Jump to content
Българският форум за музиканти

Krank - Distortus Maximus


Recommended Posts

  • Отговори 80
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Такамм тъй като се скапа цялата работа реших да започна начисто.Накупих основните неща,като от предишната схема запазих потенциометрите,кабелите и жаковете.Купих си и една изцяло медна платка която да ецна(май така се казваше) по моя схема начертана и така да стане.Писна ми да се занимавам с тези експериментални платки и да се чудя как да правя писти и как да ги прекъсвам.Днес ми оправиха монитора тъй като имаше проблем и затова не съм писал,но обещавам ,че ще довърша дивайса! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такамм тъй като се скапа цялата работа реших да започна начисто.Накупих основните неща,като от предишната схема запазих потенциометрите,кабелите и жаковете.Купих си и една изцяло медна платка която да ецна(май така се казваше) по моя схема начертана и така да стане.Писна ми да се занимавам с тези експериментални платки и да се чудя как да правя писти и как да ги прекъсвам.Днес ми оправиха монитора тъй като имаше проблем и затова не съм писал,но обещавам ,че ще довърша дивайса! :hysterical:

 

Струва ми се, че се спъваш в простото, а отиваш към по-сложното. Проектирането на печатна платка, и създаването на "своя схема" е доста тегава работа дори за специалисти, а при теб нямам идея как ще стане.

Все пак, преди да се откажеш и от този вариант, показвай последователно какви ги вършиш, белким те предпазим от още по-големи разочарования. По-добре е, преди да извършиш някое действие да споделиш.

И внимавай, защото "ецването" е опасна работа! Не се изсилвам, защото преди около 40 години, когато и аз се опитвах за пръв път, щях да се отровя...Беше със азотна киселина май, и се надишах на едни кафяви пари, та едвам се спасих. Е, предполагам, че си доста по-възрастен от мен тогава, и няма да имаш проблеми, но внимавай!

 

ПП. Защо се скапа "цялата работа"?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бях химик по-рано спокойно!Знам кое с кое и колко!Обаче нали съм рус и вместо да изпечатя схемата върху гланцирана хартия я изпечатах на обикновена та трябваше и маркера да развъртя ;) След малко,ако не ме мързи ще постна снимки.Остава ми само да я потопя(решил съм солна киселина да ползвам).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно време и мене ме влечеше химията ;) Но на въпроса - поне аз досега не съм чувал и виждал платки да се ецват със солна киселина - става дума за HCl нали? Лично аз съм ецвал с воден разтвор на азотна киселина ( HNO3 ), знам че става и с железен трихлорид ( това трябва да е FeCl3 ), чувал съм и за сполучливи опити с воден разтвор на меден сулфат CuSO4 (син камък), където се използва и сол - NaCl за катализатор. Ако не те мързи би ли обосновал теоретично защо ще стане с HCl - трябва да има нещо общо с електроотрицателността, но вече не си спомням от химията толкова, колкото би ми се искало :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eто един полезен линк за ецването Цък

 

Лично аз препоръчвам ецване с железен трихлорид - достатъчно безвредно е. Само си пазате дрехите, че цапа и няма чистене.

Ецвай на проветриво място- на терасата!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакайте да се оточним какво е ецване :godbless: !Аз си купих една платка 10х12 май и е цялата покрита с мед.Аз си изпринтих пистите и ги изгладих отгоре и после в солната к-на и то разяжда там където няма мастило!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Неммм не съм обърнал внимание,но когато зацепих вече беше твърде късно,нищо де аз може за 3-ти път да го направя :godbless: .Малко снимков мат'рял:

Ето заради това не се получи:

06nv9.jpg

Тъй като хартията не беше гланцирана се получи това:

61852594zm9.jpg

Ето ми я платчицата вече в разтвора,както и образувалия се CuCl2:

09dh7.jpg

Катализатора(майка ми не ми даде нейния перхидрол от боята за коса и бях принуден да ползвам по-малкия му брат по процентно съдържание):

15pj4.jpg

И основния реагент:

017wc2.jpg

Редактирано от Huk40
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не си проектираш истинска платка (със софтуер) - макар и да е малко трудно в началото си струва да се научи софтуера :godbless:

По-добре ползвай трихлорид - (почти) безопасно е както казаха и не е скъп.

 

И като запояваш ползвай минимално количество колофон, даже по-добре качествен тинол с добър флюс във него, защото колофона, който се продава е с ужасно ниско качество. И по-добре след това флюса да се измие с някакъв разтворител :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тонола ми е много стар и е посредата с флюс/колофон.Ако може и да ми кажеш някакъв софтуер за проектиране......'Щи пратя каса бира по Еконт! :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Най-добре е с железен трихлорид.

Има тънкости.

Намери си ваничка, която е стъклена.

Преди да ецваш можеш да я сложиш на котлона на 1 или 2 да се позагре до 40-45 градуса ->това значително ускорява реакцията.

Докато ецваш може да вържеш платката с нещо. което няма да се разяде и да я движиш в сместа-> това също ускорява процедурата.

 

Трихлорида се хаби бързо. Като почне да реагира бавно, можеш да сипеш вътре много железни стружки, да го оставиш за 2-3 часа, след което да го прецедиш добре -> ще остане утайка от мед и ще е почти като нов.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неммм не съм обърнал внимание,но когато зацепих вече беше твърде късно,нищо де аз може за 3-ти път да го направя

 

 

Дано поне от 10тия път да имаш работещ ефект в кутийка с надписи, копче за настъпване и светодиод.

 

 

В крайна сметка в някои случаи излиза да си купиш от колкото да загубиш не знам колко време да го направиш.

Естествено от труда и правенето остават знания и опит, които поне при мен са хубаво нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.