Evtim Djerekarov Отговорено Юли 5, 2008 Отговорено Юли 5, 2008 (Редактирано) И с това твърдение не съм съгласен. Продължавам да упорствам, че е важно кой държи ... Прочети малко и ще видиш, че при работа с полеви транзистори и CMOS елементи, употребата на индукционен поялник силно се обезкуражава. Без значение кой държи поялника, магнитните полета си присъстват, и често повреждат елементите. Работил съм повече от година по цял ден в цех, в който се запояват разни устройства, а дневно се запояват хиляди компоненти от всеки - обикновени компоненти, SMD-та, микропроцесори, FPGA-та... всичко на ръка. Затова си мисля, че имам някакъв опит със запояването, и поне малко ги поназнайвам тия неща. Затова си позволих и да сравнявам някои марки евтини поялници със скъпи - защото съм работил и с едните, и с другите. Като заключение мога да кажа, че: -Повечето евтини поялници(1-10лв) са пръчки, изгарят за месец, може и да те удари ток от тях, някои по случайност имат по-голямо съпротивление на реотана, не греят чак толкова и издържат по година-две. Човките им са ужасни и се "топят" буквално от химикалите в тинола. Свършват курса за един ден. Не са направени добре, греят около ръкохватката, пластмасата се размеква, криви и мирише. -Малко по-скъпите поялници(10-20 лв) са малко по-добре, но и измежду тях има от горните. Има и някои, които са добре конструктивно направени и са удобни, както и имат хубави човки и надеждни реотани. Без терморегулация пак горят бързо(6-7 месеца). Ако имат терморегулация, или им се направи, един по-хубаво направен поялник от тях запоява не по-зле и издържа не по-малко от поялниците в по-скъпата категория, описана долу. -Средноскъпите поялници(70-120 лв) като M-Solder са добри, удобни, има 12-волтови модели, направени са добре, имат регулация. Обикновено издържат дълго, но понякога успяват да се скапят за година-две. За мен, откъм удобство са на едно стъпало с добре подбран и терморегулиран поялник от горната категория. Между моя M-Solder, и терморегулирания ми Pro's Kit не намирам почти никаква разлика при работа, даже се чудя дали про'с кита не е копиран - изглежда почти по същия начин, запоява толкова добре и тежи толкова. Е, без терморегулацията, която направих, сигурно щеше да е изгорял отдавна. Без нея червенееше от жега и беше откровенно зле. -Скъпи станции - яки, удобни и надеждни, поялниците често са леки, работи се лесно с тях, както се пише с многоцветна писалка. Имат екстри като задаване на желана температура и т.н. Маломощните MOS транзистори понякога изгарят дори от статично електричество, ако си пипал някакъв вълнен плат примерно, и след това допреш някое краче. Не е шега работа. Освен това тая тел на индукционните поялници не е точно супер-яката човка, сещаш се.... И за мощностите - за работа с дискретни елементи и интегрални схеми, препоръчителната мощност е 15-30W. 20 е оптимално за по-фини неща. За разпояване на големи неща, по-електротехническа работа - 60-100W е ОК, но големите поялници са неподходящи за фина работа. Редактирано Юли 5, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
Stoyko Lisichkov Отговорено Юли 5, 2008 Отговорено Юли 5, 2008 Добре де, човека тука питаше за нещо коренно различно от това, за което се раздухва - иска да си пои спойките на китарата... Какви СМД-та, кви микропроцесори? Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 5, 2008 Отговорено Юли 5, 2008 точно - темата се изчерпа отдавна - на човека му трябва поялник ако реши да сменя адаптер или жака му се прецака да си го смени - сигурно ще го ползва 2 пъти в месеца - за това и всяко менте става и всяко следващо мнение е безсмислено Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 6, 2008 Отговорено Юли 6, 2008 Хубаво де, нали темата си свърши работата... оттам нататък какво ви пречи на къде ще отиде? Цитирай
Manolev Отговорено Юли 18, 2008 Отговорено Юли 18, 2008 Моите момченца, аз бачкам Великотърновски поялник 24 волта, с полски трансформатор(капсулован),със сребърна човка и силиконов кабел. Моя да ви кажа, че тази самоделна комбинация, която цена не се базира на повече от 25 лв, работи вече 2 години без проблеми, работи по-добре от 300 лв. модели на Велер, тъй че, купете си един поялник от 3 кинта- БЪЛГАРСКИ, вържете си го на зарядното за автомобилния акумулатор и гърмете, такава железна машина няма! Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 18, 2008 Отговорено Юли 18, 2008 (Редактирано) Е откъде си сигурен, че е по-добре от Велер? Аз съм ползвал Велер (ама не от 300, ами от 1000 сигурно) и мога да кажа, че с по-добър поялник не съм работил. Редактирано Юли 18, 2008 от Overdrive Цитирай
Manolev Отговорено Юли 18, 2008 Отговорено Юли 18, 2008 Макар,че вложих изключителна сериозност в поста ми, не отричам, че го написах с ирония. Просто не мога да разбера защо правите от мухата - слон. Не отричам качествата на скъпите поялници, но мисля, че живеем в такава държава, че няма смисъл да запояваме с Велер, просто не защото не е хубаво, напротив, страхотни са. Просто човека иска да си запои 2 кабела в китарата... Цитирай
ruidolff Отговорено Юли 19, 2008 Отговорено Юли 19, 2008 Откак се помня споявам и има нещо, което трябва да кажа. ИЗПАРЕНИЯТА ОТ ПРИПОИТЕ СЪДЪРЖАТ ОЛОВО, АНТИМОН, СЛЕДИ ОТ АРСЕН И ДР. ОТРОВИ. Някои приятели натрупаха толкова олово в тялото си, че ме е страх да ви кажа какво им се случи. Затова, МОЛЯ, не си правете майтап, ами когато споявате, не дишайте изпаренията, калаят също е много отровен, поялника да не прегрява и дими напразно и над него си направете един малък аспиратор. Проветрявайте и се пазете. Цитирай
Manolev Отговорено Юли 20, 2008 Отговорено Юли 20, 2008 Абсолютно си прав. Ама едва ли някой спазва тези неща...На пръсти се сещам за такива хора. Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 20, 2008 Отговорено Юли 20, 2008 (Редактирано) Някои приятели натрупаха толкова олово в тялото си, че ме е страх да ви кажа какво им се случи. според новите стандарти се използват безоловни припои, но всичко останало е не по-малко вредно от оловото Редактирано Юли 20, 2008 от Overdrive Цитирай
niki123bg Отговорено Юли 20, 2008 Отговорено Юли 20, 2008 Това е една от причините да спра да се занимавам с електроника - никой не ни е предупреждавал, че е вредно - имаше само предупреждения да се внимава при ползване на аспирин вместо колофон - и даже ме кефеше мириса, само че дойде един момент, в който след няколко вдишвания и почнах да получавам асматичен пристъп. Да не говорим, каква гледка беше кръжокът който посещавах близо 3 години като бях мъничък - в една стая насядали 20 дечурлига и яко димят с поялниците - направо като наркоманско сборище Сега за да запоявам гледам да има яко провертряване и си задържам дъха когато се вдигне повече пушилка, за да не я гълтам. Въпреки това, след 20 - 30 минутки запояване и съм първа кипра в аптеката за инхалатор Ventolin. За това - само запоявам кабели и адаптери по китарите, никакви други по-сериозни занимавки. А за такива цели - всякакъв поялник става - последният си го взех преди може би 4 години от практикер - беше под 10 лв, не си спомням колко точно - човката се затяга с една гайка, не е с винтче като повечето евтини боклуци. Нямам никакви грижи с него за запояване на кабели на китарите и другата техника, така че е повече от достатъчно. Цитирай
Stoyko Lisichkov Отговорено Юли 22, 2008 Отговорено Юли 22, 2008 От тази гледна точка предпочитам поялник пистолет - като не запояваш изстива и не пуши чак толкова.. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 22, 2008 Отговорено Юли 22, 2008 (Редактирано) И май не само от тази гледна точка... . Редактирано Юли 22, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
Recommended Posts