Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Следния въпрос имам.Напоследък повечето песни които свиря са с 5 струнен бас на табовете,аз моя е с 4 струни.Като има по някой тон на 1ва струна...немога да свиря цялата песен и ме хваща много яд,като заради 5-6 тона немога да си свиря песента.Има ли някакъв трик или трик-а е нов бас с 5 струни?

Отговорено

първа имаш предвид на по-ниската (по-пискливата) ?

п.с. Демек те питам си-то което е допълнително на петицата долу ли е или горе ?

Отговорено

PRIMO, да ти имам терминологията. Освен това ако петструнен бас се настрои с допълнителна висока струна тя стандартно е до, а не си.

Black*Sabbath, ако нямаш 5 струнен бас вариантите са 2.

1. Вадиш парчето от таба и го транспонираш няколко тона нагоре така че да не ти се губят ниски тонове. Ако има само тук-там някой тон по-нисък от ми свири само него/тях на октава по-високо. И двата варианта са полезни като упражнение :)

2. Пробвай някоя алтернативна настройка. Ако парчето е само с ми бемол и ре извън обхвата на нормален 4 струнен бас ще можещш да го изсвириш в т.нар. dropped D (Били Шийн напр. я ползва доста) - ниската струна е ре, останалите - нормално. При това положение интервала между 4 и 3 струна е квинта. Ако ти трябват още ниски тонове настрой и трета струна на квинта спрямо втора, а четвърта на квинта от трета т.е. строя ти става сол (1-ва) - ре (2-ра) - сол (3-та) - до (4-та). Така ще ти бъде доста трудно за дясната ръка (отново полезно упражнение :) ), а и най-ниската струна ще е доста отпусната, но като за няколко парчета става. Този номер, впрочем е бил много популярен сред студийни басисти преди 5 струнните басове да станат популярни.

Отговорено

Ами да,тоновете са няколко,но струва ли си да си сменя баса,който е 4 струнен,за някакъв 5 струнен?Аз искам да свиря нещо от хард рок до нещо по екстремно(траш,блек метал).Дали ще ми е по-добре с 5 струнен?

Отговорено

Доколкото помня се занимаваш от скоро с бас китара. Моят личен съвет е да не се мяташ толкова скоро на подобен ъпгрейд. Говоря от личен опит, защото си купих 5 струнен бас и от много скоро използвам 5-тата струна както трябва, а не за зверски бръм или кански басов слапинг.

Отговорено

Известно време свирих на строй H E A D (дебелите 4-и струни за 5-струнен комплект) - това е лесният вариант, вярно, че пръстовките малко се променят и използваш по-често високите позиции, но пробвай, все пак. Сега се ъпгрейднах и съм със строй C G D A, за което няма табове, но си е предизвикателство.

Опитай първият вариант като за начало, а след това, ако ти липсват високите тонове, опитай и вторият.

Вариантът с транспонирането на песента не е оферта, поне за мен, защото басът трябва да е Бас, а минеш ли в китарния регистър, ставаш подозрителен.

Отговорено

Значи да не взимам нов бас,ами да сменя настройката?Ако взема струни за 5 струнен и сложа дебелите,нали няма да имам проблем да свиря със стандартна настройка za 4 струнен бас на 4 струнен бас ?

Отговорено

Ами ще е проблем... и то голям. Слагайки по-дебели струни ще подминеш фабричния сетъп на баса и ще се наложи да натягаш тръсрода на грифа иначе ще го изметнеш. Ако искаш опитай, но бъди много внимателен! Знаеш ли как се прави настройка на тръсрод?

Отговорено

ами и аз използвах дебелите струни на 5 - струнен комплект и нещата ставаха!

дори аз препоръчвам тоя вариант отколкото отпускането на струните - струната буквално става лигава и според мен се

губи доста от тона!!! аз лично нямах проблем с измятането на грифа но като цяло имам такава опасност!!!

но ако решиш да използваш стандартен 4 струнен комплект, то гледай по да са по-дебели струнките!

Отговорено

Аз свиря с 4 струнен бас настроен като пет струнен без най-високата, а именно B E A D. Ползвам сруни 50 110 за 4-ка и става. Преди тва имах едни 50 115 (някъв хибрид) обаче бяха купувани от щатите и тук ги няма, а бяха идеални за целта. Пъвро много ми харесва усещането на струните по този начин, второ не разбирам кой басист би искал да свири по-високи тонове от тези с които разполагам. Всъщност със сигурност има много такива, обаче наистина няма сми да свириш високо колкото китара.

Има няколко парчета, в които пръстовките наистина са неудобни като ти липсва един Сол (най-високата струна), но с едно протягане на малкия пръст успявам да закърпя дупките. По-добре е отколкото изобщо да нямаш на грифа си тонът който ти трябва.

А пет струнен бас изобщо не искам да си купувам.

Отговорено

Тръсрод е онази метална пръчка, която минава по дължина на грифа на баса. Тя се настройва с шестограм като се отвинти плочката на галвата на грифа или ако е от другия тип долу, където грифа е завинтен към тялото. Това са двата варианта. В едната посока обтягаш грифа, така че да може да понесе натягането на струните, а в другата го отпускаш. Много внимавай какво правиш с този тип сетъп, за да не съсипеш басчето.

Отговорено

В зората на прохождането ми като басист, именно заради самосиндикално настройване тъсрода, замалко да направя от баса си лък....