Jump to content
Българският форум за музиканти

Бюджетен микрофон за малки празненства

valyo_93

Recommended Posts

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 47
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Аз ползвам тези и съм доволен. Всичко е на късмет с техниката от АлиЕкспрес, единствено при безжичните микрофони от ниския клас съм забелязал, че тези с дизайн на батериите 9V падат много по-бързо от тези с 1.5V

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Koobenot changed the title to Бюджетен микрофон за малки празненства

Всички китайски микрофони в този ценови диапазон са практически едни и същи и в повечето случаи дори споделят едни и същи мембрани, независимо от марката, под която се продават. За четене на сценарии и всякакво говорене ще ти свършат работа, с някои уговорки:

- ако включиш 'майката' в някакъв миксер или в краен случай в някоя караоке колона, откъдето ще имаш възможност да коригираш входното ниво и да направиш някакви честотни корекции, които с тези микрофони определено ще се наложи да се направят.

- ако говорещият е сравнително близо до микрофона, който ще е на стойка както казваш ; просто този тип не са много чувствителни и трябва да се говори по-отблизо, а иначе ако им усилиш повече входното ниво, рискуваш да започне микрофония.

- ако се ползват на не повече от 20-30 метра от станцията - обикновено им дават 50 метра, а на някои дори и повече, но реално са най-много 30 (след това рискуваш да спре сигнала).

И имай предвид, че при някои модели има доста сериозен времеви лаг, който при говорене не вярвам много да обърка нещата, но при опит за пеене става трагично. Всъщност дори и при говорене дразни, затова чети отзивите и обърни внимание на тези с 1 и 2 звезди. На тази обява има само 2 отзива, а някои просто отбиват номера, колкото да напишат нещо, така че потърси същия модел и от други продавачи, където може да има повече отзиви. И последно - при китайците винаги е на късмет какво точно ще получиш...може да излезе сполучливо или обратно, така че се надявай това, което ще дойде да върши работа, защото в действителност няма как да го върнеш. ;)

On 10/25/2024 at 6:57 PM, Koobenot said:

Аз ползвам тези и съм доволен.

Защо си взел VHF микрофони? :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ @yamaha Какво точно имаш предвид? Параметрите ми за избор бяха да са с батерия 1.5V и да имат балансиран изход, дори не ми е нужен отделен за ляв и десен канал. Ползвам ги в редки случаи за говорене и вършат перфектна работа, чуват се приблизително като обикновен Shure SM58. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да звучат приблизително като оригинален SM58, трябва да си някакъв голям късметлия - не че е невъзможно G-MARK да слагат някакви по-читави шпули, но досега не ми се е случвало да чуя нещо читаво като звук от безжични китайчета в този ценови диапазон. А иначе питах защо си взел VHF (на ниска честота към 200+ мегахерца), а не UHF вариант? Не че и едните, и другите няма да работят, но кой взима в днешно време VHF, при положение, че масово има модели с UHF...то и от самите антенки веднага си проличава...първите са тънки и по-дълги (често на разпъващи се секции и без друга облицовка), вторите на външен вид са малко по-дебели и по-къси. А за батериите и аз съм на същото мнение - винаги е за предпочитане 2х1.5V, отколкото 1х9v.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

10 minutes ago, yamaha said:

А иначе питах защо си взел VHF (на ниска честота към 200+ мегахерца), а не UHF вариант?

Благодаря за това разяснение, ще го чекна, определено извадих късмет с тези, бяха на промоция, вписваха ми се в изискванията и ги взех. Пък оригинален Shure SM58 за мен лично звучи относително скучно, спрямо нещата, които могат да се купят за същата цена като на SM58, но си е стандарт в индустрията и знаеш, че в която и точка на кълбото да идеш, ако има такъв микрофон, изненадите ще са малко. :) 

@yamaha Седнах да прочета за какво става въпрос:

Ultra-high frequency (UHF) is the ITU designation for radio frequencies in the range between 300 megahertz (MHz) and 3 gigahertz (GHz) ...

В тоя диапазон не се ли биеш с WiFi рутер (2.4GHz) или няма смущения? Може би имаш настройка да си избереш "свободна лента"?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че си комуникираме в темата на човека не го считам за офтопик, защото мисля, че част от нещата, които споделяме могат да са му полезни преди още да е купил нещо. Относно диапазоните - VHF бяха модерни преди доста време, но диапазонът бързо се напълни с всякакви излъчвания...радиостанциите станаха много, ТВ-каналите (аналоговите) едно време май също бяха някъде там, после започнаха да излизат разни детски радиоуправляеми играчки, уоки-токита и какво ли още не...и рискът нещо да ти смути сигнала за микрофоните или пък самият ти да попаднеш на някое радио или телевизия в някой град, стана прекалено голям заради многото потребители в тази лента. Затова безжичните микрофони вече започнаха да ги правят основно в UHF-диапазона, едно че е доста по-широк с много повече "точки", на които да се закрепиш без нещо друго да ти попречи, а и "шумът" в този диапазон принципно беше по-малък. Сега и тази лента се запълва малко по малко, но все пак има още доста място, особено над 800-900 мегахерца. Лошото е, че при безжичните микрофони за по 50-тина долара, китайците винаги ги дават с фиксирана честота, която няма как да промениш и трябва да се гледа в твоя град ефирната телевизия на каква честота излъчва, че да не се засекат евентуално с микрофоните, което е малко вероятно, но все пак. Другият момент е, че не пробиват толкова много в далечина и разни препятствия между майката и микрофоните могат да намалят доста силата на сигнала, но нали говорим все пак за любителско ползване, така че като цяло и едните, и другите вършат някаква работа. ;)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тези https://m.olx.bg/d/ad/bezzhichni-mikrofoni-sm-58-edinitsa-dvoyka-komplekt-profesionalni-CID632-ID9b3DM.html

и от алиекспрес имат ли разлики или да вземам тези за да не чакам доставка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4 hours ago, valyo_93 said:

Извинявам се за закъснелия отговор.Да разбирам ли че до 100 лв.няма как да купя добри микрофони.

Ако става за примера от първия пост - двойка безжични от Алиекспрес...да. Просто ще са приемливи и покупката ще е малко на късмет каквото дойде - може и да вършат работа за това, за което ги взимаш (четене на текст), може и да дойде нещо, дето да не ти хареса дори и за четене.

1 hour ago, valyo_93 said:

тези https://m.olx.bg/d/ad/bezzhichni-mikrofoni-sm-58-edinitsa-dvoyka-komplekt-profesionalni-CID632-ID9b3DM.html

и от алиекспрес имат ли разлики или да вземам тези за да не чакам доставка

В базара и ОЛХ препродават същите китайски микрофони, купени от Алиекспрес или друг китайски сайт...и обикновено струват повече заради надценката. Това "SM-58II" на кутията го приеми като чисто съвпадение (направено умишлено) с онова "SM58" на една друга кутия, а останалите редовни надписи:

Професионален FM комплект (2 броя) - 80 лева безжични микрофони и приемник. Модел WVNGR SM-58 II. Система, предназначена за безжично предаване на висококачествен звук, лесна за използване. Тези микрофони са лесни за свързване към всяка система и ще ви осигурят идеално чист звук, те са готови за караоке . Страхотен за диджейство, говорене, пеене. .

...просто ги подминавай, за да не губиш време. ;) Достатъчно е да прочетеш само изречението в спецификациите "Честотен обхват: FM 190-860MHz", за да разбереш колко нелепо звучи цялото описание. (Hint: Изречението няма смисъл - първите 2 думи са сбъркани, а онова след тях няма смисъл при фиксираната честота на микрофоните, която дори и не знаеш каква е, защото е написано хем FM / където се разполагат радиостанциите/, хем започва от VHF-обхвата, хем завършва с UHF обхвата).

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Абсолютно съм съгласен, описанията в OLX са под всякаква критика ... виж обаче, китайците може и да объркат някоя буква, но описват доста подробно и вярно, в повечето случаи. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека сме по-умерени - китайските описания понякога също са уникални и като написани данни, и като английски правопис, но съм съгласен, че като цяло са по-добри в описанията от продавачите в OLX. :)

Edit: Мисля, че на колегата му стана ясно какво би получил в диапазона до 100 лева. Все пак да дам и една идея, която не вярвам да му се занимава да я осъществи, но все пак да я споделя...

Аз също имам такива микрофони за говорене и обикновено ги ползвам при някои озвучавания, където участват деца, тъй като децата са невнимателни и често или ще изпуснат микрофон, или ще се спънат и съборят някоя стойка, та да не ме е яд ако стане нещо такова.

Точните модели са този и този (имал съм и този, но имаше лек лаг и го подарих на един познат за детето му). И сега допълнението - и на 4-те микрофона съм им сменил шпулите с по-хубави, за да имат повече налягане и да изкарат по-добри честоти. В това си състояние и двата евтини комплекта звучат достатъчно добре, а на единия веднъж дори пя едно по-голямо момче и като пуснах малко ефект отгоре си беше съвсем ОК като звук.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те две кутийки не могат да измерят вярно с шублера...

Купувам нещо, за което ми трябва точност на размера под 1мм, те пишат, че заради ръчното измерване можело да има 2-3мм разлика. Значи... то с дървен метър по-точно ще го премери човек. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Това като моя комшия Бай Иван на времето идваше да пита: "Комшия, да ти артисват случайно 2-3 дъски, 12-13 сантима? Ще кова кочина за свинята ..." Апроксимации в стил "едно към гьотере" ...:greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове