Black Bird Публикувано Юли 3, 2008 Публикувано Юли 3, 2008 Изгоря ми 5 левовия поялник. Кажете някъде в Пловдив да се продава хубав за аматьорски спойки, като кабели по китарка. Благодаря ви! Цитирай
Packo Packomirov Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 ...и на мен ми трябва поялник...предишния го купих от магазин за 1 лев, китайски, но изчезна и сега си търся нов... ...така, че някой да препоръча от къде да се купи евтин и добър поялник в София...за домашна употреба... също така, тук може да сподели кой вид поялници са по-удобни - прави, с изкривена човка или тип 'пистолет'... Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 единия ми поялник е менте от магазина срещо централна гара ако се сещаш - беше 6лв, но е доста приличен като за толкова - ползвам го от година-две кофтито е че е направен за безоловни тиноли и загрява много яко и трябва да се включва през нещо което намаля напрежението или да се изключва през 5-6 минути за малко поне си загрява там до 4-500 градуса не става червен като тея за левче Цитирай
Slacoth Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 ...и на мен ми трябва поялник...предишния го купих от магазин за 1 лев, китайски, но изчезна и сега си търся нов... ...така, че някой да препоръча от къде да се купи евтин и добър поялник в София...за домашна употреба... също така, тук може да сподели кой вид поялници са по-удобни - прави, с изкривена човка или тип 'пистолет'... Ти не е зле да ми върнеш вече поялника, че баща ми си го търси Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 (Редактирано) Най - важното е човката. Човката на китайските поялници е мега-зле. Продават се "керамични" човки, които са с метализирано връхче за по около 2 лв. Те са ОК. Моя съвет е да си намериш подходящо оразмерен 40W поялник, в който човката става, след което да сложиш едната от жиците да минава през един мощен изправителен диод, така, че да му намалиш мощността наполовина, и да не ти прегрява и изгаря. Има едни тайвански поялници Pro's Kit за 10-ина лева, чиято човка се завинтва с гайка(не с гадните винтчета), и е добра човката. Ако им се сложи диод на 40-ватовата версия се получава един доста приятен поялник. Редактирано Юли 4, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
Nikifena Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 Има един лаф. Споменавал съм го не малко пъти - "с пръдня боя не става" Подкрепям лафа и сега. С поялник за 2 лева не може да се направи нещо. Алтернативата е да си купувате тия поялници за по 2 лева през седмица. Цитирай
Packo Packomirov Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 Ти не е зле да ми върнеш вече поялника, че баща ми си го търси .. а ти не е зле да не спамиш темата с глупости Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 (Редактирано) Някои поялници вече си имат диодче - по всяка вероятност върнати от някой пазар на 110 волта. Иначе в Kaufland има едни по 2.50, с човка която се затяга с пръстен и може да се сменя лесно. Не са качествени, но който иска качество да си вземе Weller , ERSA или друго. Лошото е, че се свършват бързо, за тези пари все едно взимаш пакетче семки... Така де, свършиш семките и купуваш следващото... Редактирано Юли 4, 2008 от Parni_Valjak Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 Има един лаф. Споменавал съм го не малко пъти - "с пръдня боя не става" Да ти кажа не е точно така, макар и като цяло да е така. След като изгорих моя M-Solder, ме домързя да му търся реотан(който се оказа и скъпичък, а точно тогава не работех), и си взех един от тези 40W Pro's Kit, на който направих тиристорен "терморегулатор" 0-20W(регулиращ се с потенциометър), и чесно казано не откривам разлика мажду него и M-Solder-а, освен, че М-Солдера имаше терморегулатор вътре, беше на 12 волта, и се изключваше периодично, както показваше един светодиод. Като удобство, и леснота на запояване аз поставям двата поялника на едно стъпало(а май и по издържливост). Вярно, че без терморегулаторчето, поялника би изгорял за 2 седмици, а не всеки може да си направи регулаторче, но така стана на едно много прилично ниво, бих казал достатъчно добро за домашно, а дори и по-леко промишлено запояване и цялата галимация излезе 20лв. барабар с един резервен реотан за него. Цитирай
metalhammer Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 В днешно време всичко се прави за еднократна употреба. Когато бях ученик на баща ми му подариха един руски поялник около 30 вата с кутия с 2 малки легенчета за колофон , резервни човки , а самата кутия ставаше на стойка. Този поялник съм го забравял да работи с денонощия и до ден днешен не е мръднал 15 години вече .... Преди година си купих поялна станция от около 60 лева с термодатчик в човката и с управление на температурата и с цифров дисплей. Включих го три пъти и изгърмя.Беше в гаранция - мотаха ме 1 месец и накрая ми върнаха парите. Човките за поялник каквито спомена Евтим са по левче но са адски некачествени спрямо оригиналните на поялниците - карат няколко дни и край . Така , че ако ви трябва поялник за една 2 спойки купети си за 2 - 3 лева и докато изкара или си купете 2 броя ако изпуши единия да имате резерва. Цитирай
Packo Packomirov Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 Къде се продават такива 'човки' за поялник.. и какви метални жички могат да се използват за поялник, защото имам един много стар поялник тип 'пистолет' с прогоряла и прекъсната жичка, която сменях с най-различни медни, железни, алуминиеви жички и резултата е незадоволителен...и се отказах от него, за това по добре нов...даже и за 3-5-8-10 лв...мисля, че ще върши работа..все пак не запоявам всеки ден, а само при нужда някой кабел или букса... освен в Кауфланд (за които не се бях сетил), мисля че в тези техничарските магазини (като 'Конрад') би трябвало да има поялници...някакви други препоръки за поялници - марки, магазини ? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 (Редактирано) При запояване през ден за около час-час и нещо, въпросните човки ми издържат по 2-3 години. Не знам metalhammer, дали говорим за едни и същи човки. За около 2 лв ги взимам. Въпросния поялник струва около 11лв в електронинвест. Син, с черна гумичка там, където се държи, 40W. Ако го включа в 220В без регулатор, обаче, почва да червенее - загрява много - не е никак добре. отдолу на дръжката(дето излиза металната част) пише Pro's Kit 6PK-356N С терморегулатор или поне диод, който да отреже едната полувълна, няма да има проблем. От миналия юли го имам - запоявам доста - за сега не мърда изобщо. С регулаторе не става и ненужно горещ - леко е потъмнял за година, но още метала около реотана си отразява - не е да почернее както при много нагряващ се китайски поялник, до който да ти става топло, като си доближиш главата. Редактирано Юли 4, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
metalhammer Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 (Редактирано) Термурегулатора за който говори Евтим - кво да кажа: Продават се по 15 кинта поялници с вграден такъв термуреголатор със стойка - приличащи на мини станции - просто е нерентабилно да си го правиш сам.... Когато седна да запоявам не гася поялника - понякога сядам събота сутрин и поялника се гаси вечерта - ако е такъв без регулатор - човката заминава още наобяд.... п.с. Поялник с вграден регулатор в дръжката и светодиод - струва около 8 лева - изкара ми 1 месец бачкане с оригиналната човка. Редактирано Юли 4, 2008 от metalhammer Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 (Редактирано) Toчно заради качеството на чайна-майна стоките, предпочитам да си направя регулатора сам - има готови китове с части. Регулатора излиза 6-7 лева с кутийката, потенциометъра, кабела и контакта, в който включваш поялника, и се прави за 2 часа. Излопзва многократно, за много поялници. М-Solder е българска марка, за около 100-ина лева парчето, пък ми се повреди за не чак толкова много време. Затова си мисля, че ако на човек му се бъзика, може да по-малко пари да си спретне нещо, което не е никак скъпо, а върши добра работа. Разбира се, евтиното, ако не го бъзикнеш малко, си е много зле -> като при китарите. Редактирано Юли 4, 2008 от Evtim Djerekarov Цитирай
metalhammer Отговорено Юли 4, 2008 Отговорено Юли 4, 2008 Да не слагаме синоним китайско. Там нещата не са под един знаменател. А най вече всичко е китайско на нашия пазар !!! Другото което е начисли си и % за твоя труд който е специализиран - все пак да не подвеждаме хората, че всеки може да си го направи сам - доста хора нямат твоите знания и опит. Ако четеш добре нагоре - поялник с вграден такъв регулатор с пот и светодиод е 8 кинта ..... Цитирай
Recommended Posts