Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Искам да насоча вниманието, към нещо, което е определящо за Дайм. И което не съм прочел друг да споменава.

Даймбег и неговият транзисторен тон и цялата Пантера хава, зависят от перфекната симбиоза на Дайм с брат му  Вини.

Един път китарният звук е перфектно напаснат със звука на барабаните и още по важно, тези двамата свирят като един. 

Ето защо, няма как да има Пантера без братята Аббът ( комерсиалната хава със Зак Уайлд , който е некомпетентен да изсвири

едно към едно рифовете на Дайм  и си свири някакви си негови вариации около Дайм, за мен е Закк Розова ПаМтера трибют, а не ПАНТЕРА!) * Закк е китарен бог, когато си свири собствените парчета, тук спор няма.

И още искам да кажа . 90-те години започнаха с Черният албум на Металика. Направи ги светови звезди и даде достъп на по-твърдият метъл до радиото и МТВ. А пък Пантера от глем рок банда фенове на Кис, се трансформират в Каубойците от Ада, албум, който звучи, като някаква доста по яка Металика.

После се появи сиатълецът Кърт Кобейн и изпрати за 10 години мейнстрийм метълът в нокдаун ( без Металика, те си бяха ок през 90-те, но все пак се пробваха и в олтърнатив стил - Until it slip примерно)

На Пантера , грънча не се отрази никак. Те си прокараха грув метъла , като стил .

Към който се закачи и напусналият Джудас прийст , Роб Халфорд.  Той направи Файт  и Халфорд бенд, също грув метъл проекти и един Two ( май беше с Трент Резнър). 

Fight band's origins date back to 1991 after Halford attended a Pantera show during their tour supporting Cowboys From Hell. Being inspired by their sound, he invited them to tour with Judas Priest in Europe, befriending them in the process to help his desire for a more aggressive American metal sound. During the early rehearsal sessions for the Operation Rock & Roll tour, Halford started writing material of his own, influenced by the hardcore direction of upcoming American metal bands of the 1990's. What would've been just a solo project while remaining in Judas Priest, his relationship with the band deteriorated, resulting in his departure

Fight на Халфорд е силно повлиян от Пантера, имат общи концерти. А китариста на Файт ( двата албума, които оставиха са великолепни) Russ Parrish,   днес се е трансформирал в глем метъл звездата -Satchel    и е направил Steel Panther - пак Пантера, ама глем , с малко самоирония и пародия на Глема от 80-те и 90-те. 

Отговорено

Честно казано аз нямам проблем, че не е Даймбаг. Гледах ги на Граспоп преди 2 години със Зак Уайлд и си джъткат баш пантераджийски, дори пуснаха по средата откъс от "Cemetery Gates" в памет на Даймбаг, всички ревяха и бяха доволни. :) 

Отговорено (Редактирано)

Не знам кой, какво чува. За мен Закк не е ок , нещо ми звучат отпуснато рифовете, а трябва да са супер тайт стегнати, отделно мисля, че не е на 100 акуратен, а си интерпретира.  Независимо, какъв статут има Зак ( казах, че го смятам за китарен Бог) изобщо не се справя добре, 

в тази НЕ ПАНТЕРА. Можеха спокойно да се обявят, като трибют банда, а не да излизат с името ПАНТЕРА. (Чичо Чарли * Бенанте, се справя обаче ок) Липсва симбиоза китара-барабани , каквато е задължителна за Пантера... общо взето чичо Чарли вика - Зак свири си, квот си знаеш, не ми пречиш...

Ако искате да изровя архивите, как Вини Аббът изрично е обявил, че реюниън с Анселмо и Рекс няма да има и е предупредил Фил Анселмо, че ако се появи на погребението на Дайм, ще го смаже от бой.  Значи тази комерс хава, която е изцяло монетизиране на музикалното наследство на братята Аббът, в пълен разрез с изричното им желание, да няма повече ПАНТЕРА с Фил и РЕкс, те използзват името , за да правят кинти, отделно Зак нещо там си маже, колкото си може.  Сатриани, май се отказа да прави трибют на Ван Хален, че много тегаво да влезнеш в чужди обуквки.

А тук не става дума за трибют, а за незаконно използване на името Пантера, въпреки изричното желание на братя Аббът то да не се ползва.

Няма Пантера без Аббът, както няма Найтуиш без Таря ( с Флор е слушаемо, но пак липсва усещенето за нощно желание).  Монетаризации разни.

Тази Зак ПаМтера не ми харесва.  И не ми звучи Пантераджийско. Да звучи пантераджийско - да имаш усещането, че си в джунглата, че някъде две очи те дебнат и всеки момент ще бъдеш разкъсан. Братята Абът го можеха и групата наистина ми даваше усещането за черна ПАНТЕРА зад гърба ми.Саймън Даусън , дето ще замести Нико, също е много добър барабанист в този стил, но пък не знам дали ще успее да докара финеса на Нико....

Харесвам това ! И само това. 

Редактирано от TONY
Отговорено

^ Разбирам какво имаш предвид, тоноизвличането не е същото. По този параграф съм съгласен с теб. Аз поради тази причина не бих отишъл на Queen + Adam Lambert, защото не е Фреди и никога няма да бъде. Различни хора, с различен усет, различни бленди и така нататък. Но не съм върл на Пантера и там ми е по-слаб ангела. За други неща не мога да си го представя ... примерно AC/DC без Ангъс и Брайън Джонсън вече ще отиде по дяволите ... 

Отговорено

@TONY А какво ти е мнението, че след смъртта на Даймбег, Вини Пол остава дистанциран от Фил Анселмо, защото е смятал, че певецът има пръст в покушението срещу Даймбег? 

Отговорено

Не вярвам, да е било заговор и Фил да има участие.

Но определено смятам, че към днешна дата Рекс, Фил, Зак Уайлд ( който се пише първи приятел на Дайм) и Чарли Бенанте,

използват труда и запазената марка на братя Аббът, за да пълнят банковите си сметки. ( чичо Чарли трябва да храни Карла Харви и да й купува лъскави дрешки, късметлия е чичо Чарли!)

Нямаше да има проблем, ако не излизаха под името ПАНТЕРА, а като трибют, примерно Southern Trendkillers.

Като е ясно, че пак да същите четирима и да свирят същото , ако  излезнат под друго име и няма да има пълни стадиони. ...