Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Купих си тази китара - KX500 Etched. Китарата е с Fishman Fluence Moden адаптери.

Проблема ми беше (който мисля че реших), че като свиря метъл и се слушам на слушалки някак си bridge адаптора беше прекалено горещ. Високите бяха прекалено високи и чувах всякакви шумове, които като слушам другите как свирят в youtube не съществуват. Проблема го реших наскоро като свалих височината на адаптерите спрямо струните от 2мм на около 6мм.
Производителя препоръчва височината да е око 2-3мм.

Сега всичко звучи точно както искам, но все пак се питам дали не правя нещо грешно като ги отдалечавам толкова много от струните.

Някой беше коментирал този проблем в интернет, че е възможно някой от потенциометрите да не работи както трябва (или да има някакъв друг проблем със свързването и електрониката).

Не разбирам, за това искам съвет от тези с много повече опит в свиренето.

Грешно ли е да ги сваля толкова много или като съм постигнал желания звук всичко е ок?

Благдоаря,

Радо

Отговорено
14 hours ago, Радослав Кочев said:

....
Сега всичко звучи точно както искам, ......

То това е целта - нали така :) Ако всичко звучи както трябва - значи е както трябва.

Отговорено

Относно височина на адаптери не съществува грешно-правилно, важно е разстоянието да бъде мерено при притисната струна на последно прагче и адаптерите да са по-отдалечени от ниските струни отколкото от високите.

Отговорено

Благодаря за отговорите. Експериментирах и малко вдигнах адаптерите, сега с притисната струна е някъде около 4-4.5мм така че не е толкова фрапиращо като 6мм например. Имам още една променлива, която може да влияе на звука. Супер.

Отговорено
On 10/9/2025 at 8:46 PM, Радослав Кочев said:

Високите бяха прекалено високи и чувах всякакви шумове, които като слушам другите как свирят в youtube не съществуват. Проблема го реших наскоро като свалих височината на адаптерите спрямо струните от 2мм на около 6мм.

За мен това е правилният подход, защото си решил проблемът (ако такъв съществува) при източника. Разбира се, от тук нататък по веригата има много други въпросителни, какъв noise gate (дали е по 4 cable method, от къде взима референция за шумоподтискане), какъв амп (виртуален/истински) в какъв режим, какъв кабинет и т.н. Често, това което гледаме по YouTube е с много процесинг, а когато вече се ползват и импулси за виртуални адаптери инструментът на видеото оказва още по-ниско влияние.