Jump to content
Българският форум за музиканти

Относно описанието на темите


Recommended Posts

Често попадам на теми, например озаглавени "Продавам" в подраздел "продавам" и не мисля, че е особено остроумно...Не знам дали е подходящо това да се формулира като правило или препоръка, но си мисля, че е нужно да се направи нещо за стимулирането на по-плодотворни и полезни за всички нас заглавия, които наистина да дават някаква реална представа за съдържанието на съответната тема. Не е много приятно да отваряш теми, само за да откриеш. че не те засягат или интересуват...с две думи: губене на време...

Редактирано от Schagerl
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато става дума за този раздел нещата са по-сложни. Малко е сложно да накараш хората да спазват определен шаблон. Опитахме, но не се получи дори на 50%. Проблем не е за никого да уточни какво точно продава още в заглавието, което дава идея за обявата в две думи, но много народ бързат, за да не успеят да си продадат желаното. Казвам "за да не успеят" защото с непълна обява е ужасно трудно да се стигне до бърз развой на събитията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въобще, конкретността в заглавията на темите ни, напоследък е дефицит. И това не е само в раздела за покупко-продажби, а може да се види из целия форум. Подкрепям Schagerl в предложението му конкретността на заглавията да бъде формулирана като препоръка, че и като задължително правило. Но не това е най-важното. Надявам се, да се случи, както стана преди време с кирилицата - хората, които пишеха на латиница, разбраха, че това е грозно и не се толерира и сега почти няма някой, който да драсне на латиница (изключая новите хора, които се юрват да пишат, преди да прочетат правилата). Дано скоро се научим, както се научихме да пишем на кирилица, че описателността в заглавията ни улеснява останалите потребители.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям.

 

Мен повече ме дразнят теми в другите форуми от сорта на "Голям проблем", "въпрос" (най-яката тема :greenball: ), "кажете..." и т.н.

Полето за заглавие е измислено, за да ориентира останалите потребители дали темата ги интересува, а не с цел дразнение на пускащия темата и фиктивно запълване на виртуалното пространство :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно подкрепям и ако няма друг начин това да се промени то не виждам нищо нередно теми с подобни заглавия да се трият.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въобще, конкретността в заглавията на темите ни, напоследък е дефицит. И това не е само в раздела за покупко-продажби, а може да се види из целия форум.

 

Примера с "продавам" беше просто първото, за което се сетих, в момента на писанието. Разбира се, могат да се намерят много други такива от най различни раздели, но не исках да изпадам в подробности. Както може да се досетите сами, предложението засяга форума в неговата цялост. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за каузата!

 

Наистина проблемът далеч не се отнася само до раздели "Купувам" и "Продавам". Постоянно се срещат теми с дълбоко нетематични заглавия от рода на "въпрос", "помощ", "не мога да повярвам", "нещо страшно", "гле'й го тоя" ... абе, хората по-горе дадоха достатъчно примери.

 

Единственото, което мога да добавя (освен, че ориентацията при четене се улеснява значително) е, че конкретизирането на заглавията може да спомогне изключително много и за подобряване ефективността на търсачката и желанието на хората да я ползват (а не да напишеш някакви ключови думи и да ти се покажат теми с нищо незначещи заглавия, където иначе може да има полезна информация по въпроса ти - лично аз често нямам нерви да ги отварям една по една, докато евентуално намеря нещо смислено сред талаша).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вижте сега, това е въпрос на умствен багаж и съобразяване. Неможем да накараме хората да описват тези неща защото те ако знаеха как - щяха да го опишат. Обикновено в такива теми не разбираш и вътре за какво се пита. Има 2 варианта. Или да четеме темите и след това да ги кръщаваме или да ги трием направо. Обаче ще се почне едно "защо ми изтрихте темата, като беше по правилата"... и подобни простотии.

Аз лично бийкотирам такива теми - не ги чета, съответно не отговарям на въпросите.

А, има и трети вариант - да ги заключваме и по този начин да санкционираме този, който ги пише. В резултат на което ще има 2 теми: "Продавам2" и "Защо ми заключихте темата Продавам1?"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Аз пък мисля, че заключването с рецензионен модераторски пост бързо ще научи тези с неконкретните заглавия... Например някой пуска прословутата тема "въпрос" (с малка буква, разбира се...). Модът го сбарва бързо, пише в темата "Конкретизирай темата в заглавието - т.ХХ от правилата за ползване на форума" и толкова.

 

А и за да няма "Защо ми изтрихте темата, като беше по правилата" - правите и това да е правило...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.