ecmjazz Публикувано Февруари 10, 2008 Публикувано Февруари 10, 2008 (Редактирано) Здравейте! Трябва ни възможно най-добрата комбинация от добра 88-клавишна клавиатура с хамър-екшън и възможно най-добър пиано звук в диапазона до около 3000 лв. Става въпрос по-скоро за домашна "продукция", отколкото за живо свирене, така че има по-голямо значение качеството на звука на пианото, отколкото надеждността.. Двоумим се между комбинацията от добър мастър миди кийборд + софтуерно пиано и между дигитално стейдж пиано, като при пианата се чудим на по-скъпите ли да се скочи или може и някое по-етвинко, а за миди-клавиатурите се двоумим специално между два модела, така че ето конкретните въпроси: 1. От миди-кийбордите се чудим между Fatar Studiologic VMK-188+ и Doepfer LMK2+ (евентуално LMK4+ ако стигнат парите). Та, въпросът е: много по-добър ли е екшъна на допфера и заслужава ли си да се дадат около 30% отгоре заради него? За M-Audio и CME четох доста кофти отзиви относно качеството на клавишите (и не само...), но ако някой има по-конкретно наблюдение, може да сподели и за тях... Що се отнася до софтуера: най-доброто решение ни се струва Pianoteq поради доста реалистичния саунд и това, че е изключително леко - товари процесора дори малко по-малко от The Grand 2, а за РАМ-та и харда да не говорим. Вярно, лично на мен гранда ми харесва малко повече в микс, но не е фатално.. 2. За стейдж-пианата въпросът освен дали да ги предпочетем пред комбинацията софтуер+миди е също дали има смисъл да се купуват по-скъпи модели като Roland rd 700 sx или Yamaha s90 es, примерно четейки, че на Roland rd 300 sx клавиатурата и пиано-звуците са същите като на по-скъпия rd 700 sx? Тук пак искам да наблегна на това, че не ни трябват кой знае колко други екстри - най-важни са клавишите и звука на акустичното пиано. Други по-евтини модели стейдж-пиана, за които мислим са също: Yamaha CP33 и Kurzweil SP2X. Въпрос представлява също и това - от по-скъпите пиана кое, и от по-евтините - кое? От мненията, които четох по нета, Yamaha s90 es за сега води пред Roland rd 700 sx още повече, че е малко по-евтина.. Същата е дилемата и сред изброените три модела от ниския клас.. Знам, че отварям пак старата тема хардуер vs софтуер, но искам да чуя по-нови мнения За мен лично софтуерните пиана биха имали доста по-добър звук, имайки пред вид значително по-големия обем семпли (е при Pianoteq не са семпли, но идеята е същата..).. Btw възможно е и смесено решение - по-нисък клас пиано (ако клавиатурата му е достатъчно добра) и софтуер... Моля за мнения и по тоя въпрос! Благодаря на тези, които имат търпение да изчетат всичко и още повече на тези, които ще отговорят! Редактирано Февруари 10, 2008 от ecmjazz Цитирай
zdravko87 Отговорено Февруари 10, 2008 Отговорено Февруари 10, 2008 Не знам в България каква е цената, но един КОРГ М3 отнася всичко наоколо със себе си. (88 клавиша ще е доста по-скъп). Може да видите рак модула с клавиатура Цитирай
yamaha Отговорено Февруари 10, 2008 Отговорено Февруари 10, 2008 Щом те интересуват единствено добра клавиатура+пиано саунд, ще се концентрирам само на това и ще говоря от личен опит. Имам: - RD600 - нелоши пиана (с малко "дървен" среден диапазон) , нелоша клавиатура (нищо особено), поддръжка на полу-педал. - Privia PX-310 - 1-2 бр. приложими пиана за домашно музициране ; изключително добра клавиатура, поддръжка на полу-педал. Ако бях в твоето положение и исках да ми излезе по-евтино...бих ползвал клавиатурата на Privia-та със софтуерно пиано. Както и да го смятам, дори и да си купиш софтуера най-легално, пак ще ти излезе по-евтино от скъпо стейдж пиано, а за стационарно от рода на Клавиновите пък да не говорим... Разбира се...ако ги имаш парите и искаш да си "почешеш егото" пред тия, дето ще идват у вас - винаги може да си вземеш скъп модел с добър звук и клавиатура. Цитирай
gggttt Отговорено Юни 25, 2008 Отговорено Юни 25, 2008 и едно закъсняло мнение: ако ще е stage варианта - roland700sx e с по-добрата клавиатура, може би и звук (спрямо yamaha-ta) просто роланда е без секвенсер и с по малко звуци, но могат да се добавят Цитирай
boby_gapa Отговорено Юли 9, 2008 Отговорено Юли 9, 2008 в никакъв случай ем-аудио. по-голямо дърво няма и като клавиатура, и като звук. просто всичко струва пари. бая пари... Цитирай
Jordan_J Отговорено Юли 9, 2008 Отговорено Юли 9, 2008 (Редактирано) В момента имам за продаване Kurzweil РС-88мх - за 1800 лв. - 88 клавиша, hammer action keys, 64 voices ... Тежи страшно много Може би 30 кг и не е много-много за разнасяне За домашно студио си е Редактирано Юли 9, 2008 от visiondann Цитирай
Recommended Posts