Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)
ДТ редовно си правят концерти - с албуми на Мейдън или Металика - и ги праскат от край до край. Проблем да има?

Много е яко даже - проблема идва, когато в авторските си парчета правиш - copy/paste!

Границата е тънка м/у повлиян и крадец - в музикално отношение...

Много често се правят вариации на оригинала - за това пуснах примера.

Темпото и ритъма са 1:1, тоналността също, вокала е като вариация, но със същата енергия, китарата е най-различна...ама няма как да не е - щото критиците така ше ги наедат в световен мащаб иначе, че...

Редактирано от Ивелин
  • 3 weeks later...
Отговорено
Спри се / Сигнал <> Free Me / Uriah Heep

Сигнал никога не са твурдели,че това е тяхно парче.Едно време така се правеше,записват чужда песен и в плочата пишат само чий е текста.

Отговорено

Помните ли песента "Вярвам в теб" на Киора?Поредицата от първите 3 акорда в припева е същата като първите 3 акорда в куплета на "Хотел Калифорния" на Ийгълс и като в куплета на "Енджи" На Ролингстоунс.Вярно,че 3 акорда не е кой знае какво между приятели,но точно тази поредица е адски специфична.Само не знам кой от кого е гепил...

Отговорено

...ами "Чайлдс антем" на Тото и "На път" - инструментала на ФСБ,мисля че така се казваше.Тук няма явен плагиат от към хармония,но като аранжимент и дух е просто 1 към 1.

Отговорено

Е, яйде глупости... Тез не се броят. То надали има композитор да не ги е ползвал тия 2-3 акорда. Говорим за откровено откраднати песенки...

Отговорено

Относно клишетата:

Има стандартни хармонии, които се въртят доприпадък.

Примерно Am, F, C, G

1. Сенс уна дона

2. Коза де ла вита

3. Припева на Байла морена

4. Бате Гойко

5. Бриймфул оф Айша*

и много други

*Б.А. Не е задължително да е една и съща тоналност.

Та означава ли, че Хиподил крадат от Ерос и Дзукеро?...

Има и други такива хармонии, които се повтарят често (един вид стандарти), но това не е плагиатстване.

Иначе Дюн на БТР може и юридически погледнато, да е в реда на нещата, но си остава Старгейзър и т'ва е.

Последно само искам да отбележа едно отдавнашно мое твърдение. Нема такъв лаф като: "Да ама тая песен не е от Ре - ами от (C,G,E,F и так далее)"

Хармония, мелодия и ритъм са основните характеристики на музикалните произведения (според учебника ми от 4-ти клас, на който вярвам безрезервно (все пак вътре не пишеше за Рени и Глория), а не тоналността в която се изпълняват и това че някой си е преместил песента за лично удобство не го оневинява.

Та за Старата лоза (Hollyiday), Танцувай със мене (Roll over Bethowen), Не знаеш умора (Good golly Miss Molly), Бъди като мен ( Whatever You Want) съм писал в една друга тема.

Отговорено (Редактирано)
Е, яйде глупости... Тез не се броят. То надали има композитор да не ги е ползвал тия 2-3 акорда. Говорим за откровено откраднати песенки...

Не съм съгласен с теб.Има култови хармонични ходове като Ам-G-F в хеви метъла например,които всички банди използват('еле Мейдън),но дай ми друг пример с поредицата,за която аз пиша-Bm-F#m-A???

A откровено открадната песен,изцяло,аз лично не знам,затова мисля,че става въпрос повече за специфични рифове или специфични хармонични ходове,като този за който писах.

Редактирано от johniebgood
Отговорено
Относно клишетата:

Има стандартни хармонии, които се въртят доприпадък.

Примерно Am, F, C, G

1. Сенс уна дона

2. Коза де ла вита

3. Припева на Байла морена

4. Бате Гойко

5. Бриймфул оф Айша*

и много други

*Б.А. Не е задължително да е една и съща тоналност.

Та означава ли, че Хиподил крадат от Ерос и Дзукеро?...

Има и други такива хармонии, които се повтарят често (един вид стандарти), но това не е плагиатстване.

Иначе Дюн на БТР може и юридически погледнато, да е в реда на нещата, но си остава Старгейзър и т'ва е.

Последно само искам да отбележа едно отдавнашно мое твърдение. Нема такъв лаф като: "Да ама тая песен не е от Ре - ами от (C,G,E,F и так далее)"

Хармония, мелодия и ритъм са основните характеристики на музикалните произведения (според учебника ми от 4-ти клас, на който вярвам безрезервно (все пак вътре не пишеше за Рени и Глория), а не тоналността в която се изпълняват и това че някой си е преместил песента за лично удобство не го оневинява.

Та за Старата лоза (Hollyiday), Танцувай със мене (Roll over Bethowen), Не знаеш умора (Good golly Miss Molly), Бъди като мен ( Whatever You Want) съм писал в една друга тема.

И тук става въпрос за много широко използване на определени хармонични ходове.Значи когато дадена хармония започне да се използва твърде често,то тя бива освободена от обвинение в плагиатство. :hysterical:

• 2 weeks later...
Отговорено

Обаче на моменти започвате да се излагате, а уж повечето сте музикантини! Има 3 тона дето са същите между 2 парчета и - айде открадната е песента! Че то колелото и топлата вода са измислени отдавна, от там нататък се краде. Колкото и да ни е мъчно 7 тона са - все нещо ще се повтори. Все пак според мен в темата иде реч за парчета, които ачик ачик са откраднати и то без да са платени авторски права. При чалгата грешите, защото всички парчета са с платени авторски права. Ама Каризмата да ме извиняват - те горките нищо свое нямат. Най ме кефи "Някога преди", даже няма нужда да споменавам от къде е. Ама там си е явна кражба - хармония, ритъм, настроение - всичко.

И един съвет - не тръгвайте да пикаете срещу вятъра като говорите за чужди изпълнители и банди - просто звучи смешно от устите(пръстите) на хора, които дет' се вика са известни само в махалата, да звучат упреци към световно известни и легендарни банди като Uriah Heep, Metallica and so on.

Отговорено

Eпа тоя Азис (няма да осера темата с псувни и обиди към него, ама да знаете че ми бликат отвътре в момента) 1 нотичка да беше променил. Ама не. Чалгарския акъл не му стига!