Jump to content
Българският форум за музиканти

Мексинкански Vs Американски Stratocasters


DeadWing

Recommended Posts

Имам един мексикански страт и по моя преценка си е много приятна китара. Не виждам особена разлика с американските такива, които съм пипал (което не значи, че я няма рабира се). Мисля, че електрониката е по-непретенциозна - но не виждам компромиси с изработката. Според мен една чудесна инвестиция - приятна китара за малко над хиляда лева. Тъй като аз си избирах звук изобщо не ми направи впечатление къде е направен - пробвах няколко различни (май имаше и американски), но си харесах нея. Може би има колеги с по-богат опит, нека и те споделят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разликата само в името и цената ли е? И ако има толквоа ли е фрапантна.

 

 

Не, разликата не е само в името и цената. Разликата е във всичко - изработка, материали; най-вече дребните детайли. И да, разликата е ОГРОМНА.

 

Поздрави,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

от това което аз съм пробвал мога да кажа, че при мексиканските фендери качеството на сглобяване и на "сетъп"-а е много по-непостоянно отколкото при американските. с една дума когато купуваш мексикански, трябва задължително да го пробваш - просто всяка единична бойка е различна. може да случиш идеална китара, може да ти се падне боклук. при американските според мен качеството е доста стабилно (като също има разлики според съответния модел).

 

относно отделните компоненти (пикъпс, жици, потенциометри, прагчета и тн) - американските са по-добри, спор няма. дали си заслужават по-високата цена обаче е отделен въпрос (всеки трябва да си го отговори сам). аз лично точно заради това съм фен на Highway линията - американски части сглобени в мексико и затова цената е по-ниска.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отново важи максимата-взимаш това,за което плащаш.Мексиканските фендери са ок,всъщност хващайки един,ще ти хареса без съмнение,просто съпоставим с американски....ще усетиш разликата и без да си спец.Не знам разликата в материалите голяма ли е,но в довършителните работи я има,fretwork-а при мексиканските не е на същото ниво,електрониката също.Разликата в цената също е чувствителна(мексикото е на половина),така че преценяваш...истината е,че мексиканските след намеса на лютиер могат да станат много прилични китари(но няма да стане американска:))Highway....също не е като american strat...преценявай според бюджета и най-вече пробвай и си харесай.Друг е въпроса,че американ стандарт не съм виждал скоро в магазин тук :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото съм чувал, US моделите са последователни в хардуер и изработка. Въпреки това, съм пробвал мекс-стратове, от които с рев и охрана са ме отделяли. Всъщност мексиканците много добре се справят, дори трябва да се отбележи, че някои US китари се боядисват в Мексико поради отличните им умения. Няма да забравя един ’63 reissue мексиканец със син финиш, с кленов нек и борд. Не съм фен на стратовете по принцип, но това е най-убийствената китара която съм държал в ръцете си.

 

Изработката и дървото нямат цена, докато адаптери, ключове и т.н., лесно се купуват и сменят.

 

Като цяло, китара се пипа преди да се избере. Ако си решил да си внасяш, тогава по-добре се спри на щатски модел, защото се славят с постоянство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хм виждал съм мексикански с много кофти финиш - на една черна явно не бяха запълнили порите на дървото и се виждаха шарките на дървото през боята като на соц кремона :( също съм виждал с ултра нестандартна и дебела глава - чак се учудих как са успели да се хванат ключовете - и май общо взето всичко е до бройка

 

американските - новите са с 4-5мм лак, лъскави като огледало (което никак не ми се харесва) и като цяло съм пробвал 3-4 американ стандарт, производство последните 1-2 години и с нищо не ме впечатлиха - качествена изработка, без забележки, обаче нищо особено, което да те кара да не искаш да оставиш китарата ;)

 

хайуей - не съм пробвал, но са прекалили с "дебелината" на лака - сигурно е с една ръка само - имам чувство че с нокът да я драсна ще падне а на всичкото отгоре и матов без абсолютно никакъв гланц ;) (поне малко да лъска не е зле)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Хайуей е с нитроцелулозен лак,както са правени старите Фендери и сега къстъм моделите.Твърди се че "отваря" звука и наистина се изтърква с времето.Ам. стандарт съм имал и от 4 бройки само 1 звучеше добре като я взимах.Хауей съм хващал 3 китари и 3-те звучаха чудесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами фендер сигурно имат бая заводи натам насам.в мексиканския се правят всякакви метли-и хубави и лоши.но хавата е ,че това се прави абсолютно нарочно.фирмата ще загуби адски много ,ако мекс. фендери са на качеството на тия,дето имат табела ,4е са правени в щатите(примерно).предполагам,доста хора са забелязали,че нито евтините скуаяри,нито мексиканските,нито даже по-старите японски фендери не могат да се моднат така,че да изльжеш някои,които разбира,че са щатски?имат дребни конструкционни различки,които....иначе логото е наи-малкия дерт.та политиката на фирмата си е такава ,де(открих топлата вода).та и заради тия хави не вярвам 100%,като се говори,че някои си купил мексиканец,пипнал туи онуи, и ето-скиваи стана американец.друг е вьпроса,4е и мекс. и щатските модели имат напоследьк некои неща,дето сьм се хващал за тиквата...абе извода е,че всеки,които свири сериозно,наи-накрая си купува скьп(или стар и още по-скьп)амер. фендер и се кротва за известно време поне....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Никой не е казал,че мехикото ще стане USA с модване :)

;) По подобни причини в американските сайтове в момента нямат епифон елитист и чух,че щели да спрат производството.Иглежда,че ако не 1 към 1,то доста са се приближили до истината и...цък ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

всеки,които свири сериозно,наи-накрая си купува скьп(или стар и още по-скьп)амер. фендер и се кротва за известно време поне....
Абсолютно вярно.После започваш да мислиш и за Гибсън.. :D
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.