Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)
И с това твърдение не съм съгласен. Продължавам да упорствам, че е важно кой държи ...

 

Прочети малко и ще видиш, че при работа с полеви транзистори и CMOS елементи, употребата на индукционен поялник силно се обезкуражава. Без значение кой държи поялника, магнитните полета си присъстват, и често повреждат елементите. Работил съм повече от година по цял ден в цех, в който се запояват разни устройства, а дневно се запояват хиляди компоненти от всеки - обикновени компоненти, SMD-та, микропроцесори, FPGA-та... всичко на ръка.

Затова си мисля, че имам някакъв опит със запояването, и поне малко ги поназнайвам тия неща.

Затова си позволих и да сравнявам някои марки евтини поялници със скъпи - защото съм работил и с едните, и с другите.

 

Като заключение мога да кажа, че:

 

-Повечето евтини поялници(1-10лв) са пръчки, изгарят за месец, може и да те удари ток от тях, някои по случайност имат по-голямо съпротивление на реотана, не греят чак толкова и издържат по година-две. Човките им са ужасни и се "топят" буквално от химикалите в тинола. Свършват курса за един ден. Не са направени добре, греят около ръкохватката, пластмасата се размеква, криви и мирише.

 

-Малко по-скъпите поялници(10-20 лв) са малко по-добре, но и измежду тях има от горните. Има и някои, които са добре конструктивно направени и са удобни, както и имат хубави човки и надеждни реотани. Без терморегулация пак горят бързо(6-7 месеца). Ако имат терморегулация, или им се направи, един по-хубаво направен поялник от тях запоява не по-зле и издържа не по-малко от поялниците в по-скъпата категория, описана долу.

 

-Средноскъпите поялници(70-120 лв) като M-Solder са добри, удобни, има 12-волтови модели, направени са добре, имат регулация. Обикновено издържат дълго, но понякога успяват да се скапят за година-две. За мен, откъм удобство са на едно стъпало с добре подбран и терморегулиран поялник от горната категория. Между моя M-Solder, и терморегулирания ми Pro's Kit не намирам почти никаква разлика при работа, даже се чудя дали про'с кита не е копиран - изглежда почти по същия начин, запоява толкова добре и тежи толкова. Е, без терморегулацията, която направих, сигурно щеше да е изгорял отдавна. Без нея червенееше от жега и беше откровенно зле.

 

-Скъпи станции - яки, удобни и надеждни, поялниците често са леки, работи се лесно с тях, както се пише с многоцветна писалка. Имат екстри като задаване на желана температура и т.н.

 

 

 

Маломощните MOS транзистори понякога изгарят дори от статично електричество, ако си пипал някакъв вълнен плат примерно, и след това допреш някое краче. Не е шега работа. Освен това тая тел на индукционните поялници не е точно супер-яката човка, сещаш се....

 

И за мощностите - за работа с дискретни елементи и интегрални схеми, препоръчителната мощност е 15-30W. 20 е оптимално за по-фини неща.

 

За разпояване на големи неща, по-електротехническа работа - 60-100W е ОК, но големите поялници са неподходящи за фина работа.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, човека тука питаше за нещо коренно различно от това, за което се раздухва - иска да си пои спойките на китарата... Какви СМД-та, кви микропроцесори?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

точно - темата се изчерпа отдавна - на човека му трябва поялник ако реши да сменя адаптер или жака му се прецака да си го смени - сигурно ще го ползва 2 пъти в месеца - за това и всяко менте става и всяко следващо мнение е безсмислено

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Моите момченца, аз бачкам Великотърновски поялник 24 волта, с полски трансформатор(капсулован),със сребърна човка и силиконов кабел. Моя да ви кажа, че тази самоделна комбинация, която цена не се базира на повече от 25 лв, работи вече 2 години без проблеми, работи по-добре от 300 лв. модели на Велер, тъй че, купете си един поялник от 3 кинта- БЪЛГАРСКИ, вържете си го на зарядното за автомобилния акумулатор и гърмете, такава железна машина няма!

 

:punk_guitar::rockon::metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Е откъде си сигурен, че е по-добре от Велер?

Аз съм ползвал Велер (ама не от 300, ами от 1000 сигурно) и мога да кажа, че с по-добър поялник не съм работил.

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Макар,че вложих изключителна сериозност в поста ми, не отричам, че го написах с ирония.

 

Просто не мога да разбера защо правите от мухата - слон.

 

Не отричам качествата на скъпите поялници, но мисля, че живеем в такава държава, че няма смисъл да запояваме с Велер, просто не защото не е хубаво, напротив, страхотни са.

 

Просто човека иска да си запои 2 кабела в китарата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Откак се помня споявам и има нещо, което трябва да кажа. ИЗПАРЕНИЯТА ОТ ПРИПОИТЕ СЪДЪРЖАТ ОЛОВО, АНТИМОН, СЛЕДИ ОТ АРСЕН И ДР. ОТРОВИ. Някои приятели натрупаха толкова олово в тялото си, че ме е страх да ви кажа какво им се случи. Затова, МОЛЯ, не си правете майтап, ами когато споявате, не дишайте изпаренията, калаят също е много отровен, поялника да не прегрява и дими напразно и над него си направете един малък аспиратор. Проветрявайте и се пазете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Някои приятели натрупаха толкова олово в тялото си, че ме е страх да ви кажа какво им се случи.

 

според новите стандарти се използват безоловни припои, но всичко останало е не по-малко вредно от оловото

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е една от причините да спра да се занимавам с електроника - никой не ни е предупреждавал, че е вредно - имаше само предупреждения да се внимава при ползване на аспирин вместо колофон - и даже ме кефеше мириса, само че дойде един момент, в който след няколко вдишвания и почнах да получавам асматичен пристъп. Да не говорим, каква гледка беше кръжокът който посещавах близо 3 години като бях мъничък - в една стая насядали 20 дечурлига и яко димят с поялниците - направо като наркоманско сборище :P

 

Сега за да запоявам гледам да има яко провертряване и си задържам дъха когато се вдигне повече пушилка, за да не я гълтам. Въпреки това, след 20 - 30 минутки запояване и съм първа кипра в аптеката за инхалатор Ventolin.

 

За това - само запоявам кабели и адаптери по китарите, никакви други по-сериозни занимавки. А за такива цели - всякакъв поялник става - последният си го взех преди може би 4 години от практикер - беше под 10 лв, не си спомням колко точно - човката се затяга с една гайка, не е с винтче като повечето евтини боклуци. Нямам никакви грижи с него за запояване на кабели на китарите и другата техника, така че е повече от достатъчно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От тази гледна точка предпочитам поялник пистолет - като не запояваш изстива и не пуши чак толкова..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.