Jump to content
Българският форум за музиканти

Е и аз искам да си направя китарка


Recommended Posts

Ровя си се аз из форума и гледам няколко теми за това как пичове си правят хенд-мейд китарки и решавам, че и аз искам. Проектът ми е още съвсем в началото, подчетавам. Та решил съм формата а да е като на китарите на Dimebag( RIP :( ), по-точно същата като на Washburn we36 g16 -

washburn_we36%20g16.jpg

По принцип на тази китара тялото е от липа, но един авер има такава китара и се е убедил, че липата е неподходящ материал(не знам точно какво е станало, но бриджа му е заминал). Засега препоръчайте материал за тяло, гриф и фретборд, като материалите да постигнат онази особеност на китарите с МЛ форма - грифът да тежи повече от тялото :). Като реша за матряла, продължавам нататтък с проекта, пък после, дай Боже, ще си направя читава китара и ще постна снимки :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Липата си е хубав материал и си има характерен звук. Това с какъв материал ще я направиш си е в зависимост от това какъв звук търсиш :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

какъв е ефекта в по тежкия гриВ?

като искаш леко ако не щеш липа ползвай чам :(

 

за пръв път чувам че липата било смотан материал - ако искаш да пишем на Стив Вай че китарите му са от най-скапания материал и да си ги изхвърли - ама човека може и да не ни послуша щото едва ли може да си позволи махагонова китара

 

а всъщност пропусна да кажеш имаш ли пари колкото за горе-долу хубава китара които да дадеш за материал и хардуер, имаш ли дърводелски умения и инструменти?? нали знаеш с пръдня боя не става :)

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам какъв е ефекта, но го има. Пробвал съм такава китара и в някои отношения е по-удобна от моята, която си е с обикновена стратска форма

 

Писал съм по-горе - не знам точно какво е станало, но нещо е станало...и не съм казал, че липата е най-скапания материал.

 

ми пари - засега 500лв, но има един строеж, на който мога да бачкам и на който надника е 20лв, плюс това имам и други източници, така че парите не са чак кой знае какъв проблем, но не смятам да харча всичко все пак :(. Дърводелски умения - колкото да изрежа тялото, да го изшкуря идеално, да си направя що-годе грифа(евентуално ще го дам на някой лютиер да го доизкусури) и да го слепя с фретборда, инструменти - бол.Което ми напомня - ако дам на някой бояджия да ми направи лака като трябва, колко горе-долу ще излезе(лака - зелен череп)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си мисля че много дългосрочни планове си направил <_< Чак и черепа вече си планирал...

Дето са казали:"Живота е това което ни се случва, докато опитваме да го планираме" :)

Първо си намери отнякъде в нета необходимите чертежи и размери на китарата, не може да я правиш гьотере:)

После вече като знаеш колко и какъв материял ти трябва почваш да търсиш. Ако си от Варна, както пише, само някой познат , който си има работа с дървесина може да ти помогне. По борсите има само чам.

За липата като материал за китари не знам нищо , защото самия аз китари не съм изработвал, но иначе като материал спрямо други дървесини е страшно меко и лесно се подава на обработка, но пък тази мекота може и наистина да е недостатък в някой отношения...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм.....първоначално се засилих да дам една хранилка на автора, ама....

Китарата е много прецизен инструмнт.Хубаво е че имаш инструменти за обработване на дърво, а сръчен ли си?Ако да - то може и да стане, а дори може и да изглежда хубаво и да е вярана, все пак всеки лютиер си е имал и първа китара.

Като дърво липата си е хубаво дърво за китари, така че съвета ми е да се придържаш към оригинала, но иначе мен ми харесва елшата на звук(различни хора - различни предпоитания).Грифа не е хубаво да е по-тежък, защото като свириш и ще се килва китарата напред, което ще е адски неудобно(имам предвид права позиция) и ще води до умора на лявата ръка поради постоянно "държане" грифа да не отива прекалено надолу.

Намери си чертежиот нета, намери дървета и почни да работиш.Това е съвета ми за сега <_<

Евала на ентусиазма ти!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами сръчен съм дотолкова да изрежа дъската по очертанията де ;)(между другото имам познат, не дърводелец, но може и той да реже кат хората, може и на него да се обадя), иначе точни чертежи не ми трябват, както споменах по-горе, един авер има такава китара и по нея ще правя шаблон(и).

 

Но първоначалният ми въпрос беше за видовете дървета. Оригиналът е тяло - липа; гриф - липа; фретборд - палисандър. Много ме човърка мисълта да направя тялото от елша, ако изровя отнякъде - фретборда от абанос :) но не знам дали и как би повлияло това на звука и здравината. Приемам предложения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

няма гриф от липа - за гриф се ползват много твърди дървета само - ясен (maple) - всички светли грифове са от такова както и на Уошбърна сигурно, орех или махагон и други екзотични видове, а елшата е сравнително здрава спрямо липата - повечето Фендери са от такова

 

има сайтове за "китаростроене" - намери и чети - ще ти е интересно щом се зарибяваш, а за чертежи е малко зор работата - намират се само най-масовите - страт, леспол, телекастер ала-бала.... все пак пробвай да търсиш но може би ще се наложи да правиш шаблони от някой с такава китара и така...

 

разликата с истинските китари на Даймбег е, освен че ония имат флойд са и със сет нек (грифа е залепен и не е с болтове) което 1000% е сигурно че влияе много на звука, пък са и махагонови ако не ме лъже паметта

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е ся знам, че са с флойд, ама един качествен бридж с флойд струва майка си и баща си. А за това, че са от махагон, също още пари, като добавим и адаптерите и електрониката, то става по-евтино да си я поръчам при лютиер. А по въпроса за грифа, моя е грешката за липата, не знам всъщност от какво е, карай де, насочил съм се към орех, идните дни ще обиколя складовете из Варна, ще видя цени и ще преценя какво ми е по джеба. Евентуално ще ми паднат пари от небето и ще си купя два Seymour Duncan Dimebucker-а ;):)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност масивна дъска за тялото на страт излизаше някъде от порядъка на 50-60 лв, а за това ще да е не повече от 80кинта, като говорим за чист плътен сух, изсушен на сушилка махагон, готов за работа. За гриф още да речем 30-40, само дето съм чувал, че както от всяко дърво свирка не става, така и от всяка дъска гриф не излиза... Демек за 100-120 кинта можеш да се сдобиеш с дървесина за истинско Dimebag копие. Ако дадеш да речем едно 150-200 кинта за не чак толкова скапан флойд и още някой друг лев за адаптери, останалото по хардуера и финиша са бели кахъри. Демек за едно 5-600 кинта можеш да си направиш кадърно добре изглеждащо и още по-добре звучащо копие на Dimebag китарка :blush: Дерзай!

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. Само да кажа, че със зеге не си е работа да се реже, освен ако не е някое доста квалитативно. Иначе бандциг си му е майката!!! Само дето не всеки има :/

Редактирано от vlex
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

два Seymour Duncan Dimebucker-а :lol::blush:

Ъъ?!? Dimebucker адаптера е създаден специално за bridge позиция. За neck позиция ще е супер шибано. С Dimebucker вървят за neck адаптер : Seymour Duncan '59, Dimarzio Super Distortion, както и Duncan Distortion.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има купища теми за материали.

 

Липата става за тяло, но не е най-метълджийското дърво за тела - излилзват я предимно соло китаристи. При ритъм китара се случава често липовите китари да звучат замазано.

 

Друг лек материал е смърча - но той не се използва при направата на електрически китари.

 

Класика при телата на ел.китари е махагонът(средно тежък, с мек и топъл звук), елшата(средно тежка, със балансиран звук), ясенът(по-тежичък, ясен звук).

 

Има и екзотични дървета като палисандър, корина(близо до махагона) и т.н., които едва ли искаш да използваш за този проект.

 

Използват се и дървета като орех и дъб, но те не са класика при ел. китарите.

 

За гриф най-удачния вариант е клен(явор). Срещат се и китари с гриф от махагон, който обаче придава по-плътен и мазен тон, не е толкова здрав, както и е доста трошлив. Някои хора използват орех и дъб за гриф, като това също не е честа практика. Най-често грифовете са от явор.

 

За фингърборда(плочката на грифа, на която са сложени прагчетата) се използват:

За тъмни фингърборди:

-палисандър

-абанос

 

За светли фингърборди:

-явор/клен

 

Не се препоръчва използването на бук.

 

Като за начало, можеш да пробваш с гриф от явор, и да кажем тяло от махагон, ако намериш, или ясен, или дори шперплат.

 

За грифа е особено важно дървото да е расло бавно и на сухо, за да бъде жилаво и здраво.

Това личи добре по годишните пръстени на дървото, като дърветата с големи разстояния между годишните пръстени са расли бързо, което ги прави значително по-нестабилни и лесно измятащи се.

Важно е и дървото да е сухо. Естествено този процес отнема години, като за целта има сушилни, които го изсушават за дни.

След като излезе от сушилня, е добре талпата да седи поне около година в помешението, където ще се свири на китарата(примерно в стайни условия).

 

 

За 500 лв можеш да си намериш материал и хардуер, но ти трябват много имструменти и машини, които не знам дали има смисъл да купуваш за направата на една единствена китара. Другия вариант е с малко инструменти и много търпение.

 

Но според мен е добре да ремонтираш/пребоядисваш малко трошки първо.

Няма как от първия път да се научиш да режеш/оформяш/фрезоваш/поставяш позиции/разпробиваш/лакиташ идеално, след като хората постигат прилични резултати чак след години опит с тези неща.

 

Ако просто искаш такава китара - купи си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята на Евтим е много добра, в нета бол сайтове, предлагащи готови китове, които искат само финишинг, доизкусуряване и сглобяване. Като за първи опит мисля, че това е решението.

:blush: То и аз искам совалка да си направя ама...

Редактирано от Tomov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

или пък си купи за начало някоя стара бг китара и си я човъркай колкото искаш - сменяй електроники, тунинговай и тн докато се понаучиш - има много фини и тънки работи които наистина не стават от първия път ако решиш сам да си правиш, при някой дори и от 10тия път не стават и никога няма да станат... винаги изглежда лесно, но всъщност човек не знае докато не опита какви са му възможностите

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам си аз един орфендер в мазата, преживял е горкичкият какво ли не, щом е минавал през ръцете ми. То шкурене, хвърляне, развиване, човъркане на бридж, чоеъркане на гриф(тогава видях за пръв път що е то тръст род), май ще го троша още малко,да придобия техника де :Piano:, и тогава ще опитам да направя нещо по сериозния проект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.