bmo Отговорено Юли 26, 2024 Отговорено Юли 26, 2024 Чалга по нашите земи е имало и ще има. Като има търсене, ще има и предлагане. По целия свят също има песни, в които се пеят цинизми и се набляга на цици, бижута и коли. Само стиловете са различни. В рапа дрънчат златни вериги и се пее за престъпници. В регето пеят за ганджа. В поп музиката открито се налагат гейове. В технофестивалите музиката върви ръка за ръка със синтетичната дрога. Важното е да има забавления. 1 Цитирай
Rezachka Отговорено Юли 26, 2024 Отговорено Юли 26, 2024 (Редактирано) Чалга е определение за специфична ценностна система и култура. Или по-скоро липсата на такива. Чалгата е начин на живот и мислене. Олицетворение на неморално, непристойно, несъобразително поведение, на безсрамие и бай-ганьовщина, и на сексуална разкрепостеност. Чалгата е стереотип. Чалга музиката е 100% комерсиална, създадена с цел печалба, и сглобена като по формула. Музикален таланг или знания за изпълнителните не са нужни. Чалгата е шоубизнес. Чалга се среща във всички музикални жанрове, дори в метъла, който често се представя като противоположност. Мисля че понякога се бъркат двете думи чалга и попфолк, може би защото често вървят като пакет. Така си мисля аз. Редактирано Юли 26, 2024 от Rezachka 1 1 Цитирай
yamaha Отговорено Юли 26, 2024 Отговорено Юли 26, 2024 (Редактирано) 1 hour ago, Rezachka said: Мисля че понякога се бъркат двете думи чалга и попфолк, може би защото често вървят като пакет. Понятията като цяло са доста разтегливи и затова е нормално всеки да ги употребява според собствените си разбирания. Принципно чалгата като музикално течение вървеше през 90-те години, когато в песните не беше необходимо звукът да е як, а балансът между партиите перфектен - достатъчно беше някакъв пошъл текст да върви върху някакъв вид кючек и толкова, а клиповете също бяха скалъпени на домашно равнище. След 2000-та започнаха да полират чалгата с вкарването на по-добри инструменти и съвременни стилове, певиците (или певачките) също започнаха да се модват с разни пластики, което в допълнение към 'фотошопираните' с всякакъв софтуер клипове, промени думичката "чалга" на "поп-фолк"...даже вече съм забравил кой употреби за пръв път и наложи новия термин - медиите или музикалните компании. Това за мен е разбирането в музикален смисъл, а във философски - разбира се че чалга може да се намери навсякъде...от облеклото и визията, до разбиранията на Слави Трифонов и сценаристите му (примерно)....PS: музикантите от Ку-Ку бенд ги изключвам, те просто са на договор при него. Но както спомена по-горе и bmo, щом има търсене на този стил, ще го има и предлагането му. За мен проблем няма, стига някой да не ми тика тия ритми ежедневно в ушите докато им се кефи, но и аз съм взел все пак превантивни мерки и се намирам на място, където никой наоколо не слуша такава музика, а дори и някой случайно да спре колата пред нас и да прави дискотека докато стои на паркинга, обезшумяването ми е такова, че и хеликоптер да се позиционира над къщата, няма да ми пречи. Редактирано Юли 26, 2024 от yamaha 3 Цитирай
Koobenot Отговорено Юли 27, 2024 Отговорено Юли 27, 2024 On 7/26/2024 at 7:16 PM, yamaha said: PS: музикантите от Ку-Ку бенд ги изключвам, те просто са на договор при него. Абе Маестрото стана шеф не телевизията, бая дебел ще да е тоя договор ... 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Януари 5 Отговорено Януари 5 Васил Найденов: Попфолкът промени ценностите на българина Цитирай
yamaha Отговорено Януари 5 Отговорено Януари 5 6 minutes ago, Koobenot said: Попфолкът... На тоя фон, две акушерки танцуват с новородени на фона на чалга. Не че нещо, ама поне аз не бих искал на моето бебе това да му е първата музика, която чува...по бих заложил на някаква класика, мелъди рок или пък нещо от Кени Джи примерно. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено Януари 5 Отговорено Януари 5 ^ Според мен това е потенциален нов бизнес модел. Частните болници трябва да правят премиум пакет, при който да си избираш новороден танц върху фона на: Славка Калчева Азис Анди Тимонс Майкън Джексън Джорджано Уайтснейк и т.н. Цитирай
Тропчо Отговорено вчера в 16:18 Отговорено вчера в 16:18 Не се бях замислял по този въпрос от музикантска гледна точка. Може би защото, от чисто емоционална, този жанр ми е труднотърпим. Обаче, ако влезеш по- навътре в нещата (наложи ми се покрай Нова година) виждаш една сравнително устойчива система. Повечето парчета си имат ритъм, мелодия, основен текст с фабула, припев и всичко останало, необходимо за песен, обработката на звука е читава... По- скоро се чудя, какво пък толкоз не ми харесва в тая чалга? Копи-пейста от сръбско, гръцко и турско не би трябвало да е. Този копи-пейст е 1/4 от световната музикална продукция. Ако ме дразнят полуголите, апетитни каки от клиповете, значи съвсем съм одъртял или обръщам резбата. Наистина, започвам да се чудя, кое е отблъскващото в тази музика. Разбита на компоненти, всичко ѝ е наред. Събрана в едно цяло, мога да я изтърпя само на упойващи средства. Цитирай
yamaha Отговорено вчера в 16:45 Отговорено вчера в 16:45 (Редактирано) 34 minutes ago, Тропчо said: Наистина, започвам да се чудя, кое е отблъскващото в тази музика. Вероятно ритъм секцията, която е доста еднообразна за всичките песни (повсеместно въртят няколко варианта "полиран кючек" с леки разлики) и евентуално маниерът на изпълнение на някои от певците/певиците. P.S. Каките никога не дразнят, стига да не са прекалили с пластиката и силикона. Редактирано вчера в 16:54 от yamaha Цитирай
Тропчо Отговорено вчера в 17:59 Отговорено вчера в 17:59 Аре, аре! То па, щото рокенролът с много ритъм секции борави. Дори синът ми, допреди три години бъркаше АЦ/ДЦ с Крокус и Синдарела. Щях да побеснея, щото малко преди това му бях купил Джаксън за 1200 кинта, с кубета, карти, ралти... металяк да става... Абе, влезе в джаза и той, ама това е друга тема. Цитирай
yamaha Отговорено вчера в 18:35 Отговорено вчера в 18:35 Рокенролът звучи интелигентно ; кючекът (в каквито и да е вариации) - не. Добави и цига...пардон, ромския маниер на изпълнение на Софѝто или някой друг и ще разбереш защо се нервиш. Цитирай
Тропчо Отговорено вчера в 18:58 Отговорено вчера в 18:58 Мдам... ще трябва бая чалга да послушам, за да разбера какво ме дразни в нея. Може би, разделена на канали- вокал, барабани, бас... както се опитвах да го правя навремето с Джудас, Куин и Пърпъл, през прост еквалайзер на касетофона. Ама, не мисля да си го причинявам. От друга страна, чалгата си е част от нашия бит и бих приветствал някой неин фен да каже две думи тук. Все е музика. Па може да обърнем и на циганска- Брамс, Сарасате, Чардаш... туй- онуй Цитирай
Koobenot Отговорено вчера в 19:37 Отговорено вчера в 19:37 38 minutes ago, Тропчо said: Па може да обърнем и на циганска- Брамс, Сарасате, Чардаш... туй- онуй Подсети ме за един видео материал: Цитирай
Koobenot Отговорено вчера в 19:46 Отговорено вчера в 19:46 3 hours ago, Тропчо said: По- скоро се чудя, какво пък толкоз не ми харесва в тая чалга? Добър философски въпрос, мен лично ме дразни посланието, ей тук да се самоцитирам: Цитирай
Тропчо Отговорено вчера в 21:01 Отговорено вчера в 21:01 Мдаааам, може би начинът по който е поднесена. Лесно е да развалиш, трудно е да го направиш. Нещо такова беше, цитирам по памет. В този смисъл (пак по памет мисля Толстой го беше казал нещо такова) "Идеално красивото и идеално грозното би трябвало да предизвикват едни и същи чувства"- тоя псевдохипар да ми яде цървулите. Цитирай
Recommended Posts