Jump to content
Българският форум за музиканти

въпрос эа Е-Мu 1212m


luboivanoff

Recommended Posts

...S/PDIF Passthrough режима на саунд картата и ресийвър с АС3/ДТС декодери вършат повече работа от ЦАП/АЦП конвертори за 3000$ и т.н. дивотии. Сега вече самите му изходни конвертори е ясно, че са зле, но поне сигнала до тях е 100% непроменен. Пък и съмнителното качество на свалените от нета рипове не оправдават супер голяма инвестиция. Аз лично съм ползвал всички гореизброени неща със саунд карти М-Аудио Аудиофил 2496 и М-Аудио ФайърУайър Аудиофил, Пайниър ресийвър и 5 колони Джамо.

 

С това ще си позволя да не се съглася, защото надявам се знаеш, че каквото, където и както и да го свързваш в крайна сметка цифрово аналогова конверсия има, за да излезе какво и да било през колоните :icon_shithappens:

А разлика в ЦА конверторите за 300$ и съответно за 3000$ има и при това е немалка и абсолютно чуваема. Даже и между тези за 300$ и 950$ какъвто е Benchmark DAC1, като при Бенчмарка за 950$ са само два канала ЦА конверсия докато при 300$ EMU то е пенкилер - 2 AD/DA + Midi + еди кво си.

А дали е оправдане инвестицията - всеки си преценява ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се и съмнявам, че си прав! Аз споделих моята гледна точка, която е мааалко по-практично ориентирана. Но моля - нека не подхващаме спор за нещо, за което и двамата сме на едно мнение! :icon_shithappens:

 

Абе светни ме повече...

Ако съм виждал ЕМУ контрол панела - да ти кажа откъде се задава S/PDIF. Но не съм. На М-Аудио от контролния панел на самата саунд карта се прави това - имаш рутиране на всеки сигнал накъдето ти скимне. Аз задавам WAVE изхода да отива в S/PDIF изхода. И толкоз.

За Фуубар плъгина съм се объркал, защото тоя който посочих е само за ДТС декодинга (пак си трябва, де). Тоя за кернел стрийминга се казва foo_out_ks.dll. Плъгини можеш да свалиш от сайта им и линковете, които са дадени там наоколо. Те са два по-големи сайта с колекция от плъгини (официални и потребителски).

Режимът S/PDIF Passthrough не се "намира". Просто с тия по-горните действия вкарваш саунд картата в такъв режим. Така се казва, защото тя (картата) не декодира АС3/ДТС потока, а само го пуска да мине без да пипа. И след това той вече се обработва от външно устройство (ресийвър).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
ЕМУ 1212м си е доста позната и масова карта тук, така че е излишно да я възхваляваме - вече е със стабилни драйвери, всички се кълнат в качеството на коверторите и и т.н. Въпреки това, DAC и ADC конверторите на тази карта е малко вероятно да могат да се конкурират с такива от по-висок клас, като тези които написа synchu.

 

Примерно 2 канален DAC на Lavry е примерно $1350, като добавим още около $1650 за ADC пак на Lavry, говорим за $3 000. Няма как конверторите на звукова карта с цена около $250 да имат същите качества като конвертори с цена около $3 000.

 

Съвсем отделен въпрос е, че толкова високо качество рядко е необходимо и нуждата от повече ADC/DAC (8, 16 и повече бройки) води до закупуване на по-евтини конвертори. Нещо напълно необяснимо за един аудиофил предполагам.

 

Дали DAC-а определя качеството - всичко определя качеството, достатъчен е един недостатъчно добър компонент по веригата и колкото да са качествени останалите компоненти общото качество ще е ниско.

 

И една дреболия - това е форум за хора които се занимават със създаване на музика и разделът се казва "звукозапис". Едва ли е най-подходящото място за разискване на аудиофилски теми - предполагам има не малко аудиофилски форуми из нета.

Конверторите за които споменаваш са изработени с същите елементи, например за ADC: PCM 1804.AK5384 а за DAC: AD1852

които за сега са най добрите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Конверторният чип е само един от елементите на конверсията. Има още един куп филтъри, операционни усилвалите, internal clocks & etc.

В голяма част от конверторите от различни класове се използват едни и същи или сходни като качества (и цена) конверторни чипове, но останалите елементи са доста различни :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

AD1852 струва около $8 за дребни потребители (поръчващи между 100 и 500 бройки), така че далеч не представлява значима (финансово) част от крайният продукт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те по рекламите на Крейтив не случайно пишат спецификациите на самия конвертор. Но само на него. Чипа "едикойси" (да речем Филипс или Сигмател) - 120 дБ. СУПЕР! Ама като го обградят с елементи от преоценени стоки и познай... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе светни ме повече ако не ти е проблем. Къде от софта на саунд картата да эадам S/PDIF.Аэ полэвам FOOBAR 2000 кой плъгин да полэвам эа да рутира сигнала към S/PDIF.И къде да го намеря тоэи S/PDIF Passthrough режим.А с това эа 3000$ много HI-FI корифеи ще ти опонират.

 

Отваряш си контрол панела на картата и там, горе в дясно има три бутончета / fx o и една стрелка / кликваш на средното / о / там ти излиза едно прозорче

с три бутона / system / midi / I/O / кликваш на третото / I/O / и там вече си задаваш ADAT или S/PDIF, както и децибели на входове, на изходи...

От там прехвърлям с опичен кабел на мини диск.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.