Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Абе я дайте няколко примерни транзистора, които биха сработили - че като казах "някакъв там FET" и ме изгледаха странно в магазина и ми казаха "Ми няма"...

Отговорено

J-FET транзистор ти трябва !!!!

Това, че в магазините не знаят какво има, означава, че персонала в магазините не е "консултант-продавач" а само прост продавач :recourse:

Примерни J201, 2n5952, 2n5458 някакви друг 2N транзистори. 2sk170 е добър, руските кп303,103..

Отговорено

Ха, като че ли аз не се увличам даже повече. Да сме живи и здрави да правим шоуто на колегите от форума. Поне някои от тях да са доволни от нашите приказки...

Отговорено

Принципно имам доста КП 303-ки, и малко в офтопик идва но:

Добри шумови характеристики ли имат те за входни стъпала на хай-гейн апаратура, особено, когато те самите усилват(не се използват като буфер).

Отговорено

Въпросът е доста комплексен, но има основни положения, които са важни. Липсата на неосновни токоносители и преходи води до принципно намаление на шумовете. Освен това високият входен импеданс добре се съгласува с високо изходно съпротивление, което е доминиращо при индуктивните преобразуватели (адаптери).

Потърси графики на шумовите характеристики на биполярни и полеви транзистори - ще видиш, че минимумите при двата вида съответстват на различни импеданси на Rg-вътрешният импеданс на източника.

Виж фиг 8 и 9 от datasheet-a:

datasheet philips bc264

На фиг.9 ясно се вижда, че при 1Мом шумът е под 1dB в звуковия обхват.

Полевите транзистори постигат висок коефициент на усилване при висок дрейнов резистор. Това се обуславя от не-толкова високата gm. От това следва, че е необходимо високо захранване. Например входните стъпала на Bass Baby на HH electronics, които са с полеви транзистори, се хранят от 47...56 волта. Иначе стъпалата директно са наследници на ламповите преампове, с малки разлики в детайлите.

Лично съм работил с КП303Е, на който дават около 4dB шум, и проблемите са идвали по-скоро от топология, захранване и някои тънкости в схемотехниката, отколкото от самите полеваци. Е, има специални нискошумящи, предназначени за нискочестотни приложения, като BC264 например, но не съм имал шанса да работя с такива. Пак да повторя - по-важни са режимите, съгласуванията, доброто захранване (х-ките на полевите са с по-голям наклон от биполярните)...

Стига толкова, че ще ни се разсърдят за непонятните коментари :yes:

Отговорено (Редактирано)

Да, вярно ще се разсърдят.

Ще видя какво мога да измъдря от цялата работа.

Благодаря за указанията!

Значчи, предполагам, за голямо усилване, трябва да търся екземпляри с по-къса отсечка от сорта на 0.5V.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено
Абе я дайте няколко примерни транзистора, които биха сработили - че като казах "някакъв там FET" и ме изгледаха странно в магазина и ми казаха "Ми няма"...

скочи до Пулсатор в студенския град и си купи оргиналния - по схемата на Smokey -щом си от София хич не са скъпи около 1.50лв

Отговорено

Сигурно имаш предвид - "скъпи са - 1,50" хаха!

Има полеви стил 2SK30A за около 40 стотинки, смо човек да се поразходи да потърси, хем не чак в студентски град...

Отговорено
Сигурно имаш предвид - "скъпи са - 1,50" хаха!

Има полеви стил 2SK30A за около 40 стотинки, смо човек да се поразходи да потърси, хем не чак в студентски град...

да и за транспортни из София да търсят щи им излезе много по скъпо от 1.50-хаха

Отговорено (Редактирано)

Не всички са от студентски град, брато! Пък и пулсатор е измежду най-скъпите фирми.

Ако търсиш само един транзистор, как да е, но ако ти трябват 150?

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • 4 weeks later...
Отговорено
КП 103 е p-канален, а тук трябва n-канален. стават и 2N3819, BF245A,B,C, BC264...

Мда... това обяснява защо не свирна :) От всички възможни транзистори аз налепих схемата точно с КП103...

Иначе живея в Дървеница

• 1 month later...
Отговорено

Сега ми хрумна да попитам нещо: дали може към един такъв мизерен амп, дето е вграден в ПЦ колонките да включа големи Hi-Fi колони (2 X 50 вата), които са на 4 ома?

Китара >>> Компютър >>> усилвател от ПЦ колони >>> големи Hi Fi колони.

Ще се чуе ли някакъв звук от големите колони, при положение, че ги храня с мизерният амп за малки ПЦ колонки?

Ако да, крие ли това някакви рискове за изпушване на нещо по веригата?