Jump to content
Българският форум за музиканти

ТАБЛАТУРИТЕ!


headless

Recommended Posts

здравейте на всички!

имам един много важен въпрос на който много искам да намеря отговор наистина :ok:

от скоро време все си мисля да пусна тема за тозо въпрос"ако не е имало такава",но понеже съм нов във форума не съм засичал до сега!

става въпрос за таблатурите чрез които ние сега се учим да свирим !!!

как така и кое позволи на табовете да навлезнат толкова на вътре че ние до такава степен вече се вманиачаваме във тях,че имам чувствот че повечето от нас не могат даже и едно парче да свалят по слух ако им се наложи!!! :no:

как едновремещните музиканти не са се учили от таблатури и повечето от тях са даже преуспели,а сега всичко е толкова различно!

има вече програми за какво ли не като например Гитар про-то :rocker:

пределно ми е ясно че тя адски много улеснява нещата за един аматйор като нас свирещ във банда,но какво би станало ако тя не съществуваше и върнем времето назад със около 30-на години!

как биха процедирали повечето от нас и какво би се получило!

 

наскоро преди около можеби месец бях на един концерт на една тукащна банда и единият китарист стана така че скъса струна и се получи наистина много много криво,защото той даже не знаеше какво да прави!

на мен ми стана пределно ясно че свиреното от тях е просто едно голямо зубрене,и дори не можеше да импровизира,което беше наи-смаиващото за хората които поне малко знаят за какво става дума!

можеби повечето не се усетиха дори,но аз и още няколко образа го видяхме и разбрахме.

наистина се получи много грозна гледка от тяхна страна.

 

не е ли по-оравилно да си сваляме парчетата по слух без да използваме никакви шибани таблатури,като научим просто няколко гами,скали и т.н.

и като се получи нещо подобно като във случая описан от мен малко по-горе да се знае какво да се прави а не да се седи тъпо и да се чудим какео става!

 

много ще се радвам ако прочета и вашите мнения по въпроса :yes:;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 92
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

И преди е имало такива теми,но няма значение.Аз не харесвам табулатурите и съм напълно съгласен с теб,че по край тях ,много хора така и никога не се научават нито вадят по слух ,нито ,така да се каже,да чуват това,което свирят,Но това е една от лошите страни на техническия прогрес,приучава към мързел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно същото са се питали Моцарт,Бах,Бет(х)овен и другите пукнали преди няколко века пичове относно петолинията и нотите.Като не те кефят таблатури недей ги гледай и ставай преуспяващ.Не знам дали си пробвал,но се свири трудно без една струна.И на Ингви Малмстийн ще му дойде нанагорно да изсвири някое негово парче без някоя струна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

GuitarPro-то го ползвам само за бейкинг общо взето . Но го ползвам . Не е лошо човек от време на време да спести малко време от разгадаване на солата .

Иначе за хармонията - определено трябва да се вади по слух , или поне да я знаеш във вид различен от Пето-седмо-девето прагче .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То проблема не е само в табулатурите. Проблемът е в липса на критерии. За повечето от подрастващите, всичко що има жица е много яко, пък било то и най-безобразната тресня. Колко тийнейджъри са ходили да послушат на живо про музиканти - да видят какво ниво трябва да гонят, за да почнат да докарват по някой лев??? Колко от тях се замислят, и че тук масовия слушател му е през оная работа метъла, а пък в добре платените места се изискват много добри умения, китара има рядко, и то най-често без дисторшън, и метъл не се свири? Също така, никой не иска да се занимава поне малко, да научи поне основните неща в музиката, така че, макар и да не е калкулатор в главата, поне да знае какво прави, и какво иска да направи.

 

 

Ето една картина, която главата на един надъхан младеж най-често ражда, и черногледите, но реалистични забележки към нея:

*****************************************************

Не - това са досадни занимания. Аз сега ще си купя много яка китара, и ще бича яките жици, и поле, като направим банда, ще свирим метъл по клубове, където ще се прочуем, и ще ни забележат там западните продуценти, и ще станем богати и сведовно известни. То и тия дето ги слушаме не са по-добре от нас. Какво пък - Кърк Хамет да не е по-добър от мене, а??? Сега ще си взема джаксън за 500 лева, и съм номер едно, какво си мислите вие? Взимам си китарата и ще си направя МОЯ група. И ще правим АВТОРСКА музика(бел.ред. - ква авторска музика в БГ може да направи един човек, който е още съвсем малък, изобщо няма идея какво пее и за кого го пее). А тия мойте познати, дето имат група са егати смешниците, нищо не могат. Аз ще им покажа как се изпълнява музика на живо. Ще си намеря басист и барабанист, и вокал(бел. ред - добрите вокали в общи линии никога не пеят със аматьорските групички - смешно е да можеш да изкарваш пари с гласа си, и да се занимаваш с момченца, които нищо не могат, и са мега-неориентирани и в живота - не, добрите певци правят репертоари, и пеят за пари, с добри музиканти). И ще сме номер едно. А професионалистите - те са некви кръчмари, то яките звезди са като мене, усещат нещата. Какви са тия ноти, не ми трябват на мене ноти. Разни философи ще ми обясняват на мене за ноти, да си гледат работата, аз ще си свиря както си знам!!!(бел. ред. - и понеже ме мързи, нищо не съм видял, не мога кой знае колко, и нямам познати, едва ли някога изобщо ще свиря добре, и най-вероятно никой няма да ме забележи).

****************************************************

 

 

В общи линии, ако човек наистина има амбиция да свири, и да бъде добър музикант, то трябва да работи по въпроса.

Със оправдания от сорта ама нали съм на даскало, нямам време, имам домашни, музикант не се става.

Първо е училището, после е гаджето и работата, жената, и т.н.

В общи линии, аз, например, като работещ човек, гледам да отделям едно поне 2 часа на ден да свиря(а не мога да нарека себе си добър музикант), а човек, който все още няма никакви грижи, спокойно може да отделя по повече.

Важно е и да се запознае младежа с по-големи музиканти, с про-музиканти, и т.н. Ако някой иска да си създаде контакти - може - със сигурност ще намери музиканти, които да дадат съвет и насока, стига да иска, но с висене само вкъщи, подрънкване на гитар-про-то, и пъчене пред приятелите - ами не става. Винаги по-опитните имам какво да покажат.

 

Има и печатни издания на немалко книжки...

 

Така че, всичко опира до желание и критерии, табулатурите не са никакво оправдание за състоянието на нещата.

Ако нямаше таблатури и толкова евтини китари - просто щеше да има по-малко, но по-музикални хора, свирещи на китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко пъти търсих табулатури на някакви парчета и ми влязоха в употреба няма да си кривя душата.... обаче или много некачествени ги разпространяват или аз на такива попаднах, направо грозна работа(дори и да е само за мързеливци ;) ) Не помня , кой точно бяха парчетата, които ме озадачиха , но имаше безумно тъпи пръстовки , сякаш умишлено направени да затруднят изпълнителя, а също и грешни фрагменти...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:ok: Евтиме , това ще го разпратя на много мои познати , да знаеш ... Странно що аз не мисля така , пък съм си надъхан младеж ала тинейджър . Някои неща ако се изтрият от поста ти се получава "истината" - да ти се свири , да свириш независимо къде и защо и дали е за пари , да се кефиш , да се развиваш покрай кефа и да стигнеш ранга на тези ,които плюеш .

 

пс. Ходил съм на малко концерти - общо взето ми скапват настроението къв съм куц музикант ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме,наистина ли мислиш,че всички искаме да ставаме звезди да печелим по 50000 долара на участие и т.н.

В теорията ти не споменаваш хората,които просто обичат да подрънкват вкъщи или с приятели да се кефят на собствената си музика колкото и гадна да е тя и изобщо нямат болни амбиции за забогатяване от музика и световна известност.Наистина ли мислиш,че в такъв случай ти трябва да можеш да четеш ноти,да вадиш сола по слух,да свириш 300 тона/секунда и сякакви такива?С две думи - ако ще ставаш музикант таблатурите не са особено добър подход.Ако обаче искаш само да подрънкваш в свободното си време - защо не?

Редактирано от bratmito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Странно що аз не мисля така , пък съм си надъхан младеж ала тинейджър

Всяко правило си има изключения. Това са ми наблюденията върху голямата част от групичките.

Добре, че се появиха хора като kolio_k, които да джемят по траковете, за да можем във форума да имаме примери за про музиканти.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С две думи - ако ще ставаш музикант таблатурите не са особено добър подход.Ако обаче искаш само да подрънкваш в свободното си време - защо не?

 

Аз никъде в горния пост не съм казал, че второто е невъзможно. Особено вкъщи - проблем никакъв.

Повечето това и правим.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към по - "младите" - не допускайте грешка да мислите, че нотите или табулатурите са музика,

те са просто начин за графично изписване ( на хартиен носител, на хард диск ли - в компа)

на музиката и като такъв , не могат да заменят реалната музика.

 

ПРОСТ ПРИМЕР - ОПИТ, КОЙТО СЪМ ПРАВИЛ СЪС СЕБЕ СИ ( И С МОИ ПОЗНАТИ)

ВЗИМА СЕ НЕПОЗНАТ НОТЕН ТЕКСТ ( НЕЗАВИСИМО НОТИ ИЛИ ТАБ ( поне за мен няма значка - и двете ги чета), А И САМОТО ПРОИЗВЕДЕНИЕ ДА Е НЕПОЗНАТО ( ТОЕСТ НЕ СТЕ ГО ЧУВАЛИ НИКОГА).

 

В ЗАВИСИМОСТ, ОТ ВАШАТА ОПИТНОСТ КАТО МУЗИКАНТИ, ВИЕ ЩЕ ПРЕСЪЗДАДЕТЕ

ТОВА, КОЕТО Е НАПИСАНО, В ЕДНА ИЛИ ДРУГА СТЕПЕН, НО ПОСЛЕ КАТО ЧУЕТЕ ЗАПИСА ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ ЗА СЕБЕ СИ КОЛКО СТЕ ДАЛЕЧ ИЛИ БЛИЗКО ДО ОРИГИНАЛНАТА МУЗИКА, КАТО ТАКАВА (РЕАЛНИЯТ ЗАПИС)

 

на въпросът ти

как така и кое позволи на табовете да навлезнат толкова на вътре че ние до такава степен вече се вманиачаваме във тях

това е само твоето усещане , от твоята гледна точка.

то със сигурност не е валидно за всички, за само за теб и хората около теб.

правиш грешка, като казваш НИЕ, а реално визираш себе си и познатите си.

 

И накрая както се казва - гет фан - демек забавлявай се с музиката.

Математиката( тук вече визирам онази част , която се поддава на математечиско моделиране) е само възможност, тя да бъде донякъде описана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами вижте сега.

 

Погледнете хора като kolio_k, и Ивелин(и още други), които са вадили по слух, и също са музикално и нотно грамотни и имат рутина - чуите техни неща из форума.

 

След това ги сравнете с повечето музиканти, които са не много грамотни, и по-скоро се кефят - ами разликата се измерва в КЛАСИ, какво повече да говорим??

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aбе, Симо, няа се плашиш, таблатурите са главно създадени за помощ на този, който иска да научи някоя песен или някое произведение. Това до колко човек ще се задълбочи в нея си е съвсем въпрос на личен избор. Някой може да учи песни перфектно - да седне на компютъра да изкара таблатурата до нотичка и толкова - и после какво? Има неща, които на таблатура няма начин да се напишат - леко offset свиренето, различните благинки с флойда, странни видове вибрато и т.н.

 

Макар примера да не е особено подходящ - таблатурата е като текст на някое стихотворение, да кажем - ти го виждаш, но вече от теб зависи как ще го прочетеш и интерпретираш, и евентуално как ще го представиш пред публика. Задълбоченото и съсредоточено представяне е това, което те различава от посредствения четец, в нашия случай...свирач и те прави изпълнител, дори музикант.

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То проблема не е само в табулатурите. Проблемът е в липса на критерии. За повечето от подрастващите, всичко що има жица е много яко, пък било то и най-безобразната тресня. Колко тийнейджъри са ходили да послушат на живо про музиканти - да видят какво ниво трябва да гонят, за да почнат да докарват по някой лев???

....

 

Ако нямаше таблатури и толкова евтини китари - просто щеше да има по-малко, но по-музикални хора, свирещи на китара.

 

Всичко казано от теб е вярно,но пък от друга страна,си седиш във вас,слушаш си някоя готина песен и си казваш-"Защо с мойта група не я изсвирим?"И тука идва другият въпрос-защо да вадя дадената песен,час,два три,или пък повече,ами не я науча от Guitar-pro-то и в останалото време не си свиря някой си мой неща,вместо да се занимавам с нещо вече измислено?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е частен случай, който понякога върши работа, и малко излиза извън основния проблем на темата, който се отнася до връзката немузикални китаристи>>.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.