Rastabreeder Публикувано Май 16, 2005 Публикувано Май 16, 2005 Казаха ми 4е ако намажеш грифа с орехи деистжало много добре ... каза ми го дърводелец - пробвах за мене бачка и то доста добре пробваите и вии и си кажете мнението :hello: Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Май 16, 2005 Отговорено Май 16, 2005 И на мен са ми го казвали - но пък е доста трудоемко с истински орехи - т.е. да се стисне ядката за да си пусне маслото върху парче плат и то вече да се нанесе по грифа. В аптеките продават едни масла - има ги разни, има и бадемово. Някой пък да е пробвал това? Цитирай
fracture Отговорено Май 16, 2005 Отговорено Май 16, 2005 Простете за невежеството - но защо трябва да се маже грифа с каквото там трябва да е. Знам за струни, но за гриф :think: Цитирай
the_gorer Отговорено Май 16, 2005 Отговорено Май 16, 2005 Простете за невежеството - но защо трябва да се маже грифа с каквото там трябва да е. Знам за струни, но за гриф :think: По този начин го консервират и предпазват от влагата на въздуха, която може да деформира грифа. Предпочитат да консервират грифовете с масло върху голо дърво, вместо да ги мажат с лак, защото лакът прави грифа по-бавен за свирене, понеже палецът ти се плъзга трудно по него, един вид лепне. Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Май 17, 2005 Отговорено Май 17, 2005 Аз знам, че се маже грифбретът - лицевата страна на грифа. Да се не изложа, но мисля че на повечето ми китари е от палисандър - тъмно дърво като махагон, но не толкова плътно. Та мазането с такова масло го прави по-трудно замърсим и го поддържа по принцип - освежава и подхранва дървото. На нелакиран гриф не съм свирил досега, но може би the_gorer е прав. При всички случаи такива грифове биха изисквали много грижи. :think: Цитирай
Nikifena Отговорено Май 17, 2005 Отговорено Май 17, 2005 И аз съм си мазал грифа няколко пъти... Изобщо това мазане се налага, когато нямаш лаково покритие на дървото. Както каза the_gorer тези масла се набиват в порите на дървото, като по този начин там не влиза влага и мръсотия (или поне в по-малка степен) Сега не знам дали ще има голяма разлика от това да го мажеш примерно 10 пъти в годината или 1 път на 2 години Лично на мойта китара Pacman (за което много му благодаря) ми потъмни грифа и го пръсна леко с лак, колкото да запълни порите на дървото.. Това за мен е по-добра алтернатива Цитирай
fracture Отговорено Май 17, 2005 Отговорено Май 17, 2005 Тенкю на всички за отзивчивостта :hello: , а не се ли продава някъде орехово масло (не знам дали така се казва) или пък специални мазила за гриф - то май дърводелците и лютиерите ще са по-наясно. btw: като се замисля, най-добре ще е темата да се премести в раздел "Изработка и ремонт на музикални инструменти" Цитирай
Nikifena Отговорено Май 17, 2005 Отговорено Май 17, 2005 във всички аптеки има един куп масла. бадемово (със сигурност) и разни други дет миришат на лимон и тн земи си от там, или стисни 2-3 ядки от орехи в парче плат (и тва съм го правил... става ) Цитирай
ecmjazz Отговорено Май 17, 2005 Отговорено Май 17, 2005 Орехово олио (масло) можеш да намериш в магазините за здравословно и диетично хранене и в някои големи спуер- хипер-маркети - виждал съм във Фантастико Цитирай
Rastabreeder Отговорено Май 17, 2005 Автор Отговорено Май 17, 2005 Тенкю на всички за отзивчивостта :hello: ,а не се ли продава някъде орехово масло (не знам дали така се казва) или пък специални мазила за гриф - то май дърводелците и лютиерите ще са по-наясно. btw: като се замисля, най-добре ще е темата да се премести в раздел "Изработка и ремонт на музикални инструменти" не бе братле ... наи обикноненни орехи ... счукваш ги и после с ядката мажеш яко по грифа , оставяш 15 - 20 мин. и после забърсваш с сух парцал.Говненцата ги чистиш с четка някаква и си готов! :guitar: Цитирай
fracture Отговорено Май 17, 2005 Отговорено Май 17, 2005 и така ще пробвам, но понеже Mu3epHuK-а беше писал че било трудоемко с орехи, та затова попитах дали не се продава готов екстрат Цитирай
stratocaster Отговорено Май 17, 2005 Отговорено Май 17, 2005 ще ме извинявате басистите че се бъркам тук, но на мойте китари им изшкурих лака от гърба на грифа с водна шкурка. след това го третирах с кокосово масло. от аптеката си го купих. като свинска мас едно такова. имате ли идея дали е подходящо? Цитирай
Rastabreeder Отговорено Май 18, 2005 Автор Отговорено Май 18, 2005 незнам за твоята китара моя бас има около 2 мм лак което не е хич малко , твоята китара 1во защо си и свалил лака и 2ро не разбирам много ама кокоса има мляко и не много мас...най - добре е отзад с лак а прагчтата с орех мене ако питаш Цитирай
Snowwhite Отговорено Май 18, 2005 Отговорено Май 18, 2005 Ех, хора, хорааааааааа...Хора!!! Практически от всичко може да се добие масло (без вода, 'кохол и подобни, де ).Масло се добива и от зъренени култури дори - просто отива по-голямо количество суровина, заради по-малкия процент мастно съдържание. Как да е. Най-удачният вариант(към следването на който и аз призовавам познатите си) е да се "полу"лакира грифът отпред - точно за каквото ви говори и Никифена.Когато се положи САМО ЕДИН тънък слой лак той попива в по-голямата си част в порите на дървесината и я запазва, но не колкото якото(три-четири пластово) лаково покритие.И затова е хубаво да се маже отвреме на време с масло - бадемово, кайсиево, орехово, или от тиквени семки(продават се в плоски стъклени шишенца за салати и т.н. кулинарии и домашни козметики).Тиквеното масло е доста добро - леко зеленикаво.Не, че кокосовото пречи, но е по-добре да е извлек от суха ядка - кайсиевото също не е за подценяване. 'Айде успех Snowwhite Цитирай
Nikifena Отговорено Май 18, 2005 Отговорено Май 18, 2005 Евала ти снежанке светна ни Само не разбрах, защо след като Пакман ми нанесе тънък лак, трябва да се използва после масло, грес, олио или зехтин Цитирай
Recommended Posts