liquid_death Отговорено Юли 22, 2008 Отговорено Юли 22, 2008 Ако имаш затруднения се обърни на лс към мен!Няма да съжаляваш и ще ти подаря нещо Цитирай
liquid_death Отговорено Юли 22, 2008 Отговорено Юли 22, 2008 ^ добре че ти ми каза за това момче! Цитирай
Huk40 Отговорено Юли 24, 2008 Автор Отговорено Юли 24, 2008 Такамм тъй като се скапа цялата работа реших да започна начисто.Накупих основните неща,като от предишната схема запазих потенциометрите,кабелите и жаковете.Купих си и една изцяло медна платка която да ецна(май така се казваше) по моя схема начертана и така да стане.Писна ми да се занимавам с тези експериментални платки и да се чудя как да правя писти и как да ги прекъсвам.Днес ми оправиха монитора тъй като имаше проблем и затова не съм писал,но обещавам ,че ще довърша дивайса! Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Юли 24, 2008 Отговорено Юли 24, 2008 Такамм тъй като се скапа цялата работа реших да започна начисто.Накупих основните неща,като от предишната схема запазих потенциометрите,кабелите и жаковете.Купих си и една изцяло медна платка която да ецна(май така се казваше) по моя схема начертана и така да стане.Писна ми да се занимавам с тези експериментални платки и да се чудя как да правя писти и как да ги прекъсвам.Днес ми оправиха монитора тъй като имаше проблем и затова не съм писал,но обещавам ,че ще довърша дивайса! Струва ми се, че се спъваш в простото, а отиваш към по-сложното. Проектирането на печатна платка, и създаването на "своя схема" е доста тегава работа дори за специалисти, а при теб нямам идея как ще стане. Все пак, преди да се откажеш и от този вариант, показвай последователно какви ги вършиш, белким те предпазим от още по-големи разочарования. По-добре е, преди да извършиш някое действие да споделиш. И внимавай, защото "ецването" е опасна работа! Не се изсилвам, защото преди около 40 години, когато и аз се опитвах за пръв път, щях да се отровя...Беше със азотна киселина май, и се надишах на едни кафяви пари, та едвам се спасих. Е, предполагам, че си доста по-възрастен от мен тогава, и няма да имаш проблеми, но внимавай! ПП. Защо се скапа "цялата работа"? Цитирай
Huk40 Отговорено Юли 24, 2008 Автор Отговорено Юли 24, 2008 Аз бях химик по-рано спокойно!Знам кое с кое и колко!Обаче нали съм рус и вместо да изпечатя схемата върху гланцирана хартия я изпечатах на обикновена та трябваше и маркера да развъртя След малко,ако не ме мързи ще постна снимки.Остава ми само да я потопя(решил съм солна киселина да ползвам). Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Юли 24, 2008 Отговорено Юли 24, 2008 Едно време и мене ме влечеше химията Но на въпроса - поне аз досега не съм чувал и виждал платки да се ецват със солна киселина - става дума за HCl нали? Лично аз съм ецвал с воден разтвор на азотна киселина ( HNO3 ), знам че става и с железен трихлорид ( това трябва да е FeCl3 ), чувал съм и за сполучливи опити с воден разтвор на меден сулфат CuSO4 (син камък), където се използва и сол - NaCl за катализатор. Ако не те мързи би ли обосновал теоретично защо ще стане с HCl - трябва да има нещо общо с електроотрицателността, но вече не си спомням от химията толкова, колкото би ми се искало Цитирай
Nikifena Отговорено Юли 25, 2008 Отговорено Юли 25, 2008 Eто един полезен линк за ецването Цък Лично аз препоръчвам ецване с железен трихлорид - достатъчно безвредно е. Само си пазате дрехите, че цапа и няма чистене. Ецвай на проветриво място- на терасата!!!! Цитирай
Huk40 Отговорено Юли 25, 2008 Автор Отговорено Юли 25, 2008 Чакайте да се оточним какво е ецване !Аз си купих една платка 10х12 май и е цялата покрита с мед.Аз си изпринтих пистите и ги изгладих отгоре и после в солната к-на и то разяжда там където няма мастило! Цитирай
Nikifena Отговорено Юли 25, 2008 Отговорено Юли 25, 2008 еми да де... Надявам се, че си обърнал внимание, че трябва да принтираш огледален образ на пиститие. Цитирай
Huk40 Отговорено Юли 25, 2008 Автор Отговорено Юли 25, 2008 (Редактирано) Неммм не съм обърнал внимание,но когато зацепих вече беше твърде късно,нищо де аз може за 3-ти път да го направя .Малко снимков мат'рял: Ето заради това не се получи: Тъй като хартията не беше гланцирана се получи това: Ето ми я платчицата вече в разтвора,както и образувалия се CuCl2: Катализатора(майка ми не ми даде нейния перхидрол от боята за коса и бях принуден да ползвам по-малкия му брат по процентно съдържание): И основния реагент: Редактирано Юли 25, 2008 от Huk40 Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 25, 2008 Отговорено Юли 25, 2008 Защо не си проектираш истинска платка (със софтуер) - макар и да е малко трудно в началото си струва да се научи софтуера По-добре ползвай трихлорид - (почти) безопасно е както казаха и не е скъп. И като запояваш ползвай минимално количество колофон, даже по-добре качествен тинол с добър флюс във него, защото колофона, който се продава е с ужасно ниско качество. И по-добре след това флюса да се измие с някакъв разтворител Цитирай
Huk40 Отговорено Юли 25, 2008 Автор Отговорено Юли 25, 2008 Тонола ми е много стар и е посредата с флюс/колофон.Ако може и да ми кажеш някакъв софтуер за проектиране......'Щи пратя каса бира по Еконт! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 25, 2008 Отговорено Юли 25, 2008 (Редактирано) Най-добре е с железен трихлорид. Има тънкости. Намери си ваничка, която е стъклена. Преди да ецваш можеш да я сложиш на котлона на 1 или 2 да се позагре до 40-45 градуса ->това значително ускорява реакцията. Докато ецваш може да вържеш платката с нещо. което няма да се разяде и да я движиш в сместа-> това също ускорява процедурата. Трихлорида се хаби бързо. Като почне да реагира бавно, можеш да сипеш вътре много железни стружки, да го оставиш за 2-3 часа, след което да го прецедиш добре -> ще остане утайка от мед и ще е почти като нов. Редактирано Юли 25, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
Nikifena Отговорено Юли 25, 2008 Отговорено Юли 25, 2008 Неммм не съм обърнал внимание,но когато зацепих вече беше твърде късно,нищо де аз може за 3-ти път да го направя Дано поне от 10тия път да имаш работещ ефект в кутийка с надписи, копче за настъпване и светодиод. В крайна сметка в някои случаи излиза да си купиш от колкото да загубиш не знам колко време да го направиш. Естествено от труда и правенето остават знания и опит, които поне при мен са хубаво нещо. Цитирай
Recommended Posts