Jump to content
Българският форум за музиканти

Един от най-добрите


selskooro

Recommended Posts

Определено не си попаднал на точното място и затова ще има коментари от колегите, тъй че не се учудвай - просто форумът тук е с "малко" по-друга насоченост...

 

Тъй като аз по принцип съм широко скроен човек...знам и 2 и 200...видял съм какво ли не...и с риск да те разочаровам ще ти кажа, че клипчето не ме впечатли кой знае колко. Техничари в BG чалга-средата - колкото щеш....всъщност в клипа въпросният Саката (за който не отричам, че е добър в солирането и импровизациите) през 90% от времето ползва само дясната си ръка (и чат-пат лявата за да подпре с някой и друг тон или да забърза темпото). Животът ме е сблъсквал с толкова много ситуации и мога да ти гарантирам, че всяко цигане-слухарче, което е пъргаво с дясната ръка и има няколкостотин сватби зад гърба си може да направи почти същите неща....повярвай ми...виждал съм доста такива. Да не говорим пък какви акордеонисти-техничари съм срещал....и някои от тях даже използват и лявата част на акордеона съвсем пълноценно. :cheers:

От твоя гледна точка това свирене сигурно ти се струва невъзможно, но за хора, които са "по навътре" в ситуациите, нещата не стоят точно така....ай' наздраве за Саката. :-(

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво на пича, много технично изпълнение! :) И все пак музиката е изкуство, а не спортна дисциплина - с 10 ноти понякога можеш да кажеш повече, отколкото с 1000...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено не си попаднал на точното място и затова ще има коментари от колегите, тъй че не се учудвай - просто форумът тук е с "малко" по-друга насоченост...

 

Тъй като аз по принцип съм широко скроен човек...знам и 2 и 200...видял съм какво ли не...и с риск да те разочаровам ще ти кажа, че клипчето не ме впечатли кой знае колко. Техничари в BG чалга-средата - колкото щеш....всъщност в клипа въпросният Саката (за който не отричам, че е добър в солирането и импровизациите) през 90% от времето ползва само дясната си ръка (и чат-пат лявата за да подпре с някой и друг тон или да забърза темпото). Животът ме е сблъсквал с толкова много ситуации и мога да ти гарантирам, че всяко цигане-слухарче, което е пъргаво с дясната ръка и има няколкостотин сватби зад гърба си може да направи почти същите неща....повярвай ми...виждал съм доста такива. Да не говорим пък какви акордеонисти-техничари съм срещал....и някои от тях даже използват и лявата част на акордеона съвсем пълноценно. :)

От твоя гледна точка това свирене сигурно ти се струва невъзможно, но за хора, които са "по навътре" в ситуациите, нещата не стоят точно така....ай' наздраве за Саката. :)

 

 

Taka izvinqvam se che ne pisha na kirilica.Az sam na sashtoto mnenie kato yamaha prosto nqma kakvo da me uchudi ot tuka,daje me podrazni Ednoobraznostaa na svirene na CakaTa. Za harmonia nqma da komentriam,mislq che po golqmata chast ot hora v foruma razbirat kakvo iskam da kaja . POzdraVi all !! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лелеее :) Впечатлен съм :)

 

Най-много от това, че selskooro е на 18 г. и искрено се кефи на тази музика. Винаги съм си мислел, че младото поколение няма как да ме изненада в музикалните си предпочитания .. обаче определено ме изненадаха ..

 

Изпаднах в размишления след този пост .. на 18 слушахме Нирвана и U2 .. времената се смениха :)

 

Поздрави и наздраве .. stay :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че стилът в случая има някакво значение. Самото явление е универсално - шрединга. И точно в тоя форум е пълно предимно с шредъри - било то китарни чекиджии, слап-бас-плякалници, а вече и кючек-техничари. Стилът е само някакъв фон, чрез който хората обикновено се асоциират принадлежностно - нещо, което да ги впише в категории като "метъл-не-ебавам-дългокос-страшни-фланелки-миришат-ми-кубинките", "фънк-елитарист-бас-юбер-алес-его-мания", "чалга-кече-кебапчета-тир-свирка-цици" и т.н. (довърши сам). Та искам да кажа, че някои явления и човешки стремления са непреходни и се срещат навсяъде. Другото е суета.

 

А аз отново искам да апелирам, че в музиката стиловете са нещо странично и не би трябвало тук да се коментира това чалга ли било, гнусно ли било и прочее. По-важно е да коментираме дали наистина е от значение колко меганоти в секунда ще изсвириш или вместо това да не обърнем внимание какво имаме да кажем на хората.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

саката как свири се чува, но да направи Ралчев смешен, е не се е родил още този. чуй нещо на Ралчев първо, пък после говори и още нещо, ако повечето музиканти свиреха колкото говореха щяха да са по-добри от Ралчев. ГОВОРЯ САМО ЗА НАРОДНА МУЗИКА. Ако става дума за друг стил имената са други.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм съгласен с горния пост. Въобще не може да се сравнява този с Ралчев. Много хляб има да изяде докато усвои техниката, орнаментика,пръстовката и т.н. за свирене на народна музика, а и това е много трудно след като си свикнал по определен начин. Смяната на грешно заучена пръстовка ( ако мога да ползвам този измислен термин ) мога да я сравня например със усилието което трябва да положи човек, пишещ с дясната ръка, за да се научи да пише с лявата. Това свирене което видях е типично кръчмарско свирене и това се явява един вид кръчмаркса ръченица B). Няма лошо но не може да претендира за качествено (красиво) изпълнена народна музика. Обратни трилери не чух, на преходите се омазава, много отсечено ( типично за свирене с три пръста ) и т.н. Ако си пусне един гол акордеон без ефекти ( каквито яко са наблъскани в блендата и това спомага много за заличаване на грешките) ще се получи супер сухо изпълнението. Вярно, че се явява един вид соло някакво но аз се занимавам със всички стилове музика и от доста години и с народна и това изпълнение го причислявам към тези, които могат да се чуят от булшинството музиканти, защото тук е използвана една от най-лесните техники за свирене и когато човек е самоук общо взето естествено си стига до нея. Веднага пояснявам, че и аз съм до някъде самоук ( е имаше няколко години школа, че без теория нещата не се получават) и при мен го има този проблем с пръстовката но и не претендирам да съм еди какъв си, а си работя работа по специалността, като с музика се занимавам за удоволствие ( е и някой друг лев пада :rolleyes: ).

 

Тук искам да кажа нещо конкретно и към колегата selskooro. Той беше писал, че иска да се занимава с музика. Няма значение, каква е според мен. Важното е че го кефи именно музиката, а не някакви простотии, безлислени дейности и т.н. Т.е колега взимай си клавир и почвай. Постепенно ще си свикнеш и ще разбереш какво удоволствие е не само да слушаш нещо което ти е харесало, а и да имаш свободата и да го възпроизведеш, украсиш и т.н. стигайки и до създаване на свои собствени неща. Абе те хората са го казали това е едно богатство. Кючек, рок или каквото и да е това е един вид изкуство и във всички случаи е нещо положително, а днес определно имаме нужда от такива положителни неща в тоя .............. живот. ;)

Редактирано от Dakata_m
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лелеее ;) Впечатлен съм :rolleyes:

 

Най-много от това, че selskooro е на 18 г. и искрено се кефи на тази музика. Винаги съм си мислел, че младото поколение няма как да ме изненада в музикалните си предпочитания .. обаче определено ме изненадаха ..

 

Изпаднах в размишления след този пост .. на 18 слушахме Нирвана и U2 .. времената се смениха :lol:

 

Поздрави и наздраве .. stay B)

 

:lol: Наборе, кефи се младото и още как - Захари Стоянов е писал "Гюбеците привлачат.." прав е бил...А на 18 и Били Кобъм беше интересен B))

 

 

по темата - не ми хареса този клавирджия - има къде по-кадърни чалгаджии,които свирят жестоко. Момчето върти една и съща фраза 2 минути в в октави..тц...лично мнение...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги прави сте , поизхварлих се малко !! Наистина трябва да се признае ,че някои бленди наистина заличават доста грешки !! Просто се кефя на тая музика от сърце и за тва така ...

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човекът свири като всички кръчмарски музиканти,които не са преминали през академична подготовка на клавишен

инструмент.Поне във всеки среден град има по 5ма такива клавиристи.Тука не може да става сравнение с Пешко,Пламен,Иво,Людмил и други,защото при тях мисленето е на друго ниво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така "къртят" начинаещите акордеонисти, че даже и по-добре, лично съм виждал и чувал, но ако някой открие в тая цигания дори и грам изкуство ще го черпя (цианкалий!) :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.