Jump to content
Българският форум за музиканти

Шум от лампов усилвател


Recommended Posts

Здравейте, имам китарен усилвател, който сам си направих. Работи добре, звучи добре, но има шум. Нещо като шшшххх, който се усилва с гейна и волума, когато дам един от двата контрола на нула, спира. Не мисля, че е проблем със заземяването в усилвателя, защото съм го правил по схема без да импровизирам и няма шум тип бъз. Лампите ги тествах дали са микрофонични и сложих най-слабо микрофоничната за първа, но и тя е, особено ако усиля повече. Чудех се, дали може те да прихващат нещо и да го усилват.   Бутах кабели напред/назад, но няма промяна. Махнах първата лампа и я байпснах, но пак го имаше, но по-слабо, понеже е по-малко усилването. Апартамента е стар и Ел инсталацията може да не е най-добрата. Усилвателя е по схема на Friedman Be 100 и има повече гейна. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да е наистина от бая неща, трудно е да се трабълшутва по описание. Ако е добре проектиран и направен (и няма бъгави части/лампи) би трябвало да е доста по-тих от повечето фабрични. Няколкото ампа, които съм правил аз, са изключително тихи, в сравнение с тях Маршал или Меса са шумогенератори. :)

Като казваш, че си спазвал схема... а лейаут? Взаимствал ли си отнякъде? На платка или не? Отопленията как са пуснати? Провери ли пак стойностите на всички компоненти (някъде да няма резистор 1к вместо 100к или обратното)? Какъв е точно дефекта - писал си "шум", после говориш за микрофонираща предусилвателна лампа? Да не тръгва да осцилира (завъртяни кабели на изходния траф)?

Ясно ми е, че не е много лесно, но ако можеш тествай и в друго помещение. При мен като се включи компресора на климатика и вкарва сериозни смущения в амповете, дорде го открия бая се чудих някои неща защо звучат като пръдня, но пък не винаги. :)

Ако можеш запиши кратко аудио/видео, да се чуе типа на шумотевицата и съотношението с полезния сигнал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Същото като на този човек е.           

https://www.reddit.com/r/GuitarAmps/comments/wtue8t/is_this_amount_of_hiss_normalto_be_expected/?utm_source=share&utm_medium=mweb3x&utm_name=mweb3xcss&utm_term=1&utm_content=share_button                                                           

Само предусилвателната схема е на платка, но не е като новите всичко да е на нея а само резистори и кондензатори. Кабелите за отоплението са хубаво навити и къси колкото е възможно, също и кабелите на трансформатора. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това от клипчето е бял шум. Сега точно бял ли е, розов ли е кафяв ли е не е важно ;). Но не е брум/50 cycle hum/ground loop. Не е и осцилация или motor-boating или... не се сещам имаше ли още нещо от типичните проблеми. На видеото от линка не се чува нивото на полезния сигнал, така че е малко трудно да се прецени съотношението им. В смисъл - това си шуми бая, но като удариш един акорд ще събори блока, така че...

Инак споменах, че те фабричните повечето са си така. Поне повечето, които съм имал и чувал. Маршал, Фендър, H&K, Engl... да не говорим за по-китайските марки (Jet City, Bugera, Line6, etc.). Само от по-скъпите има по-прилично направени (без Меса, те са също зле). Не знам точно от къде е, причината може да е в разположението на елементите, в качеството им, кабелаците как са и къде са, къде и как са сложени екранирани такива, изработка/спойки дори (в твоя случай, при заводските е доста по-малко вероятно, защото ги запояват машинно), лампите какви са и не на последно място - комбинация от няколко неща. Според мен голям % от вината е в стремежа да ги направят компактни, съответно наблъскват компонентите супер нагъсто, а като сложат и отоплението да върви по платката... Ей примерно Меса като ги сложат по 2-3-4 един връз друг да лежат... и дето използват компоненти за сравнително ниско напрежение (спрямо нуждите на схемата)...

Имах едно Джет Сити, което беше мощен шумогенератор и с малко груба намеса от моя страна стана 2-3 пъти по-тихо. Най-много помогна да вдигна отоплението на 3-4см от платката, след това смяната на кондензаторите по пътя на сигнала (coupling & cathode bypass). Пак си остана шумотевица, но сравнително нормална. Компонентите по платката не бяха много нагъсто, но въпреки това не "утихна" съвсем. DC отопление за първите 2 лампи НИЩО не помогна, Elevated heathers също нищо не помогна, затова и ги махнах тия модификации.

Конкретно в твоя случай - трудно ще ти помогне някой онлайн, особено с количеството информация, което предоставяш. Поне една снимка да беше пуснал да се види що-годе как е направен... Ако е киректен клонинг и имаш оригинала могат да се сравнят един до друг, при еднакви условия/настройки/биас/лампи. Ако не... намираш някой фен, дето се е занимавал достатъчно да прави или поне ремонтира и ако го прегледа и намери недъгавости - току-виж се подобри. Също можеш да провериш (да, отново) всички компоненти, да измериш всичко каквото можеш като напрежения, евентуално и на скоп да го видиш... Абе не е проста работа. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбирам, че няма как без да се види, наистина да се помогне, но се чудех дали е нормално. Тоест, дори нещо да има да не е наред, ако се премахна би намалял, но пак ще го има. Звука на китарата е в пъти по силен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Без да разбирам много, ако е в границите на поносимото дори в текущата ситуация, с един читав гейт ще заспи, без да се правят каквито и да е интервенции по ампа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

44 minutes ago, Baby Thomas said:

Това от клипчето е бял шум. Сега точно бял ли е, розов ли е кафяв ли е не е важно ;). Но не е брум/50 cycle hum/ground loop.

Не разбирам нищо от китарни усилватели, но от скромния ми опит изобщо с усилвателите и осланяйки се само на ушите си, това си е просто шумен усилвател - дали се дължи на шумни лампи или други елементи, на неправилно събиране с неподходящи елементи или нещо друго, това не знам.

А иначе самият шум от клипчето не е "бял шум", защото има и ясно изразена басова елемента в диапазона 100-200 херца. Оставям настрана какво е хванал микрофонът на телефона, понеже се чува основно областта между 500 и 5000 херца, но най-близо ми звучи до розовия шум или до един друг, дето май го водеха "зелен шум" ; останалите шумове от "цветовете на дъгата" са доста далече от това, което се чува в клипа.

P.S. А кафяв шум всъщност няма - има "браунов шум" на името на един, дето фамилията му съвпада с цвета, та затова на жаргон му викат "кафяв". :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли reverb tank ?  Понякога шумят. Особено ако ги вържеш наобратно.

Има ли effect loop? Ако има (то и да няма можеш) - опитай да изолираш от къде се появява шума - в кое стъпало. Може и с осцилоскоп, ако имаш.

Виж катодните кондензатори и смени с някакви читави - особено на първите стъпала. Така може да шуми и от скапана спойка, аз бих заложил отново на катодни резистори/кондензатори.

Скапани цокли за лампите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разреших проблема, днеска пак пробвах и като усилих малко започна да пищи, преди не го правеше и се сетих, че сложих fx loop, но не по неговата схема, а с лампа. Махнах я и я байпснах с кабел. След това усилваше както трябва. Изглежда, че тази сцена е усилвала прекалено много. Сега с лека модификация усилва правилно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.