Jump to content
Българският форум за музиканти

Как се свири прав ?


Mr_Crowley

Recommended Posts

Странно ми е че човек който явно не от вчера свири ми задава подобен въпрос, но най-общо да го обясним така: най-сериозната промяна може би е, че когато си прав китарата е "лепнала" за тялото ти и така е по-вертикална спрямо земята отколкото когато я полегнеш в/у краката си и по този начин и позволяваш "да хвърля по едно око към тавана", а същевременно имаш възможност да й се навеждаш отгоре, което още повече засилва разликата. Почти абсурдно е също така да очакваш че положението й като височина спрямо тялото на китариста, а и наклонът на грифа ще се запазят 1:1. Абе с 2 думи усещането като цяло доста се променя и ако накой смята, че с просто наместване на колана ще запази всичко по старому, ще му кажа че е твърде голям оптимист. Когато дълго си свирил и по двата начина вероятно не откриваш разликата, но попитай човека пуснал темата или някой друг в неговото положение дали му е все тая.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Дълго време се чудих какво точно да напиша в този пост. Единственото, което мога да кажа е, че здравето е може би най-ценното нещо, което притежаваме на този свят и затова е хубаво да не си играем с него. Бих посъветвал всеки, който има въпроси/проблеми, свързани с постановката при свиренето на китара да се консултира с ПЕДАГОГ, а не да се доверява на мненията в някакъв форум. Бих призовал всички, които не са достатъчно компетентни по тези въпроси да не дават мнение, тъй като то може да доведе до БОЛЕСТНИ СЪСТОЯНИЯ. Освен общите положения, които касаят позицията на пръстите, ръцете, лактите, раменете, врата, гърба, таза, седалището и краката, има много други характеристики на постановката, които произлизат от индивидуалните физически и психически особености на инструменталиста. Ако човек не е запознат с общите положения, както и с достатъчно богат опит по отношение на индивидуалните особености, натрупан чрез педагогическа практика, е по-добре да не счита своето мнение за компетентно. Отново държа да отбележа, че всички тези на пръв поглед безобидни неща, могат да доведат до изключително сериозни ФИЗИЧЕСКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, водещи до ИНВАЛИДНОСТ!

 

Не искам и да коментирам "полегналите китари, хвърлящи едно око към тавана" и "навеждането над тях". Радвам се, че ivivdim няма достатъчно свободно време, за да свири по 7-8 часа на ден, тъй като щеше да е спрял да свири още преди години. Поради здравословни причини.

 

Здраве и успех на всички,

 

Петър

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми е неудобно да си движа раката по грифа когато сам прав

 

Не знам но може би натискаш силно грифа :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преминаването от "седнало" към "изправено" свирене е доста сериозна промяна в постановката

Е при този господин няма разлика в положението на китарата в седнало и изправено положение-не му пречи да свири ,тичайки по сцената

Angus1.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, пак обърнахте темата на "аз мога- ти не знаеш"... Тук идеята е да се спести на човека болката от възпалените връзки на китката, което може да доведе до ОСАКАТЯВАНЕ. Седял съм месец и половина в покой на лявата китка заради грешна постановка на бас китара когато преминах от китара към дебелоструния фронт. Казаното тук може и да му помогне, но може и да му създаде грешно впечатление и впоследствие и постановка. Моят съвет в тази ситуация е да се хване и да отиде на учител, който наистина е учител и не ползва китарни термини, които в никоя музикална теория не съществуват :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"всички тези на пръв поглед безобидни неща, могат да доведат до изключително сериозни ФИЗИЧЕСКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, водещи до ИНВАЛИДНОСТ!" - сигурен съм, че знаеш имената на десетки хоспитализирани вече по тази причина китаристи, дори можеж да изброиш няколко за да послужат на съфорумците ни за пример "не правете като тях".

 

"Не искам и да коментирам "полегналите китари, хвърлящи едно око към тавана" и "навеждането над тях". Радвам се, че ivivdim няма достатъчно свободно време, за да свири по 7-8 часа на ден, тъй като щеше да е спрял да свири още преди години. Поради здравословни причини." - аз честно казано не се радвам толкова, защото в ученическите ми и студентските ми години съм свирил ежедневно по доста часове и се отървах без сериозни овреждания :P , а сега просто нямам време - кофти.

 

Изобщо не искам да умаловажавам проблема с грешната постановка и последиците до които тя може да доведе, но нещата са доста индивидуални и ако някой се засили с линийка и транспортир да обяснява на китаристите как точно да стоят и да държат китарите си ще бъде доста нелепо. Вижте големите китаристи (вярно не са китарни педагози в БГ, но и те са дали нещо на света) колко са различни в постановката си. Явно всичко е въпрос на личен комфорт и усещане. Усетим ли болка и напрежение при свирене, явно има проблем и трябва да променим нещо. Ако не го направим последиците си остават за наша сметка.

Накрая само ще вметна, че е малко безмислено да даваме оценка на компетентността на хора за които нищо не знаем и че има безброй други по-коректни начини да демонстрираме доброто си самочувствие. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз "свиря" по-малко от година и моето мнение няма кой знае колко тежест :) ,но смятам, че относно стойката всичко е идивидуално и пряко зависи от физиката на изпълнителят... Найстина е "пофта" да си пуснеш китарата ниско, но на мен например тогава освен болката от прекалено пречупената китка, направо си ми е трудно да стигам 6-та струна... явно са ми късички пръстите :thumbs_up: . Та какво да се прави... обратно на кръста и така :D Все пак може да се пробва нещо междинно в стил... Jack Owen да речем, китарата ниско а грифа в посока тавана :blush:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ivivdim - Здрасти отново!

 

Предложих последното ти мнение за изтриване от модераторите, но тъй като те решиха да го оставят, явно то носи вярна и важна информация. Тъй като очевидно далеч не си запознат с болестните състояния, свързани с неправилна постановка при свиренето на акустична, класическа и/или електрическа китари, само ще те насоча - потърси информация за ТЕНДОВАГИНИТ и СКОЛИОЗА. Това са най-често срещаните, като процентът на заболелите от тях инструменталисти, които се упражняват редовно и продължително, но с неправилна постановка е над 50%. И тъй като не си запознат, в повечето западни държави има медицински специалисти, т.н. Музикални Ревматолози. Те се занимават с болестните състояния, които се появяват при музикантите, в следствие на неправилна постановка, стягане и т.н.

 

Относно твоите коментари - директно ги подминавам, тъй като мнението ти е далеч извън компетенцията по тези въпроси и съответно дискусията е излишна. Всеки поема своята отговорност за всичко, което казва, а аз определено не бих посмял да си играя със здравето на начинаещите китаристи. Ти преценяваш за себе си. Както вече споменах, и с това предизвиках насмешката ти, "полегнали китари" и "навеждащи се китаристи, за да си гледат в грифа" може да доведат до сериозни физически увреждания.

 

Мисля, че е крайно време камъкът да се изтърколи по пътя....

 

 

Здраве и успех на всички,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

трети

чевърти

Петиi

 

Аре стига, че препълних ортопедията.

 

А за френда с въпроса. Свири прав докато ти стане удобно.

Тия горепосочените плющат по повече от 30 години нон стоп и са живи и здрави. Спазвай някакви фитнес (сиреч не се пренапъвай) правила докато ти свикнат мускулите и не плашой се! Болести прочее... То си е еднакво. Kато преядеш се насираш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих призовал всички, които не са достатъчно компетентни по тези въпроси да не дават мнение, тъй като то може да доведе до БОЛЕСТНИ СЪСТОЯНИЯ.

 

Какви болестни състояния? Психоза? Маниакална депресия? Или може би настинка? :) Все едно... Поздрави и на теб!

 

Та... да, всеки свири така, както му е удобно. На някои им е удобно с китара под топките, а на други - с китара, вдигната малко над главата. Няма такова нещо като "грешна" постновка. Грешна е само тази, която ти е неудобна. Всичко е абсолютно индивидуално при начина, по който всеки свири изправен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, kitaratapesho!

Направо ме шашна с увереността с която коментираш моите познания и компетентност - предполагам че си ги замерил по същият начин по който си пресметнал тези "над 50%" заболели инструменталисти :)

Сега към автора на темата - сори пич че така ти оа..хме темата, но тука има хора които се вземат по-насериозно отколкото е необходимо. Виж първото ми мнение - стоя зад всяка своя дума, а ако случайно те пипне някоя тежка болест - обади се - ще измислим нещо!... ;)

Редактирано от ivivdim
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ - за Роко–бг става въпрос ,междувремено някои е писал

Първия казал нещо смислено по темета.

 

 

От пет години си подрънквам ,свирил съм със всякакаква височина на китарата ,освен много висико защото ми претискаше гърдите и се задъхвах. Незнам, педагог веднъж видях на снимка ама после смених програмата , е те жив и здрав съм. Нямам тендовагинит и трипер, а дори да имах нямаше да е от китарата. Имало е моменти в които наистина ме боляха китките ама без кръв и болка няма успех (лонг лив комунизма). За младежа де пита. Научи се да свириш после лесно ще се изправиш прав. Мамка му един талантлив начинаещ да видя в тоя форум и ще се събуждам щаслив, да змам че музиката е изкуВство и талант не заучаване на тъпи математически издържани схеми , скали ...т.н.

 

 

 

 

п.п. Не убиваите слепеца на негово място и вие щяхте да сте същите.

Редактирано от MasterOfDisaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пич несе занимавай с глупости постановки простотии - свири си както ти падне ако те заболят ръцете спри ако не свири яко и тва е. мани ги такива учители дето ти казват кво да правиш - да ходят в гората такива все едно на дядо ти е имало кой да му казва как да свири или пък на стив вай ? ай сиктир от такива музикант се раждаш а не се учи по учебници или с учителите ти трябва да се родиш сус това в себе си и така после всичко е лесно давай смело напред

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Практика, практика, практика...

Джангър и копанье му е майката!!!

Няма се плашиш, всичко ще си дойде на мястото рано или късно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

. Нямам тендовагинит и трипер, а дори да имах нямаше да е от китарата.

 

Сори ама не се сдържам... :blush:

 

 

 

Ч......я?

 

 

Ебавам се! Просто обжавам бързо раждащите се простотии...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.