Jump to content
Българският форум за музиканти

първия ми бас, с колко струни да бъде ?  

103 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Отговорено

Според мен 4 ти е напълно достатъчно за начало, а метъл басист с 6 струнен не съм виждал и не мисля че ще ти е от полза.

• Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено
Според мен в съвременната музика, 5-струнния бас е задължителен ! Така ,че няма значение сега ли започваш или не , взимай петица , а като нахитрееш можеш да минеш и на 6-струнен .

Вземи си такъв, какъвто смяташ - ти ще свириш на него, но все си мисля, че 6цата няма да е залък за твоята уста.... след време...

А с горното твърдение съм ПОВЕЧЕ, ПОВЕЧЕ от съгласен!!!!

Отговорено
посвири малко кенибъл на 4 струни, че ще ми е интересно.......

То пък там ври и кипи от бас-подвизи !!! Кенибъл можеш да свириш и на три струни, че и на две, ако си по-чевръст. Просто пича свири от В, но затова не му е нужен непременно 5-струнен бас - може и на 4 струнен да си сложи по-дебели струни и да свали настройката в В. При това, не ползва В-струната прекалено често.

Отговорено

^

/Offtopic: Cannibal Corpse са една от последните ми асоциации за "бас-подвизи", вярвай ми! Обаче Alex Webster може да свири, и то как! Намери си Blotted Science (дънят заедно с Ron Jarzombek - Spastic Ink, Watchtower и др.) - тези са цифра болни!

Blotted Science in MySpace - Цък!

По темата - подкрепям мнението на повечето колеги за започване с 4-струнен бас. Иначе за Peavey - не подценявайте инструментите им! :greenangel:

Отговорено (Редактирано)

Alex Webster дори и на 1 струна да свири, не са много хората, които могат да го повторят. Тоя е ебати лудия! :thumbs_up: Едно видео за потвърждение:

Редактирано от edgecrusher
Отговорено

Вярна е таз работа...... А по темата: Не мисля че 5та е излишна, и не ми се струва практично да се разкарваш с 3 комплекта струни да си ги пренареждаш на 4струнния бас когато имаш нужда. По тази логика..... уфф, не ми се издребнява. Пича като си е решил да взема каквото му залепне за ръката, не е нужно да го разубеждавате.

Отговорено

^подкрепям те напълно!

а по темата:

4 струнния бас си за 6 струнна ел. китара!

според мен 7 и 8 струнни ел китари са напълно идиотски

но е добре да има 5 и 6 стрънни басове,

Но всичко е до личен избор!

Отговорено

По моето скромно мнение и 6 годишен опит в бас-свирнята, мисля, че нищо не може да замени ниската Си струна на баса. Аз съм с 5 струнен бас. А на бас свиря предимно по-лека музика, с групата, в която съм басист най-тежката песен, която свирим е...да кажем Angry Chair на Alice in Chains.

Наистина в някои моменти е толкова размазващо да удариш едно си или до, в някой по-бавен, по-moody момент, много подсилва чувството, пълни много...абе според мен само ще изгубиш, ако нямаш поне ниска Си струна (пета на петструнните и шеста на шеструнните басове). Та според мен - вземи си 5 струнен, така няма да имаш първата тънка и "пречеща" в началото струна на шестструнния бас, но ще имаш могъществото ( :( ) на ниските тонове.

Все пак тенденцията в днешната музка е да се свири все по-ниско и по-ниско, дори и от не толкова брутални групи. Когато едно време, от по-известните групи, да кажем, KoЯn започнаха да свирят в Ла беше "Уаааааау, ебаси феномена", а сега вече е нещо нормално, всичко живо бичи в До и Си и резултатите са много, много добри!

• 1 year later...
Отговорено (Редактирано)

Доколкото разбрах никой няма мнение точно за Peavey Grind? Или поне за бас на Peavey?

Редактирано от roussinov
Отговорено

Всичко зависи от бюджета и самооценката на басиста. Ако не можеш да свириш, а можеш да си го позволиш, ще е само за твое удоволствие. Подкрепям горното мнение, че една хубава 4-ка ще е по-добър избор.

Отговорено

Има една зависимост. Колкото повече струни, толкова по-скъп.

За това е по-добре по-читав 4 струнен отколкото такъв с повече струни. Аз като типичен консервативен басист харесващ слап свирните си падам изцяло по 4 струнните басове, но смятам, че 5 струнен е по-добре за нормално свирене и по-зле за слап.

Като заключение, според мен е най-добре да си вземеш това, което ти искаш, без значение какво се пише тук. Информацията тук може да ти е само за справка, но не и нещо на което да се довериш на 100%.

Щом живееш извън България, вземи и се разходи до някой голям музикален магазин. Стига гледане на картинки в интернета. Хвани на живо бас и прецени на място. Това според мен ще е най-правилния ход.