Jump to content
Българският форум за музиканти

Студиини монитори - правинлинят избор


vhcs

Recommended Posts

Здравейте,

 

оглеждам се за студиини моитори и разбира се пазара е залят с марки и модели от различни видове класове и избора не е никак лесен. По принцип исках да питам за помощ при избора между няколко марки и модела, но в последстиве реших да систематизирам малко информацията която имам и колегите които вече имат опит с изброените модели и марки да драснат по едно мнение. Така хем аз ще науча нещо ново, хем щи получа помощ при избора както и хората след мен ще имат по-пълна информация и отзиви за различните продукти които са на пазара в момента.

 

Как лично смятам да подходя при прослушването на различни марки и модели - взимам едно CD с наши неща които сме записвали, от части миксове, необрабитен материал на който избиват или липсват честоти, що годе готови неща, както и mp3 с рзлично качество на известни банди в стиловата ориентация която свирим. Ще се огранича с това при прослушването защото лично други стилове (става дума за МЕТЪЛ и джангър по принцип) не ме вълнуват и нямам намерения да мискирам диско, хаус, чалга и тн.

Та така смятам да процедитами и ако нямакой има препорки и допълнителни съвето, както и конструктивна критика може спокойно да драсне някой ред по въпроса :)

 

Сега към мониторите:

 

Слушалки:

Там май AKG както и Beyerdynamic са водещи в областа. Аз лично съм се спрял на Superlux HD-660 които са много добро копие на Beyerdynamic DT-770 PRO (дори май се произвеждат на същата поточна линия)

На много места четох, че не се препоръчва да се миксира с слушалки (ухото се изморява бързо, звука е добре да мине през въздуха и тн тн.) - напълно съм съгласен, но все пак един чифти читави слушалки не е в излишък ;) ... сега катам с 2бг HiFi и съм сигурен че ще усетя разлика :-)

 

Монитори нисък клас

 

Behringer MS-40 - 120 евро

Behringer TRUTH B-2030A - 280 евро

Yamaha HS-50 M - 300 ерво

KRK RP-5 - 300 евро

ALESIS M1 ACTIVE 520 - 200 ерво

ALESIS M1 ACTIVE 620 - 300 ерво

 

 

Цените са ориентировъчни и за чифт (не за бройка) на база рисърч в нета. Аз в тоя клас нищо не съм слушал и по принцил ще гледам едно ниво по-нагоре, но все пак да изборя моделите които са ми направили впечетление в този клас. Разбита се има и други и ако има някои които задължително трябва да се споменат в този клас - пишете

 

 

Монитори среден клас

 

Yamaha HS-80 M - 500 евро

KRK RP8 - 500 евро

ADAM A-7 - 700 евро

Dynaudio BM-5A - 1000 евро

 

ето тия 4 са в моя списък като от това което четох от първите 2 KRK би трябвало да са една идея по-добри. ADAM са (според ревюта от мета) по-добри от ямаха и КRK, а динаудио са били наистина много добри (пак според ревюта и форуми, нямам лични наблюдения)

 

Други от същият клас:

GENELEC 1029APM - 730евро

Genelec 8030-AS - 1000 евро - само че с 5" Woofer и нямам представа как е въпроса с никсите ?!?!

 

... има още макри и модели ама имената са ми напълно непознари

 

Монитори High-End клас

еее, тука няма кво да си навирам носа :) , този клас го оставям за дускусия на баш майсторите ... ние джънгър хоби музикантите само ще четем и ще цъкаме като швейцарски часвници :)

 

 

Ще се радвам да се включат повече хора та да събрем разлини мнения, различни гледни точки както и да е обмени опит по темата. Разбира се има безброй модели и фирми - ако има нещо за което си заслужава да се знае пишете

 

Еми това е ... дано се получи интересна тема

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че hi-end много малко баш майстори могат да си позволят също, ако говорим за истинския хай енд, който започва от 4-5000$ на парче.

 

Аз съм фен на Динаудио за near field. За други и без това нямам помещение.

Бих ти препоръчал Dynaudio BM6A, вместо BM5. BM5 са прекалено малки и ниските им малко хич ги няма.

Правилно си решил как да ги тестваш, според мен. Само една подробност - взима се музика, която познаваш в детайли как звучи, за да можеш да чуеш на студийните колони същите тези детайли, които познаваш, а не да се изкефиш на музиката - това го пиша, защото има всякакви чешити с всякакви идеи :)

 

А пак също силно вярвам, че студийните колони са строго индивидуална средство за работа. И на всеки различни му харесват. Познавам много хора, които се кълнат в Genelec в Mackie и какво ли не друго near field. На мен най-много ми допадат Dynaudio.

И да - именно средство за работа - не за приятно слушане на музика. Т.е. трябва да чуваш какво се случва, a не непременно да звучи супер :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като пълен лаик по темата и като човек, чиито "некомпетентни" мнения постоянно

биват кастрени я от админа я от модовете, ще си позволя да те изведа от една заблуда,

пък доколкото успея все ще е нещо предвид това да не се набуташ с кинти.

 

И така, към мониторите:

 

Забрави за монитори, ако нямаш свободно, специално отредено за миксиране помещение,

което да си третирал акустически (стени, таван под) и чиято геометрия да е съобразена

с особеността на звуковите вълни. А именно да резонират, самото помещения да генерира

резонанс в определени зони на определени честоти. Почти винаги в ъглите имаш ниски,

около средната зона имаш стоящи и прочие неща, които трябва да изследваш преди да

купуваш и ползваш монитори от среден или висок клас!

В противен случай няма да можеш да използваш максимума на възможностите им. Това е ясно!

 

Ако не си направил по-горното, то използвай миксиране само на слушалки висок клас или най-малко

среден такъв. Или по принцип само на слушалки. Така елиминираш влиянието на помещението възможно

най-много. Който ти е казал, че не трябва да се миксира на слушалки, вероятно има студийно помещение

което е със страхотни акустически характеристики или го има предвид по подразбиране.

Иначе - само слушалките помагат! И слушането...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То и аз съм любимец на някои модератори :rolleyes: Но с две ръце съм за мнението на koh-da. Не, че съвсем няма да стане в нетретирано помещение, но от друга страна, човека си казва

ние джънгър хоби музикантите
че не гони максимума...

Що се отнася до слушалките, май само К240 и модификациите им са ориентирани към про (не HI-FI).

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Toва за слушалките просто не е така. Човек с опит, ще се справи доста успешно, особено и защото си познава техниката, инструментите и това, което търси като звук (включително и когато записва/миксира чужда - не своята си музика).

 

Освен това базовото третиране на едно помещение нито е толкова сложно, нито е толкова скъпо, а ефекта си заслужава. Това е мое мнение разбира се, което не налагам на никой.

 

Beyerdynamic 770 си заслужават кинтите, между другото :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мерси за отговорите и съветите!

 

значи една стая ще е conrol room. тя е с размери 4,4 на 3,3 - акустично третираня няма ама е планувано (само дето от материята още си нямам и понятие, но и това ще се промени в скоро време). Мисля обаче в стаята да скова и една глуха кабина с размер около 1,4 на 3,3 (да преградя така да се каже) и тогава стаята става 3 на 3,3. Стените в момента са с дървена ламприя, тавана също, а пода е филц/килим от тоя дето се слага в офиси обикновенно. Съседната стая (сегашната репитиционна) е с размери 4,4 на 6,6 - там ще се свири за репетици и записи и там ще трябва доста добре да се погрижа за акустичното третирана както и да резна един джам между стаите (имаше вече тема по въпроса и ми е ясно горе долу какво трябва да се направи)

 

... нека все пак се върнем към мониторите

 

драскайте моля по едно мнение към различните марки и модели които познавате или с които работите.

 

Аз лично се чудя дали да са Yamaha HS-80M или KRK RP8 - в тоя случай 100% ще мина през още 1-2 студия за консултация относно микса или ADAM A-7, Dynaudio BM-5A в тоя случай пак ще трябва да се консултирам, а ценовата разлика е почти двойна .. та се чудя много.

 

Относно слушалките - ще се наложи да направя и там едно директно сръвнене

 

Поздрави и пак мерси за съветите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с мп3-итата не е правилно - вземи Музика за прослушване на мониторите :greenangel:

 

идеята ми е да слушам едни и съща неща с различно качество и да следя детайлите - кои монитори как се справят с тях. Взимам неща които са ми 100% познати за да мога да преценявам къде се чуват по-добе детайлите, грешките и тн. Ще взема и също неща коити които просто ме кефят как звучат за да ги чуя и те как звучат през мониторите - да придобия и от това представа.

 

иначе съвета ти е много странен - вземи музика за прослушване на монитори !?!??! Аз не знам да има стандарто решение особенно като всеки има различни представа за звук и звучене, както и вкусовете са многобройни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Взимам неща които са ми 100% познати за да мога да преценявам къде се чуват по-добе детайлите, грешките и тн.

...

иначе съвета ти е много странен - вземи музика за прослушване на монитори !?!??!

Имам предвид, че детайлите липсват при мп3-тата, поне за мен, но това е друга тема - не искам да ти разводнявам твоята :greenangel:

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно мониторите - ако можеш потърси из разните бивши учреждения и фалирали радиа от зората на демокрацията монитори Klein+Hummel - не изглеждат нищо особено на външен вид, коята и да е модификация(освен новите им модели, но те са на едни други цени) - супер монитори, изключително честни. Ако подходиш правилно към човека, който отговаря за склада :happy: , ще успееш да се сдобиеш с мониторите на изключително изгодни условия :rockon:

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с KRK RP8. Също като тем се колебаех за Yamaha HS-80M , но се доверих на мнението на приятел, който живее и работи в щатите. Тои работи със същиа модел. Дори ги взех без да ги пробвам ( тъй като трябваше да се поръчват тогава), защото имам голямо доверие в моя човек:metalist: И определено не съжалявам за избора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно мониторите - ако можеш потърси из разните бивши учреждения и фалирали радиа от зората на демокрацията монитори Klein+Hummel - не изглеждат нищо особено на външен вид, коята и да е модификация(освен новите им модели, но те са на едни други цени) - супер монитори, изключително честни. Ако подходиш правилно към човека, който отговаря за склада :rolleyes: , ще успееш да се сдобиеш с мониторите на изключително изгодни условия ;)

Успех!

 

Винаги съм го търсел тоя човек от склада! :) Klein+Hummel са много стара фирма и лично съм работил известно време с такива. Цената, обаче е адски висока за нашите стандарти. А и предполагам, че изостаналите бройки по старите складове вече са взети от съответните хора. Мяй няма с какво да се сравнят в момента...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз за вкъщи съм си взел KRK RP-5 и съм доста доволен от тях. Вярно, че ниските не са чак колкото трябва, ама за хоум рекординг са си идеални.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.