A-L-A-D-I-N Отговорено Февруари 21, 2009 Автор Отговорено Февруари 21, 2009 (Редактирано) Понеже когато отварях темата за оркестрите бях дал след това примери със американските духови оркестри, тъйкато в България подобен род неща никога неса ми привличали вниманието,този вид оркестри ме накараха да си променя отношението към духовите инструменти и съотетно към ударните такива. Тука някой от колегите ми опонираха че са наясно със нещата но обикновените хора трудно били могли да си представят за какво говоря, затова и реших да сложа малко снимки. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...06_CFA_Bowl.jpg Това което се вижда тука е само един оркестър,но е огромен направо звяр!!! Най отзад са дървените,след това бялото което се вижда са големи барабани след това са тенорс,малки барабанчета и всички останали перкусии отпред и от дясно е брас секцията и най-отпред мажоретките. http://www.vicfirth.com/features/BOA2006/photos/murray08.jpg http://www.vicfirth.com/features/BOA2006/photos/murray12.jpg http://www.wilsonmusic.org/marchingbrass.jpg тази джаджа нея знам със съгурност мисля че е сузафон или няква туба http://www.flickr.com/photos/carthorse/3156299015/ като стана дума за дървени в оркесъра може да има и флейти Редактирано Февруари 21, 2009 от A-L-A-D-I-N Цитирай
SimeonG Отговорено Февруари 24, 2009 Отговорено Февруари 24, 2009 http://www.wilsonmusic.org/marchingbrass.jpg тази джаджа нея знам със съгурност мисля че е сузафон или няква туба Според мене колега това на третата снимка е Бас Хеликон аз свиря на такъв но моя е много стар и не е с помпички ами е с обикновенния тип машинки но е почити сащия , предполагам разликата във формата е според зависимост от дава дали е В или S строй, ако баркам за този инструмен с радост бих приел критики по този вапрос Цитирай
A-L-A-D-I-N Отговорено Февруари 25, 2009 Автор Отговорено Февруари 25, 2009 (Редактирано) http://en.wikipedia.org/wiki/Sousaphone Ами според Уикипедия изглежда че бас хеликон е синоним на сузафон реално инструмента е направен от хеликон така че май е едно и също. И е от ''семейството'' на тубите. Но аз не правя голяма разлика между тези инструменти имам колега който свири на еуфониум което на мен ми изглежда като малка тубичка и той все ме поправя че небило туба, а еуфониум. Редактирано Февруари 25, 2009 от A-L-A-D-I-N Цитирай
SimeonG Отговорено Февруари 25, 2009 Отговорено Февруари 25, 2009 Това за хеликон и еуфониума не го знаех колега и мога да кажа само благодаряза информацията и се извинявам ако сам те обидил Цитирай
ERMAC Отговорено Февруари 26, 2009 Отговорено Февруари 26, 2009 Поздрави от Полицейският оркестър в град София.В момента даже се търсят музиканти за попълване на бройки!!! Кларнетисти и тубист (свирещ и на бас) Цитирай
top-dirigent Отговорено Март 8, 2009 Отговорено Март 8, 2009 Еуфониума е нещо между баритон и Es бас. В някой оркестри го използват вместо бас, но.. това е компромисен вариант. Правят го защото е малко трудно да се накара някое дете да свири на туба (радвам се, че нямам този проблем и си имам 3 В баса и 1 Es ) Цитирай
Maestroto Отговорено Март 9, 2009 Отговорено Март 9, 2009 Не знаех къде да попитам, а случйно открих този форум. Може ли някой да ми каже кога е създаден първия духов оркестър? Благодаря предварително! Хм...първият в България сигурно имаш в предвид.За първия военен мога да ти кажа-във Влико Търново.Дали обаче той претендира и за мястото "Първи в България" нямам спомен.Върти ми се нещо подобно в главата,но не съм 100% сигурен.Хъртмене кажи бре-трабва да знаеш. Цитирай
Heartman Отговорено Март 10, 2009 Отговорено Март 10, 2009 Ами да знам ама не се сещам ще трябва да потърся.Иначе първо знам че са извикани чехски музиканти да обучават българските навитаци за духови инструменти и по късно се наричат музикантски ученици.Иначе ми се върти нещо че първо са били в Шумен ,но първия оркестър(не съм 100%сигурен)е създаден в Търново.Трябва да се допитам до верните източници ,за да не бъркаме нещо Цитирай
Bobo Jazz-a Отговорено Март 22, 2009 Отговорено Март 22, 2009 Духов оркестър при Механото във Варна, ама вече го няма от около 3-4-5 години Цитирай
teko29 Отговорено Март 26, 2009 Отговорено Март 26, 2009 (Редактирано) Искам да попитам колегата ALADIN поради каква причина пита за Дух. оркестри в България? Наистина, че в България Не можеш от едно място да почерпиш информация за броят им, защото има Дух. оркестри на различно подчинение и за това няма точна статистика. Наистина можеш да погледнеш и в сайта на СБМТД. В Съюза членуват около 90% от гражданските духови оркестри /без военните/ Общински, младежки и читалищни. Ученическите дух. оркестри са като "бели лястовички" , а както вървят нещата - натам отиват и Общинските. Липса на кадри, свиване на щатове и бавна смърт! Та питам, за какво точно искаш да знаеш броят им, защото като гледам от кога е започнала дискусията, докато им установим броя, току виж - започнали да намаляват! А този оркестър на снимката наистина е "ЗВЯР" Дори да съберем всички дух. оркестри в България пак ни можем направи такъв състав! Редактирано Март 26, 2009 от teko29 Цитирай
savov Отговорено Март 29, 2009 Отговорено Март 29, 2009 Във Велико Търново вече три години се провежда Международен фестивал на военните оркестри. Тази година ще е четвъртото издание. В сайта на фестивала има списък с оркестрите, които са взели участие миналата година. http://www.militaryfest.com Цитирай
tubista1912 Отговорено Април 11, 2009 Отговорено Април 11, 2009 В музикалното в Пловдив имаме духов оркестър Цитирай
A-L-A-D-I-N Отговорено Юли 14, 2009 Автор Отговорено Юли 14, 2009 В музикалното в Пловдив имаме духов оркестър Сериозно, трябва да е нещо ново защото по рано нямаше. Въпреки че като се замисля, Пловдив и музика са две противоположни думи. Цитирай
бобчо Отговорено Август 17, 2009 Отговорено Август 17, 2009 Първо се извинявам за ,но се чувствам обиден от последния пост АЛАДИНЧО(въпреки че не мога да се нарека музикант,тъй като вече не се занимавам с правене на музика,а тя ми остана единствено и само разтоварващо хоби)и ще напиша няколко реда! Аладин,от Пловдив(и околията),АМТИИ,Пловдивското музикално училище и от музикалните паралелки са се пръкнали толкова качествени музиканти,колкото в твоето село(ти явно си от село близо(или не точно) до някой град,за да правиш подобни изказвания)няма да се родят до 4000година(нищо против хората от село,поста е към определен човек).А и пребиваването ти в Маями,САЩ е свързани единствено с звукоизвличане на перкусионни звуци от почукването на вилици и чинии докато ги миеш в някои долнопробен ресторан за бързо хранене !Поздрави!!! П.С.Аладин,не се чувствай длъжен да ми отговаряш(напротив,мнението ти по никакъв начин не ме интересува )!!! 2.П.С.Надявам се поста ми да остане поне до момента в които бъде прочетен от човека към които е адресиран!Още веднъж се извинявам на модове и админи за кофтия език от моя страна,но смятам че всяка моя дума е на място,и заставам твърдо зад нея!!!Поздрави на всички и се надявам да не съм обидил неволно друг съфорумец!!! Цитирай
A-L-A-D-I-N Отговорено Август 18, 2009 Автор Отговорено Август 18, 2009 П.С.Аладин,не се чувствай длъжен да ми отговаряш(напротив,мнението ти по никакъв начин не ме интересува )!!! Хех е щом си ме удостоил с такъв дълаг пост значи мнението ми те интересува. За мен Пловдив е градът на очаянието и го казвам не просто така , а се базира на опита и кървавите спомени които имам от там.За мен музиката не е да бъдеш жигосан със титлата долна отрепка,а вид изкуство.В институциите които изреждаш обаче не смятат така,те са решили че трябва да се чустваш виновен, ама много виновен и да се срамуваш че изкаш да си музикант и да свириш. Аз съм свирил и с хора които не са били във въпросните "муз.школи,паралеки,училища и академии" в Пловдив и би трябвало да не са повлияни от тях, но усещането е винаги едно и също като че ли извършват някакво много сериозно престъпление А да свириш и правиш музика не е престъпление. Иначе нямам нищо против обикновенните хора в Пловдив, нека поста ми да не се възприема като критика.бобчо ако имаш нещо да ми казваш можеше да пратиш ЛС не е нужно да пълниш темата с офтопик! Цитирай
Recommended Posts