Jump to content
Българският форум за музиканти

Cream Sky (project)


Recommended Posts

Поиграх си тук набързо и скалъпих този бустер.

pie.gif

За целта е нужен някакъв германиев транзистор и няколко чаркалъка.

Няколко думи за схемата: Потенциометъра за тон се връзва между b1 и b2 с жички. Тримчрчето се настройва на вкус - горе долу на половината от захранващото напрежение (мери се между минус и колектора на транзистора). Вместо диода 1N4007 може да се ползва почти всякакъв друг диод - той служи за защита от обръщане на + и - в захранването. Може да се ползва и шотки диод за по-малко загуби на напрежението. Кондензатора 100 микрофарада е достатъчно да е оразмерен за 16 или 25 волта. Паралелно на него смятам да сложа един СМД кондензатор от 100 нанофарада.

Ето и пдф-а със схемата и платката.

 

PS: схемата е взаимствана от тук

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 35
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Здравей, поздрави за проекта, но искам да питам къде по-точно на платката са входа и изхода?

 

 

 

Благодаря!

 

Поздрави,

Цветослав

Редактирано от RichieSambora
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все ми идва да ти отговоря "Ми за буустване!", ама няма... ;)

 

За солид-стейт техника не знам има ли файда и каква е точно, мога да се изкажа само за в лампова апаратура. Повишавайки нивото на сигнала лампите се "изпръжват" по-мощно и звучат по-добре. Имаш повече гейн, повече състейн, по-готини хармоници. Зависи какъв е буустъра, някои умишлено добавят повечко ниво в определени честоти, други се стремят да бъде по-линейно. Почти всеки драйв педал може да се използва като буустър, като най-известни и често употребявани са Ibanez TubeScreamer (TS-7/808/9), Boss SD-1 и производните им с всевъзможни модове и т.н. Можеш да потърсиш демо видео файлчета за продуктите на Xotic - AC Booster, RC Booster, BB Preamp. Малко преекспонирана е рекламната им кампания, но ми беше интересно да ги гледам.

Аз от седмица имам нов драйв педал, който ползвам да бабримчвам лампочките и съм МЕГА доволен от него. Това е Naudio Firesound, отново дело на автора на тази тема - Nikifena. Доста различен е от ТюбСкриймъра ми, поради което не мисля, че може да го замести точно 1:1, но пък в определени аспекти е много по-добър. Още тествам, така че нямам крайно оформено мнение за него. Обаче едно е сигурно - КЪРТИ! :hysterical:

 

П.П. БДУ, в транзистори също има някакъв подобен момент - имаш повечко състейн, ама за другото не знам. Нека някой разбирател да каже...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщтност бустера изпълнява и една друга важна роля: Прави високоомния сигнал от китарата на нискоомен. Така не се губят високите при ползване на много камиончета с тру байпас например, или дълги кабели (имам манията да свиря с 2 макари кабели по 200 метра :) ). Освен това той може да усилва нивото в повече от колкото дават адаптерите на китарата.

 

ПС: Малко размисли и страсти относно проекта: Снощи го "налепих" набързо. Звучеше добре с някакъв транзистор който намерих в "голямата кутия с многото транзистори" - една бяла кутия от маска за коса на майка ми.

Бих говорил още за бялата кутия, но нека да кажа и още 2-3 думи за звука: Като цяло мисля, че звучеше доста добре. При максимум гейн имах леко несиметрично кривене което гарантира появата на четни хармоници -демек така е по-добре. Нямам под ръка лампов китарен усилвател, но според мен би трябвало това кривене да оцветява добре лампите (в розово). Специално за тон контрола ще трябва да се сложи антилогаритмичен потенциометър, или да се ползва логаритмичен пот, но тогава корекцията няма да е Tone, а ще е Antitone ;) Това с антитон го измислих скоро и много ми хареса като идея ;)

 

 

Ако не ме домързи (а аз съм мързелив човек) ще взема да запиша нещо от рода: "как един неук басист свири на китара - пиеса в до миньор"

 

:thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз днеска го налепих, но само шумове ми излизат, а си проверих спойките, всичко е ОК, незнам защо така. Сложил съм и аз някакъв транзистор(не германиев), прав. Не знам от къде идват тези шумове. Може ли да ми помогнете?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не ме домързи (а аз съм мързелив човек) ще взема да запиша нещо от рода: "как един неук басист свири на китара - пиеса в до миньор"

:icon_shithappens:

 

Господин дипломиран женен инженер-магистър Христов, бат' Ники,

 

Позволете ми да се обърна към Вас с искрена молба от дълбините на скромната ми душа на поет с китара, аед, готов да възпее терзнанията Ви, музикални или не, а именно - давайте! Пишете, нека музиката да е с нас, в душите ни, сърцата ни...

 

... за да може поне малко да ни зарадвате, птичките да пеят, слънцето да грее, пъстървата в потоците да се множи, а броят на индивидите в популацията на синигерчетата по пролет да се задържи сравнително стабилен, с лека тенденция да нараства.

 

Между другото четните хармоници се допълват но само до един момент - не бива да се прави такава нелепа дедукция - от 74тия нагоре вече нещата се преобръщат с главата на долу, частиците на Антитон контролът започват да стават нестабилни и вибрациите им будят рано мечките от зимен сън, което повлиява тяхната популация, която със своето намаляване води до прекомерно увеличаване на гореспоменатата пъстърва!

 

...Но е важен 34-тият, в това няма спор.

 

:greenangel:

 

П.С. Така де, малко в стил на нашата скорошна кореспонденция с Nikifena, за която май вече нямаме време и мерак с групата...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

започна се и тук..

 

Господин Джукелов, първо нека да Ви благодаря за Вашета така добре формулирана, синтезирана и прекрасна статийка която сте написали. Малко ще вметна, че на 29тиа международен семинар във Виена, Вашета дисертация на тема "Квантовата физика разгледана през погледа на нАучо-капиталистическите виждания на на висококултурните субекти" ми направи голямо впечатление, и аплодисментите които получихте бяха заслужени.

 

Относно вижданията за градивността на звука и неговите хармонични особености - вие знаете, че подсъзнателното взаимодействие на висшите хармоници оказват голямо влияние. Особено тези над 80ти хармоник - сте много прав! В един доклад на професора от масачузетската обсерватория доктор Маалещрасфюрлебраане се разискваше точно този проблем! Прочетете внимателно 3ти абзац!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже НИКИ е отнесен АРТИСТ, и не обръща внимание на дребните проблемчета - нека поясня:

В схемата има уловка за интелекта на хората copy/paste. Транзисторът е NPN, което няма връзка с това дали е германиев или не... Понеже този тип транзистори са били, и са редки, НИКИ е отправил предизвикателство - как да се намери нещо дето го няма, или ... да се помисли как да се излезе от положението елегантно.

Дотук с HINT-овете. По-нататък може да се открехне вратата. Който знае да си трае! :hysterical::thumbdown:;) ;)

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.