Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 25, 2010 Отговорено Октомври 25, 2010 (Редактирано) ^ Напълно съм съгласен. Хубаво е спорещите да имат предвид, че съм фен на транзисторните усилватели, поради ред причини, а и се занимавам от доста време с прототипи на лампови симулатори от всякакъв тип. От тази гледна точка, не можете да ме обвинявате, че прехвалвам лампите. Напротив - това са моите впечатления от много, много сравняване. Малко са транзисторните схеми, които достатъчно убедително имитират лампов предусилвател(на усилено в репетиционна). При крайните стъпала, постигането на целта е още по-трудно. Това е и причината повечето хибридни усилватели да са с лампово крайно стъпало. Редактирано Октомври 25, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай
ferario Отговорено Октомври 25, 2010 Отговорено Октомври 25, 2010 --Никаква връзка няма с динамичния диапазон стойността на потенциометъра! Да, за правилната работа на електромагнитните преобразуватели (които се наричат адаптери по народному) е желателно да са високоомни, за да се получи максимално изходно ниво и широка честотна лента. Но не бива да се бърка динамика с ниво или честотна лента. Добре, пусни китара (с пасивен адаптер, или преобразувател, както искаш) през дисторшън, набримчен прилично, и с намаляне само от китара с линеен потенциометър с малка стойност (под 250kOма) опитай да изкараш чист звук за свирене с акорди да видим от колко опита ще го нацелиш, виж в кой край ще си го извъртял и дали ще имаш достатъчно градуси да го извъртиш до желания резултат. --Като как така линеен потенциометър ще има по-плавно регулиране, когато е несъвместим с логаритмичната характеристика на ухото на човек? Това, за което говоря, няма никаква връзка с характеристиката на ухото, а с желанието ти да си намериш желания звук и с начина, по който да стигнеш най-лесно до него. В случая "плавно" значи "равномерно" и то в целия диапазон на въртене. Логаритмичната функция се отнася само за начина по който е разпределен резистивния слой по потенциометъра и нищо друго. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 25, 2010 Отговорено Октомври 25, 2010 (Редактирано) Добре, пусни китара (с пасивен адаптер, или преобразувател, както искаш) през дисторшън, набримчен прилично, и с намаляне само от китара с линеен потенциометър с малка стойност (под 250kOма) опитай да изкараш чист звук за свирене с акорди да видим от колко опита ще го нацелиш, виж в кой край ще си го извъртял и дали ще имаш достатъчно градуси да го извъртиш до желания резултат. Ако стойността на потенциометъра е в допустими граници, макар и с внимателно въртене, ще се получи. По-трудно ще е без досторшън, тъй като дисторшъна има компресиращо действие. Това, за което говоря, няма никаква връзка с характеристиката на ухото, а с желанието ти да си намериш желания звук и с начина, по който да стигнеш най-лесно до него. В случая "плавно" значи "равномерно" и то в целия диапазон на въртене. Логаритмичната функция се отнася само за начина по който е разпределен резистивния слой по потенциометъра и нищо друго. Така е, но никой потенциометър не е еднакво плавен на чисто и с драйв, поради гореспоменатата от мен причина. Това, което валяка имаше предвид, задавайки тези въпроси(мисля), че беше свързано с използването на много псевдотехнически език(нещо се казва уж технически, ама в крайна сметка съвсем не конкретно, някой нещо имал предвид, ама кой как ще го разбере, не е от значение). Ако съм схванал правилно мнението му, мисля, че е прав. Нека когато говорим разговорно, да не говорим технически и обратното. Редактирано Октомври 25, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай
jorog Отговорено Октомври 26, 2010 Отговорено Октомври 26, 2010 (Редактирано) Еее ,най-сетне да се появи един привърженик на транзистора и симулациите. Да дадем път на новото ,а пък старото нека не го забравяме!!!! Редактирано Октомври 26, 2010 от jorog Цитирай
jorog Отговорено Октомври 27, 2010 Отговорено Октомври 27, 2010 Понеже и моя валум пот ме дразни, заслужава ли си 20 кинта или и този за 7.5 ще свърши работа. Който и да е от двата ще ти свърши работа.По-скъпите пише че издържали до 30 години ,но то за тридесет години я камилата ,я камиларя. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 27, 2010 Отговорено Октомври 27, 2010 За съжаление, може да се окаже, че и двата нямат добра логаритмична крива. Пробвай първо с този от 7,50. Цитирай
bluelemon Отговорено Октомври 28, 2010 Отговорено Октомври 28, 2010 без да пробвам няма как да разберем. Цитирай
voodoochild Отговорено Януари 2, 2011 Отговорено Януари 2, 2011 Сигурно някой-някъде е говорил по моя въпрос ,ама не съм го видял. Та питам направо: Адаптерите са ми сингли, волума 250К. Какъв кондензатор да сложа,та да се получи оня номер с високите и басите. И дали не е по добре да сложа 500К пот. Благодаря. Цитирай
kiik Отговорено Март 29, 2011 Отговорено Март 29, 2011 Аз пък имам един хъмбъкер отзад и питам какъв кондензатор ориентировъчно да сложа за да е "по-метълско"? Тоест как влияе капацитета на звученето на адаптера? А ще загубя ли нещо ако въобще и махна ТОН-потенциометъра и направо пращам сигнала към изхода? Цитирай
jorog Отговорено Март 31, 2011 Отговорено Март 31, 2011 Зависи от много неща.Не е еднозначно. Например за по-метълски звук мисля че е добре кондензатора да е от 100nF нагоре до към 1mF.Зависи и какви са адаптерите (сингъли или хъмбъкъри),каква мощност имат ,дали повдигат повече високите или ниските честоти,каква е китарата и дали акцентира ниските или високите регистри. Ако се премахне тон пота се елиминира деиствието му и това може да е добро или лошо в зависимост от гореспоменатите характеристики.Ако си със сингъл койл адаптери и премахнеш тон пота ще се получи(в общия случай) сигнал със повече високи ,но и ще звучи слабовато и гъгниво.Обратно при мътни и мощни хъмбъкъри се получава по-добър баланс м/у ниски и високи. И потовете имат някаква роля за акцентиране на определени честоти.Като цяло мисля ,че е добре китарата да има тон пот защото това води до по-балансиран звук и е от помощ при свиренето на разнообразна музика ,а не само за метъл. Цитирай
mario1694 Отговорено Ноември 4, 2011 Отговорено Ноември 4, 2011 А можете ли да ми кажете как по принцип се сваля горната 4аст на потенциометъра, защото моят се опитваж да ги издурпам но не става, а пък ме е страх да друпна прекалено силно защото не знам какво може да стане с моята ако може така да се нарече китара. :Д Странното беше, че след като я купих не можах да я намеря никаде по магазините марката е Maxtone EG-1280 Цитирай
Lord Shredulous Отговорено Ноември 4, 2011 Отговорено Ноември 4, 2011 Не знам какво има да дУрпаш на потенциометъра освен капачката: Цитирай
preIbanez Отговорено Ноември 5, 2011 Отговорено Ноември 5, 2011 да използвам темата да питам един глупав въпрос. попаднах на една класическа двуканална меса дуал ректо (черна решетка. красота) на която очевидно са сменяни потенциометрите. не е ясно дали само капачките или целите такива. всички друго изглежда абсолютно автентично. та въпроса ми е дали ако наистина са сменяни самите потенциометри би имало проблем. Цитирай
Nikifena Отговорено Ноември 5, 2011 Отговорено Ноември 5, 2011 Зависи кой е сменял потенциометрите и какви потове е ползвал Цитирай
metalistite Отговорено Септември 9, 2015 Отговорено Септември 9, 2015 Едно питане има приятели ако можете помагайте .... Както се казва тунинговам ел.китарата на сина ... боядисах тялото,грифа е лакиран и така нататък ... но иска да му сменя потенциометрите и незнам какви за сложа т.с. колко да пише на тях даните ... тези дето са на нея са 10М ,но на ел.м-на нямат такива и казаха че е много голям. Не знам какви да му сложа.Ел.китарата е бг стара ... с три адапрота и два потенциометъра и едно за позицийте нещо. Цитирай
Recommended Posts