Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Закъсахме я еййй... С един фен правим тук-там по някоя китарна вагонетка. Ей тъй за спорта. Платчица, читави букси, окабеляване, метална кутийка, боядисване със спрей, копчета - всичко ОК. Обаче първоначалната идея за букви от фолио на режещ плотер се оказа неудачна поради причината, че не могат да се режат толкова фини неща (т.е. тънки линийки). И сега наникъде с тия надписи. Ситопечатът е опция, но за 1 бройка нали се сещата че никой не иска да се занимава или би искал МНОГО голяма сума.

Идеи, плс? :greenangel:

Отговорено

Гравирайте го на лазер. Това е една опция, която би могла да свърши работа. Другото ти сам го каза, но не е вариант. Това с буквите от фолио, според мен е налудничева и безсмислена идея, защото след време ще почнат да се разлепват буквите. Гравюрата , или лазерното рязане става много гот бтв :D

Отговорено (Редактирано)

Щом кутийката е метална - процедирай като при ецване на платка. Печаташ огледален образ на надписите на PVC фолио на лазерен принтер налагаш върху кутийката и гладиш отгоре с ютията. Стига да държиш вагонетката на разстояние от секви разтворители, лакочистители и тем подобни, надписите ще векуват :)

Другият вариант е по подобен начин да си направиш шаблонче, изрязваш буквите мнооооого внимателно , налагаш и боядисваш отгоре пак със спрей или квото там ти хрумне. Ако буквичките са много ситни и е трудно да се изрежат, можеш да ги набодеш с игла или карфица - получава се много як ефект ако уцелиш достатъчното количество боя така че да не се размаже.

Редактирано от patient
Отговорено (Редактирано)

Едно добро, сравнително евтино и сравнително здраво решение е ваденка.

Лист А4 ваденка за лазерен принтер струва около 5-6 лева в книжарница Дедал.

Можеш да го направиш и цветно (те музикантите на шарено се радват). После изрязваш, потапяш лиса във вода, отлепяш ваденката и лепиш върху ГЛАДКАТА повърхност на ефекта, като се стремиш да няма балончета между ваденката и кутията.

Става задоволително.

Диката след експерименти, които правихме заедно каза, че тези ваденки не държат на лакове - намачкват се, но може би трябва да се пробва с най-различни лакове - визирам акрилен на спрей. Ако се лакира ще е по-здраво.

До тук с 5 кинта можеш да направиш 5-6 ефекта :metalist:

Ситопечата излиза около 25 лева без значение дали е една или 100 бройки. Естествено зависи и то ситопечатарите.

Има и още един метод който ползвам аз, ама сигурно ще напиша тема с картинки някой ден как да го правим, че е малко дълго за обяснение.

ПС: Относно ецването на кутии и аз го ползвам тоя метод. Много гот става с алуминиевите, че са доста по активен метал от медта, и процеса протича сравнително бързо.

Ето тук една от многото кутийки, която съм правил по този метод:

Muffhoney2.jpg

Редактирано от Nikifena
Отговорено

мойто предложение по проблема е - принтираш на листче какъвто "лейбъл" искаш, после го ламинираш. получаваш готово и готино етикетче, за което има много възмежности, и може дори да е със завидна естетическа стойност. След тва го залепяш, или го фиксираш с винтчета.

това етикетче над врътките съм правил така:

снимка

Отговорено

^

Този метод не е лош, но когато говорим за ламинирани надписи аз бих предложил по-добро решение:

Взимате А4 самозалепваща се хартия. Тя минава на някои лазерни принтери и на всички мастилноструйни. Разпечатвате си това, което искате да има на кутийката, после залепяте върху тази хартия прозрачно фолио самозалепващо се фолио. Много по-добре се получава, ако фолиото е мат. Изрязвате и лепите върху кутийката. Номера пак минава и има готина визия.

Отговорено

^ Горните два метода не ми се струват особено трайни и си мисля, че не са добър вариант за настъпи кутийки.

@Nikifena Ецването пробвал ли си го на други метални кутийки освен алуминиеви. Аз лично съм го правил само на алумин и съм много доволен от резултата. Особено ако вместо да се напечатат на пвц фолио надписчетата се напечатат на хартия. Тогава буквичките стават малко "по-рехави" и се получава тоя готин relic ефект, който се е получил при тебе.

П.П. Интересно ми е дали цветният тонер също оставя такъв хубав отпечатък. Трябва да се тества...

Отговорено (Редактирано)

^ с ламинирането си е трайно - някой евтини кубета дори така са им направени панелите.

наскоро пробвах с пренасяне на тонер като за печатна платка и стана задоволително, само трябва да се види на какъв лак е устойчив тонера ако изобщо е устойчив

Редактирано от Overdrive
Отговорено

^^

не само евтините кубета, но и по-реномирани марки, като например Gallen Kruger слагат пласмасово фолио за фронтпанел. Тяхното е по-дебело и в повечето случаи е мат.

Някои от фектите на AMT са направени също по този метод.

Все пак здравината на един преден панел зависи много от условията в които се ползва.

Отговорено

Ситопечатът е класическото решение, обаче има два проблема: 1/ Да намериш някой, който да се навие да ти удари единични бройки и 2/ да го направи качествено. Последното особено важи ако си ползвал прахово покритие, защото ако го омацат ти се отваря голяма разправия. Моят съвет е да съберете няколко неща /за едно сито, защото там са повечето разходи/ и да търсите някой, който ще се навие да ви ги удари, иначе останалото са половинчати решения. Може да пробвате и с материал от пластмаса, който може да се гравира на лазер /панел тип MV3/, но тази визия не допада на всеки. Може и метален панел рязан на лазер. Във всички случаи разходите за панел за 1 камионче няма да са по-малко от 5-10 лв в завсисмост от материала.

Отговорено

^^ Казах, че ламинирането не ми допада като вариант за камиончета, а не за кубета.

А пък и не ми седи ефектно някак си. По-принцип не се кефя на лъскавките гладки работи. Повече си падам по аграрните ръбати олд скуул и винтидж решения. В момента гравирам с дремел една кутийка. Позасрах я, ама има мегдан да позамета оплесканото. Ако в крайна сметка се получи това, което искам ще постна снимчици за да покажа какво имам предвид.

П.П. Между другото има някакъв метод за ецване на гравиран метал с киселина, при който след едно хубаво боядисване се получава emboss/engrave ефект. Някой да го е пробвал или да има по-подробна информация по въпроса?!

Отговорено

Здравейте!

Аз съм "единия фен" :). 10х на всички за отговорите!

Основният проблем е, че за цвят харесахме черно и много от вариантите отпадат... Може примерно освен "ваденки" да се направи и разпечатка на прозрачно самозалепващо се фолио, ама с тоя черен цвят на камиончето като се лепне ще се вижда точно нищо... :thumbup: Голяма грешка беше това черно - ако трябваше да избирам сега цвят щях да се насоча към нещо по-светло и да действам с печат на прозрачно самозалепващо се фолио, ама... Не ми се занимава да разглобявам и боядисвам пак наново...

Сега си мисля за изрязване на шаблонче, ама на лазер, че на ръка ще е чанч и няма да стане хубаво. После едно пръсване с боя и това е, но пък Baby Thomas нещо има резерви към тоя план на действие... Трябва да го накарам да си признае какво го тревожи... :D и да видя къде има "лазери" наблизо :D, че да проуча как е далаверата там...

Отговорено

^ ем че ти като си играеш да режеш на лазер що не го завиеш това изрязаното с 4 болта за кутията ?

Виж как Gregg е направил неговия преамп (потърсих снимки, ама Налбантов ги е затрил)

@patient: под ламинирано имах предвид мат. То е друга работа и изглежда дооста по-добре от гланца. И пак по въпроса с ламината визирах някои от камионите на AMT, а галените ги дадох просто за да се види, че го ползват не малко фирми тоя метод.

Отговорено

Имах резерви, ако ще се реже самата кутия. Да не би да се виждат после червата и да стърчат кабеляци.

Ники, ако самото вече изрязано (те ще са бая табелки/надписи) се завие ще стане цялото педалче като на Васко Кръпката дънките от турнето 92-ра... :)

Така че срязано на...слюда за телефонен звънец (да речем) и отгоре със светъл спрей...може да излезе нещо. Хем неща като In/Out/Drive/Level/Tone/etc. ще могат да се ползват и занапред...