bamze Публикувано Февруари 3, 2008 Публикувано Февруари 3, 2008 Здравейте на всички, от доста време чета, ама сега за първи път искам да питам. Имам Lexicon Lambda аудио карта/предусилвател/миксер. Купих си наскоро и микрофон AKG Perception 200. Дотук добре, но искам да си купя и един лампов предусилвател. Може ли да ме посъветвате какво да взема.. да речем до към 300 лева? Благодаря предварително! Цитирай
synchu Отговорено Февруари 4, 2008 Отговорено Февруари 4, 2008 Лампов предусилвател, предполагам за микрофон? А защо точно лампов? До 300 лв., това което се продава в магазина ще е в най-добрия случай много бегла имитация на истински Съветвам те да се свържеш с NAudio Corp. , т.е. нашия съфорумник Nikifena и да го попиташ за възможните опции за изработка на такъв, освен ако не бързаш страшно много. Цитирай
bamze Отговорено Февруари 4, 2008 Автор Отговорено Февруари 4, 2008 Да, за микрофон. Гледах тези изработки на съфорумецът, много ми допаднаха, а също видях, че всички са много доволни.. Иначе освен този вариянт гледах и други два вариянт за които искам съвет. 1. Behringer Tube Ultragain T1953 2. Studio Progects VT1 Tube Preamp Видях също и доста мнения относно това доколко са имитации. Имам познат който е модифицирал Студио Проджекта с Руска Electro-Harmonix 12AX7 и действа добре. Та, препоръки, отново? Благодаря много Цитирай
synchu Отговорено Февруари 4, 2008 Отговорено Февруари 4, 2008 Aми простата подмяна на лампата не е много сериозна модификация, честно казано Пак не разбрах защо искаш точно лампов предусилвател? Това е важно - какво ще записваш, каква стилова насоченост и т.н.? Ако искаш просто да ти усилват микрофона - да, посочените горе предусилватели го правят, но определено има какво да се желае като звук и ниво на шум. Цитирай
bamze Отговорено Февруари 4, 2008 Автор Отговорено Февруари 4, 2008 Ами не съм много наясно с тази техника. Та, желая да записвам вокали. Също така и акустична китара. Това са ми желанията горе-долу като записване за момента. Стилова насоченост - много далеч мога да кажа нещо конкретно. Просто искам да звучи хубаво.. ама наистина хубаво. Цитирай
Overdrive Отговорено Февруари 5, 2008 Отговорено Февруари 5, 2008 за другия не знам - но Бехрингера е далеко от истински лампов преамп - по-скоро лампата е за привличане на клиенти и украшение май - и въобще дума не може да става за сравнение на Бехрингер и Н-аудио, за другия преамп не знам нищо Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Февруари 5, 2008 Отговорено Февруари 5, 2008 Ами не съм много наясно с тази техника. Та, желая да записвам вокали. Също така и акустична китара. Това са ми желанията горе-долу като записване за момента. Стилова насоченост - много далеч мога да кажа нещо конкретно. Просто искам да звучи хубаво.. ама наистина хубаво. Добре си се насочил към високата класа, но искам да обърна внимание, че микрофонният предусилвател е малка част от пътя към това което искаш. Думата "лампов" не е панацея. Освен нея има доста други съществени неща, като акустика, микрофони, организация на комутацииите, мониториране... А тези неща за да съответстват помежду си на високото качество, към което се стремиш, изискват сериозни капиталовложения. Ако си подготвен финансово, добре, но ако не си - резултатът може да се окаже Трабант с фарове от Ролс Ройс. Акустичният запис е коренно различен от работата със "електронни" сигнали. Добрият резултат не идва само с един, два елемента от сложната верига по пътя на звука - Източник(глас,инструмент) - акустика на помещението - преобразувател (микрофон) - процесор (не китарджийски, а предусилвател, динамичен и честотен контролер и др.) - смесител( миксер дето му викат) - записващо устройство ( аналогово или цифрово, при последното се добавя и аналого-цифров преобразувател, който има особено важно значение) - носител на информацията ( reel-лента, DAT-VHS...., хард диск, CD,DVD носител) система за акустичен контрол (слушалки, мониторни озвучителни тела...) и пак акустика. Да не забравя - един от най-важните елементи в системата е Човека - пред микрофона и пред апаратурата. Единствената цел на това словоизлияние не е да те плаши, а да те запознае с обемността на работата, с която си тръгнал да се занимаваш. По-добре да си запознат в началото, за да осмислиш как да стигнеш до желаното от теб "ама наистина хубаво". Пожелавам ти успех! Цитирай
yamaha Отговорено Февруари 5, 2008 Отговорено Февруари 5, 2008 ...Да не забравя - един от най-важните елементи в системата е Човека - пред микрофона и пред апаратурата.... Исках да се изкажа....но ти така подробно си му обяснил, че повече от това нищо не може да добави. За 300 лв. просто няма как да се получи "наистина хубавото"...тъй като за постигането на тази цел, освен всички качествени модули + акустика в помещението, се иска и човек с много опит, музикален вкус и уши (тия последните всеки си ги има, но на някои просто им стоят за украшение ...bamze, нямам предвид теб...казвам го по принцип ) @Overdrive, лампата в предусилвателите на Берингер не е за украшение (за разлика от диодите при други), а изпълнява предназначението си доста добре за цената на целия уред. Цитирай
bamze Отговорено Февруари 6, 2008 Автор Отговорено Февруари 6, 2008 ...Да не забравя - един от най-важните елементи в системата е Човека - пред микрофона и пред апаратурата.... Исках да се изкажа....но ти така подробно си му обяснил, че повече от това нищо не може да добави. За 300 лв. просто няма как да се получи "наистина хубавото"...тъй като за постигането на тази цел, освен всички качествени модули + акустика в помещението, се иска и човек с много опит, музикален вкус и уши (тия последните всеки си ги има, но на някои просто им стоят за украшение ...bamze, нямам предвид теб...казвам го по принцип ) @Overdrive, лампата в предусилвателите на Берингер не е за украшение (за разлика от диодите при други), а изпълнява предназначението си доста добре за цената на целия уред. Не съм се обиждал, споко А иначе, аз не говоря за нищо друго освен предусилвателя... в смисъл.. готов съм за него да отделя толкова и толкова пари... за другото си требват други пари. Та, на въпроса... Беринджъра става значи, или не става? Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 6, 2008 Отговорено Февруари 6, 2008 Та, на въпроса... Беринджъра става значи, или не става? За едни става, за други не Въпрос на гледна точка И аз харесвам порше ама не става... Цитирай
yamaha Отговорено Февруари 6, 2008 Отговорено Февруари 6, 2008 Беринджъра става значи, или не става? Всичко става....и зависи единствено от твоя критерий за "хубаво"...а тоя T1953 не беше ли 2-канален? Щото ако няма да ползваш 2 микрофона едновременно може да си вземеш по-малката версия. Но както вече обсъдихме...която и версия да вземеш...не очаквай чудеса от гледна точка промяната на звука...това е просто само един компонент (и то от най-евтините модели) в цялата конфигурация - не случайно има предусилватели за $200 и $2000, микрофони за $200 и $2000, компресори за $200 и $2000 и т.н. Само че има и един друг много съществен аспект - личния вкус. Наред с десетките подробни аудио тестове на различни преампи в диапазона от $$...до $$$$, които са минали през ушите ми....преди известно време срещнах и един най-елементарен - човекът беше взел 3 премпа - един за $1500, втори за $200 и трети за $5 ("пет" - няма грешка...даже си спомням снимката с някаква платчица и жици по нея ). Та...с едни и същи микрофони (Шур и Нойман) бяха записани едни и същи фрази, казани по един и същи начин, с едни и същи нива и от едно и също разстояние - разликата беше само смяната на предусилвателя. И тъй като тестът беше "на сляпо" - посетителите на сайта имаха определен срок (май че беше месец), в който да гласуват за това - кой е най-скъп, кой е от средния клас и кой е тоя от 5-те долара. Познайте след крайния срок какъв беше резултата - на последно място - този от средния клас, на второ - $$$$....и на първо място - асемблираната 5-доларова платчица с елементите и жичките. (сигурно е поръчал на Никифена да му я направи ) Мисля, че съм достатъчно ясен...както са казали братята руснаци "На вкус и на цвет..."...продължението го знаят повечето от вас. Още повече, че разликата в звука между различните модели предусилватели не е толкова голяма, колкото напр. между различните модели микрофони....да не говорим пък за огромните разлики в звука между различните усилватели или монитори.... Горният пример ме подсети откъде Overdrive твърди, че лампата в Берингер е само за украшение....наистина имаха преди време един техен модел, около който се вдигна голям скандал...сега си спомних...ULTRAGAIN PRO MIC2200...но за радост си остана само той. Цитирай
Recommended Posts