Glacierise Отговорено Юни 7, 2005 Отговорено Юни 7, 2005 Просто ми е трудно да повярвам, че Dunlop примерно са направили guitar care продукт, който е вреден за китарата Цитирай
fracture Отговорено Юни 7, 2005 Отговорено Юни 7, 2005 (Редактирано) ясно за лимоновото масло , моя бас струва много по-малко от 2000 макар и първа ръка, но пак ще търся нещо което е без примеси - маниящина, а пък флакончето с бадемовото масло ми излезе 1.73 лв. и като гледам - грифа си стои все още "влажен" Редактирано Юни 7, 2005 от fracture Цитирай
bluesman Отговорено Юни 17, 2005 Отговорено Юни 17, 2005 Наистина тази тема сме я дискутирали доста преди . Някои по-добри фирми производители на китари не лакират шийките на китарите а за natural feeling ги третират с съхливи масла или специални вакси като напримет Уоруик които имат вакса подобна на боя за обувки.Това което съм чел в специализирана лютиерска литература е че препоръчват за шийките отзад да се мажат с Тунгово масло( Tung oil).То е съхливо и износоустойчиво.продават го в магазините за худопжнически материали на Импресия производство са на Кремер Пигмент. За фингърборда се препоръчват масла които не са съхнещи каквито са лененото и ореховото . Идеята на маслата за фингърборди е да компенсират липсата на изпарилите се с времето етерични масла които се съдържат в абаноса и палисандъра. При липсата на масла в тези дървесини те намалят еластичността си,измятат се по-лесно и съсъхват и даже се напукват. Ако ползвате съхливи масла те след време изсъхват напълно и " лакират " дървото и каквити и масла да им мажете после вие вече сте "колосали " грифа и маслата няма да проникват . Да живее химията ! ползвайте каквото се продава за фингърборди и масла за дървени духови инструменти. Сега почва по-веселата част съобразена с нещата от живота. :read: Абе .......,кво ви пука толкова за фингърборда мажете го ако искате с олио същата работа е като зехтина и лененото масло.Гарантирам ви че в следващите 50 години няма да имате проблеми.А после си купете нови и по-хубави китари.......предполагам че фирмите производители няма да седат и да дремат а ще прават все по-хитри неща ... Маняшкият подход, за който говорих в началото се прилага за скъпи китари с историческа и каква ли не друга стойност които трябва да се консервирват за поколения напред. Извинявам се за грубия и дързук въпрос ама.........вашите китари такива ли са ??? Някои продукти като фингърборд оила се произвеждат за да се третират когато са нови а се продават по муз.магазини за бизнес и нищо повече. Маслата за струни се прилагат основно за кожените струни на щрайховите инструменти (кожени струни се ползват все по-малко )а за китара докато дойде време да го ползваш....тя струната станала за смяна вече. Така поне мисла аз. Ако бях китарист и си обичах инструмента сигурно щах да го глеза с тези козметики ,така че можете спокойно да игнорирате писаното от мен. Цитирай
разбойник Отговорено Юни 18, 2005 Отговорено Юни 18, 2005 Приятно компетентно и полезно изчерпателно Мерси! Цитирай
bluesman Отговорено Юни 20, 2005 Отговорено Юни 20, 2005 Видях,че на няколко пъти в няколко поста се говори за лимонено масло. Това лимонено масло ,което се продава по муз.магазините е синтетично (минерално) и е само ароматизирано да мирише на лимон. Идеално е за мазане на фингърборди и метални части.Идеално почиства мазни и лепкави кирлясали фингърборди и лепкави остатъци от тиксо по " Custom " китари домашно производство . :violin: Цитирай
Steff Отговорено Юни 20, 2005 Отговорено Юни 20, 2005 Аз все още си карам с бадемово масло, китарата ми е на пет години и засега няма видими проблеми по фингърборда. Цитирай
DILETANT Отговорено Юни 21, 2005 Отговорено Юни 21, 2005 Аз пък си взех Dunlop Deep Conditioner 02 за палисандрови и абаносови фингърбордове. Не става кленови. Цитирай
разбойник Отговорено Юни 22, 2005 Отговорено Юни 22, 2005 Кленовите са лакирани и нямат нужда от масла, всъщност и от нищо др. освен нежно отношение и добра хигиена Цитирай
astagator Отговорено Април 6, 2007 Отговорено Април 6, 2007 Аз малко като олигофрен ще запитам...Току що изшкурих изцяло грифчето на кухарката и предвид многото казвания по темата, да го лакирам ли и от двете страни или да лакирам само задната част, а фингЪрборда да намажа с масло директно върху нетретираното дърво? Кое е по-подходящо? Или да лакирам всичко и след това да го наклепам целия с бадемово масло да речем? Цитирай
Svin4y Отговорено Май 6, 2009 Отговорено Май 6, 2009 Хич не е трудоемко да изкараш масло от орехи или тиквени семки... За 10 минути работа е, просто се изисква малко мисъл. От 4 пикливи орехчета се изкарва достатъчно масло да намажеш поне 2 пъти хайдушки ако щеш цялата китара. Та метода е следния: Взимате 3 4 ореха може печени, но е по-добре сурови скълцвате ги в една паница максимално ситно (както си правите чесъна за таратора ) след това взимате една носна кърпа от тези по-финните, разгъвате я, изсипвате всичко по средата,събирате ъглите и я завивате така че да стане като тампон. КАто стиснете съвсем леко и маслото започва да попива по самата кърпа. От там нататъка мажете колкото искате. Хубаво е да оставите всичко да попие след това да минете 2-ри път да я оставите една нощ и да забършете остатъците на сутринта. С тиквени и каквито и да са други семки става по същия начин. Цитирай
ednomomi4e Отговорено Май 29, 2009 Отговорено Май 29, 2009 Чета тука споделя се някакъв опит за смаски. А дави кажа като изпържа картофите гребна малко от фретюрника и лъсна грифа малко на Alembica. Цитирай
Jason Отговорено Май 29, 2009 Отговорено Май 29, 2009 Сакън Това ако го видя направо вадя най-тъпия нож и почвам да си режа крайниците по ред Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Май 30, 2009 Отговорено Май 30, 2009 Ти пък. Вместо да отрежеш крайниците на постналия това мнение. Хем няма да може да оскверни Alembic-a, хем простотии няма да може да пише по форумите... Цитирай
astagator Отговорено Юни 1, 2009 Отговорено Юни 1, 2009 Тежко се дилемосвах къде да запитвам тази питанка, защото май не е за цяла тема та реших тука... Хавата е такава, че с едната ми група свиря в РЕ, а с другата в ми бемол, а чат пат, когато се събирам с приятели - в ми. И ме терзае вероятността, че с такива постоянни промени на настройката ще прецакам нещо грифчето. Чувал съм не веднъж, че не е полезно. Та, някой може ли да ми каже, колко всъщност е неполезно и дали е*авам мамата на китарата по този начин. Цитирай
Demiurg Отговорено Юни 2, 2009 Отговорено Юни 2, 2009 Че не е полезно - не е. Променяш натоварването на шиша. Варианта е да имаш втора китара, и всяка да си е в отделен строй, регулирана като за тоя си строй. Цитирай
Recommended Posts