Jump to content
Българският форум за музиканти

Китарен нът


Recommended Posts

здравейте и благодаря за съветите. На мен ми трябва направо готов нът, за да си го сложа сам. Свалил съм размерите и ще взема стария нът като обикалям по магазините. надвам се най-много да иска някаква елементарна обработка, като например сваляне на дебелината с шкурка, нещо от сорта. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще те разочаровам. По магазините със сигурност ще намериш заготовки, но такова нещо като готов нът не. Имам предвид,че това  колкото и да е елементарна работа, толкова е и деликатна, и за всяка китара се иска индивидуален подход. Не добре напаснатият и прогонен нът, може да доведе до глухи и фалшиви тонове. Изисква се ухо,око и сръчност. Специалните пилички също не са за пренебрегване. Не искам да съм лош пророк, но ако нямаш опит, ще си загупиш времето, нервите, а и средствата. Желая ти успех! Ако все пак решиш да пробваш сам ето ти малко помощ  цък

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пуснах ти един линк за Томан /кой кавото ще да разправя/. На мен ми е ТАМАН, там има готово нарязани нътове за различно широки грифове, хората са го написали, погледни и ще видиш, не отнема много време. Но... както искаш, може да обикаляш и да се мъчиш. Бих ти препоръчал графитен нът, в никакъв случай метален /това е архипростотия, пак кой каквото ще да казва/.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От "Томан" до БГ 30 евра, ибати нъта, или без пари чрез "Динакорд" но да знаеш, че след 3 месеца чакане според тях камиона май не е тръгнал  :greenball:

 

@Fets ти да не си търсиш някой за да си поделите транспортните, или си на процент от там?[/size]

 

Относно автора:

Давай да ти пращам полиамида и да се свършва с тия камилски кокали джолани и т. н. то си стана кат месарски форум...

Редактирано от musicman
Пиши с нормален шрифт
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нътове за различно широки грифове, хората са го написали, погледни и ще видиш, не отнема много време...

 

Хайде сега, грифа да няма само широчина?

Ако искаш верни тонове в началото на грифа, почти невъзможно е, без лютиер да го пипне(или собственика, ако знае какво да пипа).

Има различно високи прагчета, различно дълбоки канали за нита, а също и различна дъга на грифа, поради различни предпочитания.

Всички варианти, ако се гони перфекционизъм, изискват малко или много, различен нът.

 

Поради същата причина, новите инструменти от магазина често имат нужда от сетъп. Та, според мен, и ТОМАН не е универсално лекарство - пенкилер, за каквото го представяш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Що ме се струва, че всички жадувате да пилите телешки джолани и да се опивате от свирепата воня? Хората са го измислили, бързо и лесно, ама нали сме български мозъци, трябва да намираме кусур на всичко. 

Та сега едно па едно:

1. Идеята да искам процент от Динакорд не е лоша, ама не дават.

2. Поръчките се изпълняват в рамките на 2-3 седмици. Ако някой не харесва - джолани дал Господ.

3. Евтиме, както сам знаеш, няма пълно щастие. Достатъчно е нътът да е точен на ширина, височината на струните се дакарва без много мъки. Ако не можеш сам, лютиери има доста, ако не друго, поне един нът може и да успеят да докарат на височина.

4. Вярно, Томан не е универсален, но е голямо улеснение когато знаеш какво и как да търсиш. Предпочитам да чакам и месец вместо да слушам глупостите на невежите продавачи, които гледат да ти набутат боклуци на висока цена.

5. И не разбирам защо някой се дразни, нали целта е да се дадат алтернативи за намиране на нужното?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, пропускаш най-лесното - да отидеш примерно при Капъша с китарата и да пробваш да си намериш нът за няколко лева.

Предполагам, има и в други магазини. Почти сигурен съм за MMG и Русинов(до консервата). Може и на други места да има.

 

Колкото до джолана - ако човек разполага с материал и малко инструменти и не е твърде несръчен, изработката на такова нещо няма да му отнеме повече от половин-един час, ако е много муден - два, което е по-бързо дори от ходенето и връщането до музикален магазин, ако живееш в крайните квартали.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.