Jump to content
Българският форум за музиканти

Шум от потенциометрите


Recommended Posts

Здравейте:) Имам следният проблем. Една от китарите ми е Хонер ( Лес Пол копие). Адаптерите са доста "hot" и за да изкарам по-нормален звук се налага да ги намаля от потенциометрите. Но когато се намалят, почват да вкарват брум:greenball: Когато са усилени на мах- няма ?! Някой има ли идея от къде е проблема?

Мерси предварително! :)

Редактирано от fernandes
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евентуално да са стари потовете/китарата или да е седяла на прашно място, така че да има прах по пътечката? ако имаш подръка контактен спрей извади потовете от тялото и им пръсни малко вътре по пътечките, после раздвижи малко четката и пак пръсни. Ако ли не не се наемам да те съветвам да си купуваш нито нови потове, нито контактен спрей, защото ако те посъветвам първото може проблема да не е у тях, а ако те посъветвам второто - да е баш там :thumbs_up:

 

Поздрави,

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги ли се е държала така китарата, или от скоро е така.

Питам те, за да открия къде е проблема.

 

Ако потенциометрите не правят контакт добре, то това най-често се изразява в пукане, но не и в поява на брум.

Проблем ли ти е да извадиш схемата на свързване на китарата?

Предполагам, че китарата винаги се е държала така. Прав ли съм?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема с шума може да не е само от китарата. Това, че се променя при промяна на корекциите на китарата не винаги значи, че тя е виновна.

 

Ако потенциометрите не пръщат при въртене ти препоръчвам да дадеш китарата на някой дето разбира да ти е свърже както трябва. Това ще елиминира най-малкото този проблем с доброто връзване на китарата което е най-често срещаният проблем понякога и в маркови китари.

 

Препоръчвам ти да пробваш чейна с друга китара. Ако този проблем го няма значи проблема е в китарата наистина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eдинственото, за което се сещам аз, с моя прост акъл, дето се вика, е адаптерите да са някак странно вързани. Примерно при някой бас с два единични адаптера като намалиш единия, другия почва да дава брум, защото остава единствена намотка (single-coil адаптерче), което си шуми по подразбиране. Когато са и двата увеличени си работят като humbucker с по-раздалечени намотки. Само че при теб сe очаква адаптерите да са humbucker-и, които по принцип са по-тихи от единичните, та не знам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси много за отговорите! И sorry , 4е 2-3 дена нямаше "feedback", но не бях в София:hysterical: та ето пак за моя проблем:metalist: Китарата я имам относително от скоро, но мисля 4е отна4алото си го имаше този проблем. Не е от спойките защото в началото имаше и припукване , но ги напръсках с контактен спрей и се махна. Брум има и при 3-те положения на адаптерите. С другата ми китара (фендер) го няма този проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Хмм, аз имам същия проблем с моята (мексикански Fender). И к'во, значи мексиканците не са си свършили добре работата, така ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много китари правят така и това обикновенно няма общо с качеството на инструмента.Например Гибсъна ми редовно ги върши такива номера.По мои наблюдения,явлението се наблюдава само при определени инсталации и при свиренето с много гейн ,при волум под 8 и над 3(под 3 шумът отново намалява).Не разбирам от токове и представа си нямам на какво се дължи.Не знам какво може да се направи,тук има хора,които разбират от тези неща и сигурно имат някаква идея,но съм виждал много качествени китари да правят така и не вярвам да е въпрос на неправилно свързване или екраниране

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И при мен е така. Имам правена китара с хъмбъкер и сингъл на нека(Сеймор Дънкан). Китарата ми е с Гибсънско(Димарзио три степенно) ключе и един малък суйч за делене на хъмбъкера, три потенцилометъра(волум за всеки адаптер и общ тон). При мен забрумява също в положението когато работи хъмбъкера и леко го намаля. Китарата ми я върза В.Балев.

:offtopic-001: Скоро си смених волумите и на двете китари и стана баси странното. Чува се звук и то доста яко при затворени докрай потенцилометри. Под "смених" имам в предвид махане на стария и запояване по същия начин на новите. Пответе са от 500 к. и са закупени от Капъша. Съмнявам се да съм запоил нещата грешно и на двете си китари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

правилно се съмняваш ;)

аз със скуиера си (HSS, къстъм електроника) имам същи проблем когато свиря с много гейн - под 8 някъде ми избива шум, дори и с хъмбъкера да свиря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И при мен при една от китарите ми го има тоя проблем, като съм сигурен че всичко е ок при електрониката - аз сам си я правя на всички китараи.Мойе би зависи от адаптерите...поне това е моето умозаключение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.