Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за лампов амп


Recommended Posts

Имам Fender Hot Rod Deluxe,който е доста силничък както може би знаете и рядко свиря с него в домашни условия,за целта ползвам слабичък практис амп.В последно време се забелязва шум подобен на смущения по радиото(например когато не улавяте радио сигнала много добре),който изчезва след първите 15-тина минути.Не ме дразни кой знае колко,понеже не е постоянен,но ми е ясно,че нещо не е наред.Все си мисля,че лампите имат още много живот,имам го от 3 години,но не е сериозно експлоатиран.Възможно ли е проблема да е от това,че го пускам рядко,или е нещо друго?

Мерсаж предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че проблема е в лампите. Аз имам същия проблем, но й аз не знам на какво се дължи. Нека по-запознатите да ни светнат. И аз ще съм благодарен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и отново да се изкажа неподготвен, но за ваше съжеление това е свободен форум... ^^

 

Няма ли нещо общо със загряването? /буквално, се нагряват елементите и почват да функционират по предназначение/

Предполагам, даже е хубаво да се загряват бавно, защото рязката промяна в температурата наеб... разваля структурата и скъсява живота на елемента. Възможно е, да имат вградено такова "загряващо"....

но естествено - знам ли, само предполагам....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре е да запишеш шума за да се чуе точно какво е - обикновено трудно може да се направи диагностика по описание във форум .

Не , че и записа ще е достатъчен но поне ще даде някаква насока.Тва са все косвени белези.

 

Най добре да се консултираш със специалист на място.

 

Тва са скъпи машини.Ако ви се развали автомобила отивате на сервиз ........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ясно,изглежда трябва да се погледне от някой.Не мога да запиша шума,защото той се появява непридвидимо и не мисля,че не се дължи на не загряване на лампите,обикновено подгрявам 2-3 мин. и тогава включвам.Иначе имаше периоди,в които не е пускан за по 4-5 месеца и мисля,че се появи след първото си сериозно изоставяне от моя страна.

Редактирано от spongebob
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^По същия начин, появява се периодично , се едно стържете грамофонна плоча с иглата за четене(по-старата генерация мисля, че ме разбират, а й не само) и постепенно затихва...нещо такова представлява точно описано, мисля, че говорим за едно и също ?!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Точно за това говори и според мен - може да е крайна лампа, но може и да е предусилвателна. Един съвет даден ми от колегата @Парни_валяк, който е спец по лампови апаратури (и не само) - отваряш ампа внмимателно, така че да имаш достъп до лампите, включваш го и после почваш да вдигаш шум с китарата (или даваш на някой друг да свири и вдига шум)- през това време почукваш леко (с нещо твърдо и изолирано) по лампите (една по една). Ако някоя лампа е дефектна - шума се усилва/намаля и веднага си личи !! Може даже да прехвърчат искри вътре в самата лампа - аз така открих дефектна крайна лампа.

Айде пробвайте и кажете какво сте открили ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То това не трябва ли да се чува и без да се свири на китарата? И трябва да се има предвид, джъст ин кейс, че напрежението вътре не е за подценяване...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да подценявам експертните мнения преди моето, дори напротив (друг вариант е и да сменяш лампа по лампа (ако имаш резервна, аз винаги имам поне по една!)). Но аз искам да ти насоча мислите и в друга посока - нещо със заземяванията на контактите? В моя апартамент като включа АМР-а с щепсела завъртян в едната посока всичко е шест, но в другата имам всякакви готини шумове и брумове, доста приличащи на твоите според описанието, което си дал...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.