Jump to content
Българският форум за музиканти

Размисли и страсти относно чалгата


Recommended Posts

Чалга по нашите земи е имало и ще има. Като има търсене, ще има и предлагане. По целия свят също има песни, в които се пеят цинизми и се набляга на цици, бижута и коли. Само стиловете са различни. В рапа дрънчат златни вериги и се пее за престъпници. В регето пеят за ганджа. В поп музиката открито се налагат гейове. В технофестивалите музиката върви ръка за ръка със синтетичната дрога. Важното е да има забавления.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чалга е определение за специфична ценностна система и култура. Или по-скоро липсата на такива. Чалгата е начин на живот и мислене. Олицетворение на неморално, непристойно, несъобразително поведение, на безсрамие и бай-ганьовщина, и на сексуална разкрепостеност. Чалгата е стереотип.

Чалга музиката е 100% комерсиална, създадена с цел печалба, и сглобена като по формула. Музикален таланг или знания за изпълнителните не са нужни. Чалгата е шоубизнес. Чалга се среща във всички музикални жанрове, дори в метъла, който често се представя като противоположност.

Мисля че понякога се бъркат двете думи чалга и попфолк, може би защото често вървят като пакет.

Така си мисля аз.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, Rezachka said:

Мисля че понякога се бъркат двете думи чалга и попфолк, може би защото често вървят като пакет.

Понятията като цяло са доста разтегливи и затова е нормално всеки да ги употребява според собствените си разбирания. Принципно чалгата като музикално течение вървеше през 90-те години, когато в песните не беше необходимо звукът да е як, а балансът между партиите перфектен - достатъчно беше някакъв пошъл текст да върви върху някакъв вид кючек и толкова, а клиповете също бяха скалъпени на домашно равнище. След 2000-та започнаха да полират чалгата с вкарването на по-добри инструменти и съвременни стилове, певиците (или певачките) също започнаха да се модват с разни пластики, което в допълнение към 'фотошопираните' с всякакъв софтуер клипове, промени думичката "чалга" на "поп-фолк"...даже вече съм забравил кой употреби за пръв път и наложи новия термин - медиите или музикалните компании. Това за мен е разбирането в музикален смисъл, а във философски - разбира се че чалга може да се намери навсякъде...от облеклото и визията, до разбиранията на Слави Трифонов и сценаристите му (примерно)....PS: музикантите от Ку-Ку бенд ги изключвам, те просто са на договор при него. ;)

Но както спомена по-горе и bmo, щом има търсене на този стил, ще го има и предлагането му. За мен проблем няма, стига някой да не ми тика тия ритми ежедневно в ушите докато им се кефи, но и аз съм взел все пак превантивни мерки и се намирам на място, където никой наоколо не слуша такава музика, а дори и някой случайно да спре колата пред нас и да прави дискотека докато стои на паркинга, обезшумяването ми е такова, че и хеликоптер да се позиционира над къщата, няма да ми пречи. :D

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.