Jump to content
Българският форум за музиканти

Монитори - кои от тези ?


MEDELLIN

Recommended Posts

Как са моите хора :D . Ше искам съвет от вази :dance: . Купувам монитори . Четох много,гледах много ... но наи важното не съм чувал нищо :) . Ръководя се от техническите данни - горе долу съм наясно ,по цена и марка.Спрях се на тези модели -

 

EVENT ELECTRONICS TR 8 - 8" woofer (70W), 1" ferrofluid-cooled silk dome Frequency range 35Hz - 20kHz

 

 

KRK RP8 - Woofer: 8 " Glass Aramid Composite , Frequency Response: 45Hz - 20kHz , # Amplification: 140 Watt Dynamic Power Bi-amp

 

 

YAMAHA HS-80 - 8" woofer (75watts), 1" tweeter (45 watts) , frequency range 42 Hz-20 kHz (-10 dB)

 

 

Съдеики по фрекуенси респонсе детаилите сън удивен от EVENT - наи доброто е там. Гледам ватовете обаче са ралични - КРК е маи наи мощен . Знам е сега КРК се ползват як навсякъде - като стандарт са станали . Но пък и Ямахата си е олямал EVENT пък знам че са ЯМАХА а и честтите му са наи добри ... Ще помогнете ли ?

 

Също много ми е шашаво дали ще има смисъл от монитори.Аз от 5г правя музика и съм нямал монитори.Ползвам уредба Техникс - скъпа с големи тонколони със събуфер и просто съм свикнал със начина по които идва саунда ОТ НЕЯ.Тоест правеики мя музика азвинаги сравнявам саунда и със парчета близки дои моито като саунд и сверявам от там също ниски,средни високи ... Но толкова съм научил саунда на уредбата ми че дори и не ми трябва да сравнянявам ... Имам студио,правя музика като работя с артисти от Щатите - това ми е професия вече години.Та се питам щом са ми взели толкова много музика досега не вярвам да са ми лоши миксовете ... Някакъв известен инженер музикант беше казал че наи добрите тонколони са тези на които си свикнал ... Да знам че стандарта е мониторите да идват направо от източника - да не се оцветява саунда и тн .... Също специалистите казват - ако звучи музиката ви добре на мониторите ше звучи добре навсякъде ... Да но както знаем и мониторите звучат различно различните марки че дори и модели .... Е как тогава може да има един общ стандарт и звук - явно няма . Какво излиза че по тая логика ако и на тонколоните които аз съм свикнал моята музика звучи добре ше звучи добре навсякъде ,защото аз миксвам според това как звучат вече готови - микснати професионално неща ... Това са ми дилемите,може и да греша.ДАите съвет,ще съм благодарен.Все пак не са малко манги мониторите.

Редактирано от MEDELLIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Личното ми мнение не избирай монитори нито по честотната им харахтеристика нито по ватове. Защото със виждал монитори на които пише че започват от 40 херца и такива на които пише 55 и тези от 55 направо отнасят другите от към ниски честоти. Не навсякъде пишат точката F3 а именто точно от къде се изравнява честоната характеристика , а не от къде почва. А за силата ватовете също не са определящи много е важно колко са чуствителни говорителите. Най доброто решение е да чуеш лично всички тези които си ги избрал и тогава да предцениш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ямаха не стават за смесване на тежка музика, това трябва да се има предвид

 

Аз бих избрал евент определено, много стабилна марка ако се съди по отзивите

 

КРК са супер монитори за цената си, ако цената е важен фактор, съвсем спокойно мога да ги препоръчам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най доброто решение е да чуеш лично всички тези които си ги избрал и тогава да предцениш.

:coolp: +101.

Всичко останало е бла бла.

Плюс това ако хората харесват (и още повече купуват, както подразбирам) това, което смесваш на текущата си апаратура, значи си ок :curse: Разбира се едни студийни колони потенциално ще ти помогнат да вършиш това по-бързо, евентуално по-качествено, вкл. нещата да звучат така както ти звучат на теб и на други колони, говорители и слушалки и въобще средства за предаване на звук :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

понеже и аз бях в твоята ситуация преди месец някъде и доста се чудех. От изборените Event не съм ги чувал, Yamaha са малко с липси в ниските честоти и имат май повече високи от необходимото. КRK лично повече ми харесаха от Yamaha и лично бих ти препоръчал тях, но Event не знам как звучат.

 

Аз лично се спрях на Adam A7 и събирам още жълтици за тях - наистина страхотни монитори. Ако то влизат в ценовия диапазон си заслижава да ги чуеш определено.

 

Дано съм бил полезен ... че това отиди, чуй и си прецени всеки го знеа :-)

 

Поздрав

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още един глас за Адам, малко по-скъпи са, но инвестицията си заслужава. Друг добър вариант е Dynaudio, Synchu може да потвърди :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами значи според хората дотук отговорили ЕВЕНТ или КРК. Може би ЕВЕНТ трябва да взема защото и друг разбирач ми каза че те се ползват много в съвременната музика и по тежките жанрове,където съм и аз.Само за ЕВЕНТ леко ме разколеба едно мнение в zzsounds.com .Един се оплаква че много им били силни ниските и баса гърмял.И казва "кво ви става на вас от ЕВЕНТ - луди ли сте да правите това ... : Инак пък казва че колконите са многодобри като цяло ..... Нo всички останали мнения са позитивни.И друго ме смущава за тях.Един пак в тея ревюта пък казва че ЕВЕНТ ТР8 нямали защита от радио сигнали и ако има на близо такива източници им се отразявало ... :hysterical: . Тоест явно ше рече да няма телевизори,радиа,уредби .... Малко сложно става. ЗА АДАМ и ДИНАУДИО също проверих вече но ... малко са скъпички - вече към манящина ми бие там :yes: . От рода Дженелек ... незнам.

 

Иначе знам че трябва да ги чуя всички за да преценя но във Варна няма такава възможност - просто нещата са много ограничени.Тук търсих един прост миди кабел и намерих след 3 дена ходене по различни магазини,а вие говорите да чуя такива екзотики като ЕВЕНТ и КРК РП 8 ... В Динакорд има само едни КРК РП 5 - малките и едни АЛЕСИС .... Смятаите за кво става въпрос ... Тука нямаме SAM ASH и GUITAR CENTER :). Ако има и други мнения ще се радвам.Благодаря за помоща дотук.

 

СЪЩО -щях да забравя . Искам да си взема и идеалните кабели за целта.Смятам да взема Монстер кабелс за монитори които са специално и позлатени.Специалисти и продуценти казват че има голяма разлика с тях в саунда .... И специално с тая марка кабели.Мислите ли че са важни и има значение. ТЕ са и по съпи доста - 50 $ е единия.

Редактирано от MEDELLIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

СЪЩО -щях да забравя . Искам да си взема и идеалните кабели за целта.Смятам да взема Монстер кабелс за монитори които са специално и позлатени.Специалисти и продуценти казват че има голяма разлика с тях в саунда .... И специално с тая марка кабели.Мислите ли че са важни и има значение. ТЕ са и по съпи доста - 50 $ е единия.

 

Позлатени може да са конекторите, не кабела. За кабела ти е достатъчно да е нормален меден, с много висока чистота и много хомогенен (което няма как да го разбереш, приемаш го на доверие). Сребърните кабели обикновено са доста по- скъпи от 100$/м, а ако са третирани и с родий - още нагоре ! Може да са посребрена мед, което също е добър вариант.

Като цяло - да, кабелите имат значение. Значението им е не да "извадят повече звук", а да осерат колкото се може по- малко звук (те не могат да добавят нещо там, дето го няма, ролята на скъпия кабел е да пречи колкото се може по- малко)!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да съм сигурен, доколко подобни кабели си заслужават, защото не съм имал достъп до такива, но смятам, че ако си направиш акустични панели за 100$ ще усетиш 10 пъти по-голяма разлика отколкото между нормален кабел и monster/mogami/etc.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление, Варна си е Варна - тук изборът е меко казано силно "ограничен". Наскоро ходих до големия магазин на Динакорд в София (три етажа пълни с играчки) и започнах да се замислям дали да не се върна в София ;) Тук във Варна всичко е "няма проблем - имаме го, само 4 - 5 дни и ще ви го доставим", това да се пробва или да се купи веднага просто не е опция - визирам компютърни магазини, музикални, фотографски и прочие.

 

Колкото до Dynaudio, наскоро питах за същият модел който synchu си взе (в Динакорд на петте кюшета) и ми обясниха най-любезно че няма особено големи изгледи да внесат в скоро време. Имало е два чифта такива монитори и доста дълго време са събирали праха, та нямало особен смисъл отново да зареждат такива. Цената им не е ниска, а Genelec са доста по-популярни и съответно търсенето на Dynaudio е по-слабо.

 

Това за радиоприемането го четох някъде из нета за активният вариант на моите монитори (Behringer Truth B2031) и никак не ме изкефи, от друга страна тук във форума никой още не се е оплакал от такива ефекти. С моите такива проблеми няма как да има - ползвам отделно усилвател на Alesis (RA150) и животното е доста добре екранирано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също минах миналата година от Техникс (SU-V500M2 усилвател в CS-65 колони) на Dynaudio BM6A mkII и мога да кажа: около 10% по-верен звук.

Дали обаче тези 10% си струват... това вече е относително. Аз лично не съжалявам, но най-вече защото няма да мисля за ъпгрейд в близките поне няколко години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм чувал от много хора, че като съумееш да направиш микс на Yamaha HS-80 M, то навсякъде би звучало добре...

Единия вариант който знам е, че защото са гадни (по свой специален начин)

и затова ако звучи микса добре на тях, после е ОК навсякъде.

Другото е, че имат някаква среда, около 3 kHz, мисля че с 3db по-усилена (ако не ме лъже паметта)

и това допринася за специфичния им звук...

 

За това последното не си залагам главата!

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдам...NS-10 ;)

 

То именно затова ги ползват за референс навсякъде по света.

 

Между другото KRK RP-5 звучат почти по същия начин като тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.