Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Много приятно - точно за слушане по малките часове, когато основно живея. :) Освен ривърба, сложил ли си някакъв ефект за тоя мек звук или просто китарата си е такава? Направо ми се дощя да сложа някаква подложка на тая схема. :D

Edit: Всъщност сега ще се опитам да спретна нещо набързо, тя схемата си е стандартна, но като слушам свириш без метроном и не знам дали ще успея да синхронизирам с тебе ако много плуваш...а и накрая с ония бързите трели май ще излезем от схемата, ама да видим какво ще се получи де. Ако ми хареса ще го сложа, ако не - не, имам 20 минути преди да ми затворят редакцията на поста. :P

Айде и втория едит: Става горе-долу за слушане, синхронизацията обаче малко куца, понеже в началото си малко по-бавен и впоследствие качваш няколко стойности до към 108 bpm, а и после не навсякъде е еднакво та докато те умеря с темпото малко не ми се получи. Карай, за това време - толкова, друг път повече. :greenangel:

Редактирано от yamaha
Отговорено

Много яка идея! Ако бях с метроном щеше да е идеално, съгласен съм. :D

Но и така има добри моменти. С каква програма го правиш? Някой ден ако искаш можем да направим нещо подобно, но ще запиша тема с метроном. 

Използвам Gibson Les Paul Studio и Mesa Boogie Lonestar special. Директно китарата в кубето, ривърб има от кубето и два вида софтуерен. Дилей съм сложил също и flanger от дясно. Записвам с Shure SM 57 вдясно и Sennheiser E906 вляво. 

Отговорено

Абе, яка...колко да е яка. ;) Не гледаш ли, че накрая на outro-то с бързите трели направо съм ти сменил концепцията - кое където дойде, даже финала ти (от няма и къде) го синхронизирах точно с доминантата в схемата, че поне да прилича на умишлено. Това същото ако го правя бавно и методично, тия солови фрази ще ги разхвърля на съвсем различни места, но просто "вървеше хронометъра", понеже се бях запънал да го пусна в същия пост. Иначе го направих по олдскуул метода - кийборд + мултитрак за донагласянето.

А що се отнася до идеята със записването с метроном...май по-добре да е обратното - аз да спретна нещо, а ти отгоре да импровизираш, понеже там ти е силата. А и ми се струва тъпо още в началото да те ограничавам ритмически в рамките на метрума, защото ако имаш нещо готово, ти може да решиш пак в същите тези метрум и темпо да си развиеш ритъма по съвсем различен начин, напр. като на онова с лигатурите през тактовете на Кори Хенри. Ще го направим някой ден...само да остана с време и да имам мерак. ;)

Отговорено

Когато можеш и имаш желание, пиши. Аз съм "за". 

Не съм сигурен, че има някаква мислена концепция при мен в този случай, беше просто импровизация. :D

Базирам се на моментна концепция, хаха. 

Отговорено
1 hour ago, Koobenot said:

Това ли е терминът "трели"?

https://bg.wikipedia.org/wiki/Трилер

Не точно...аз го употребявам в по-широк смисъл, може би понякога дори и не много правилно. ;)

Нали си чувал когато разговорно или пък в литературата се говори за "трелите" (чуруликането) на някоя птичка - разни бързи тончета, подобни на трилера, но повече на брой и и малко в рандъм ред поставени...таман като трелите на Данев на финала, когато той вече почти привършваше, а аз продължавах да си редя схемата на блуса. :P

Отговорено

^ @yamaha Аз това го наричам с чуждицата "noodling around the fretboard", отделен е въпъросът колко правилен е този жаргон и дали изобщо има превод на български ... :P

Отговорено (Редактирано)

Май вече задълбахме в офтопик, ама последно... Понеже знам, че в мрежата все има някакъв тълковен речник, където синтезирано са обяснили какво са трелите, потърсих и срещнах синонимите warble, trill, shake...но мисля, че сравнително най-точно са го казали тук - "украса на песен с бързо и преливно повтаряне на някои тонове".

П.П. Трилерът също спада към мелизмите, но той е по-еднообразен, докато трелите (поне за мен) търпят развитие, а в изпълнението им от Данев включват дори и импровизация. Реално съм приел термина не като щрих, който може да се опише в нотни символи, а по-скоро в по-общ жаргонно-философски смисъл, сравнявайки бързата му импровизация на финала, с трелите на някой синигер или нещо друго летящо, дето чурулика бързо и технично. :D

Редактирано от yamaha