Jump to content
Българският форум за музиканти

Задържане на един тон


Music_niki

Recommended Posts

Здравейте, исках да ви попитам дали вие лично сте пробвали, да издържите на един тон колко е възможно по-дълго?Аз лично съм се пробвал с най-различни приятели, но направо се почуствах смазан, когато чух един мой френд, който държи тона около 25-30 секунди и повече, а пък аз въобщене не мога да задържа дъха си повече от 15 секунди.И за това се питам дали знаете от какво се получава така, просто не мога да си го обясня? :thumbs_up:

Редактирано от Music_niki
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе хора сори за офтопика ама, :headbang: Аз примерно като задъжа някой висок тон по продължително време и го пусна след това някакси ми прималява и ми се завива свят леко.Та дали ви се е случвало и от какво може да бъде :thumbup:

Редактирано от Jimmy Page
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото по-дълго можеш да издишаш с едно поемане на въздух, толкова повече можеш да задържиш тона. Най-дълго можеш да задържиш висок тон, защото изисква най-малко въздух, за да го възпроизведеш.

 

30 секунди са нищо. Франк Синатра е можел над минута и то с много плътен звук. :headbang: Тренирай и ти ще го направиш. Никаква философия няма зад това. Зависи от капацитета на белите ти дробове и звуковъзпроизвеждането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, исках да ви попитам дали вие лично сте пробвали, да издържите на един тон колко е възможно по-дълго?Аз лично съм се пробвал с най-различни приятели, но направо се почуствах смазан, когато чух един мой френд, който държи тона около 25-30 секунди и повече, а пък аз въобщене не мога да задържа дъха си повече от 15 секунди.И за това се питам дали знаете от какво се получава така, просто не мога да си го обясня? ;)

 

Ами както колегите вече споменаха от значение са дишането и звукообразуването :) Има техники като вибратото да речем, които не само правят тона да звучи по-красиво, но намаляват употребата на въздух и усилието при пеене. Има и много други, които отнемат тежестта от гърлото и позволяват да задържаш тона без да се уморяваш.

 

Но аз лично не обичам да говоря така на теория и да поучавам колегите как трябва да се пее. С времето сам ще почувстваш нещата и с репетиции ще се научиш как да пееш красиви силни тонове с минимум въздух и усилие ;) Пожелавам ти успех!

 

Абе хора сори за офтопика ама, :yes: Аз примерно като задъжа някой висок тон по продължително време и го пусна след това някакси ми прималява и ми се завива свят леко.Та дали ви се е случвало и от какво може да бъде :D

 

Така както го описваш, мой човек, май просто си се напъвал твърде много ;) Но няма страшно - очевидно можеш да изпееш тона, но с времето ще се научиш да го правиш с повече техника и с по-малко усилия :) Хайде успех ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мога около минута и двайсет секунди плътен тон да държа... даже ме снимАха от Гинес Уърлд Рекърдс...

Ама какво от това... и досега не знам!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цялата работа е в диафрагменото дишане.И цаката е да изпускаш въздуха по малко и абсолютно равномерно.Има разнообразни упражнения за това.Когато развиеш диафрагмата си достатъчно и когато съумееш да я изпълниш с въздух,който след това разпределиш в зависимост от фразата-воала :surprise:

Успех! :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с важността на "диафрагменото дишане". Този въпрос касае и всички "духачи". Овладяването на тази техника е един задължителен елемент от подготовката, която позволява на изпълнителя да борави и с по-релефна динамика, и по-остри акценти. А дългото "държане" на тона зависи и от физическото състояние на индивида.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще повторя, но найстина точно от цигарите и алкохола е :) знам го от личен опит ;) гледай как се прочиства глас за 1 седмица с яко викане :greenball::) Аз съм се пробвал преди няколко месеца, мисля че беше някъде към 40 секунди продължителност, всичко зависи колко въздух просто ще вкараш в самия тоест дадения тон, който се мъчиш да удължиш ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, исках да ви попитам дали вие лично сте пробвали, да издържите на един тон колко е възможно по-дълго?Аз лично съм се пробвал с най-различни приятели, но направо се почуствах смазан, когато чух един мой френд, който държи тона около 25-30 секунди и повече, а пък аз въобщене не мога да задържа дъха си повече от 15 секунди.И за това се питам дали знаете от какво се получава така, просто не мога да си го обясня? :)

 

Пич ти да не би да пееш в някой църковен хор и да държиш исо

 

В коя песен има тон 30 сек

Дори в класическата музика най-дългата е 20 сек

Със сигурност има какво да работиш върху тоновете си нещата стават постепенно - не от днес за утре

Няма кво да се депресираш за глупости тва не е спорт - кой ще скочи по далеч

Същото е и с диапазона2 октави 5 октави и тн

В поп музиката се използват октава и половина и дълги тонове от по максимум 10 секунди

..........................

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Варианта на Бинка Добрева. Най популярния. В последния куплет, който пее. (Фразата е " Кандисах мама-а-а-а-а-а(и така доста време), сандисах...) . Не съм засичал дали е 30 или повече, но не е малко. Прави го и на живо.

 

Не че се заяждам, ама четете правилата за цитиране, ок? :)

Редактирано от CorvusCorax
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не аз не пея оперно пеене, а съм с поп и джаз пене, но нито пуша, нито пия, защото знам от много хора че това да пушиш и пиеш много вреди на гласа.Иначе както казвате може да е от физическото състояние на човека, а аз лично не съм никак спортен тип даже въобще не харесвам физическото, но това е вече друга тема! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе хора сори за офтопика ама, :) Аз примерно като задъжа някой висок тон по продължително време и го пусна след това някакси ми прималява и ми се завива свят леко.Та дали ви се е случвало и от какво може да бъде :whistle:

Да, естествено това е нормално да ти се позавие малко свят, защото с голяма атака и много въздух това означава, че си се прицелил и си изпял вярно и точно правилният тон!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.