Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,

Винаги съм искал да се науча да свиря на китара и сега обмислям закупуването на електрическа такава.

Започнах да са интересувам от тях и изчетох доста полезни неща тука, но имам питане относно силата на звука. Навсякъде където търсих пише че са тихи (което е субективно  понятие) и може да се практикува (без усилвател - на слушалки) без да се пречи на хората в другите стай или съседи.

Дават, че силата на звука от такива китари без усилвател т.е. само това, което се чува от струните не надвишава 70 децибела (50-70) .

Живея в панелен блок и знаете как се чува в тези сгради. Въпроса ми е дали звука няма да е прекалено силен и дa притеснявам всички около мен?

Редактирано от ern
Отговорено

Привет, съседа ми отдолу се учи да свири на китара, като поусилва кубето чувам само 5-та и 6-та струна но се търпи, то със същия успех би се чувало ако посуили буфера на домашното кино, басът винаги се движи ненасочено и минава дори през тухли, не само панел. Звукоизолацията е изключително скъпа за такъв тип неща и в определени ситуации дори невъзможна.

Сама по себе си електрическата китара, без да е включена в нищо е изключително тиха, чува се само звъненето на струните, както спомена 50-60 dB/SPL, това е нищо, спокойно мога да свиря така и някой да спи в другата стая. Това всъщност е и един от най-ефективните начини да се упражняваш, защото понякога усилвателят ни "лъже" - като е силно и готино и учим нова песен, особено с пуснати ефекти за икзривяване детайлите се замазват, при unplugged всичко лъсва, независимо дали електрическа или акустична китара. Този вариант е доста удачен всъщност.

Според мен ако си в добри отношения със съседите, един практис моделиращ амп ще ти е достатъчен. Ако искаш да свириш нощем, слушалките също са нелош вариант, но там вече, за да ти е кеф трябва да ги пуснеш в хубава кабинетна симулация и респективно спектърът им да е добър и да не дразни. Някои студийни слушалки са доста пробивни в средите и изобщо не е приятно да свириш през тях, но с EQ може да се коригира донякъде. 

Ако ще свириш само у дома и нямаш планове да свириш в банда и т.н. може да се разминеш и без практис амп и да ползваш процесор или VST/звукова карта и само слушалки или монитори. Само че съм забелязал, че началното овладяване на дигиталните процесори от човек, който никога не се е докосвал до амп не е лесно и аз лично бих те посъветвал да вземеш някакво малко моделиращо комбо, за да свикнеш със звука на инструмента.

Сори че стана малко дълго, просто разсъждавам по различни аспекти на въпроса. ;) 

Какъв бюджет имаш заделен за китара/амп/слушалки? 

Отговорено
25 minutes ago, ern said:

...само това, което се чува от струните не надвишава 70 децибела (50-70) .

70 децибела на какво разстояние - 1 метър? На 2 вече става по-малко, през стена пък става много по-тихо, тъй че е доста относително. Щом няма да ползваш кубе или друго усилване, няма да има никакъв проблем със съседите, но проблемът е ти какво ще чуваш като звук. ;)

Отговорено

Не е само ужким, на толкова мерят. ;)

Не съм китарист, ама електрическа китара без нищо...някак си не ми се връзва идеята...

Отговорено

^ За упражнения е чудесна идея. Когато творбата се учи в начален етап и искаш да изпиаш микронюансите по динамиката, опъна на струните и т.н. ако звучи добре unplugged, значи през апаратурата ще е супер. На същия принцип се озвучават барабани и вокали – няма как източникът да е гаден и послед след микрофоните магически нещо да се случи. Има ампове, които компресират доста още в преампа (особено ламповите такива) и динамиката е окей, обаче ако изсвириш същата творба на акустична китара, не си свикнал да чуваш звукът от струните може да си зазубрил неконсистентна динамика. 

Отговорено

Аз в 90% от случаите си тренирам китарните неща Unplugged, супер си е. Особено ако инструментът не е от 6 лева с ДДС. :D За силно - абсолютно никак не е. Но не е за всеки.

С баса обаче не ми се получава, доста по-трудно се чуват дебелите струни или просто съм глух. :D

С амп винаги е по-яко, плюс това да свириш с такъв на силно си е отделно умение и всъщност е доста различно (от това да свириш тихо в къщи с проц, примерно).

Отговорено (Редактирано)

Благодаря за отговорите!

Мисля да ползвам малък усилвател за слушалки и съответно слушалки. Има ли разлика в качеството на звука произведен от усилвателя + слушалките и този който директно се генерира от струните на китарата (като изключим различните ефекти, които могат да се включат през усилвателя)? Разбирам, че има бенефит от unplugged тренировки?

8 hours ago, Koobenot said:

Какъв бюджет имаш заделен за китара/амп/слушалки? 

Като за абсолютно начинаещ около 350-400лв за китара, за малкия усилвател около 100лв гледам се продават и едни слушалки (не съм си избрал още, но мисля, че е важно да не са дрънкала). До колкото разбрах това е достатъчно за старт. На този етап може би не е необходимо да инвестирам повече - може да не е моето нещо и в крайна сметка да не се получи...

Разбирам, че вариантът с малкия усилвател за слушалки и слушалки е удачен за апартамент?

Редактирано от ern
Отговорено
20 minutes ago, Baby Thomas said:

С баса обаче не ми се получава, доста по-трудно се чуват дебелите струни или просто съм глух. :D

Не си глух (всъщност не те знам де, само предполагам :lol:). Просто човешкият слух е по-чувствителен към средата, отколкото към баса, особено при по-ниски нива. ;)

Отговорено
15 hours ago, ern said:

Има ли разлика в качеството на звука произведен от усилвателя + слушалките и този който директно се генерира от струните на китарата (като изключим различните ефекти, които могат да се включат през усилвателя)?

При електрическата китара звукът се разглежда като съвкупност от китарата + усилвателя + ефектите и всеки параметър оказва влияние, като я пуснеш през усилвател това не деградира нейните качества, а позволява да я чуваш достатъчно силно. Без усилвател се чува единствено дрънкането по струните. Това, което чуваме по записите на песните винаги е сигнал записан от усилвател или имитация на усилвател. В по-редки случаи китарата се пуска директно в смесителен пулт, в по-общия случай цялостният звук е комбинацията от китарата + усилвателя + другите устройства по веригата.

15 hours ago, ern said:

Като за абсолютно начинаещ около 350-400лв за китара, за малкия усилвател около 100лв гледам се продават и едни слушалки (не съм си избрал още, но мисля, че е важно да не са дрънкала).

Аз мисля, че това е симпатична играчка за твоите цели – Harley Benton DNAfx GiT Mobile II

Като китара за начало аз бих препоръчал тази, свирил съм на нея, има хубав тон и е подходяща за множество стилове, бая неща могат да се изсвирят, стига човек да може, разбира се :) – Harley Benton ST-20HSS SBK Standard Series

Ако разшириш малко бюджета, според мен по-добрият вариант от слушалков амп е процесор, защото имаш повече възможност за корекции върху тона, централно EQ и т.н. – Harley Benton DNAfx GiT Core

В тази тема също има насоки по въпроса: