Jump to content
Българският форум за музиканти

Възстановяване на електрическа китара


Recommended Posts

Най-накрая ми попадна една стара електрическа китара, негодна за употреба, с голяма вероятност самоделка за ъндърграунд, с много липси и като цяло точно такава, каквато търсих :-)

Сега няма да качвам снимки, защото китарата е в окаяно състояние и ще предизвикам естетичен шок на посетителите на форума.

Интересува ме някаква технология за сваляне на стария лак, както и на боята, с която някой е боядисал части от китарата. 

Търся да закупя следните неща, показани на снимките.

1. Един брой:

K2.jpg

Два броя от:

K1.jpg

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В НадалиЕкспрес е пълно с най-различни евтинии (части за бридж тип Телекастер / части за ключове тип Телекастер), които ще са идеални за целта ти на народни цени. Дай снимка на тялото да подберем нещо естетически, иначе само си играем на "тука има-тука няма".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ами да дам, ама китарата, фотоапарата и един сак с багаж ги забравих... в района на Банско.    

Имам само няколко снимки на телефона, но в събота или неделя ще ходя да си прибера стоката и ще кача снимки на разглобената китара, ако изобщо може да се нарече така това "нещо". 

Ето снимка на адаптера - търся схема за неговото свързване и червената капачка, която е счупена. 

Новите части няма да изглеждат като стари и затова предпочитам да купя стари, ако някой има нещо захвърлено в чекмеджетата :-) 

Guitar-Adapt.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Другата методология е нови части, които изкуствено да състариш. Ако искаш частите да са ти автентични ще трябва да си направиш една обиколка по пазари/битаци/панаири/читалища и всякакви други релации с техника предоставяна от някогашното "Бюро Естрада" :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой извод какъв е може да се измери относително лесно. С мултиметър/омметър и 2 минути проби.

Пластмасовото не е "капачка", това е макарата (на запад му викат бобина), около която се навива намотката. Общо взето няма как да го смениш, освен да рапарчедисаш адаптера, да извадиш магнитопроводите, да намериш нова и същата макара и да навиеш и сглобиш по обратния път. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хвърляй смело в кофата от това няма да стане адаптер.Всеки китаец ще звучи по добре и ще шуми по малко.Ако измериш дървената част с прецизни инструменти също ще си неприятно изненадан.Направо се чудя как са ги плащали хората тия боклуци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ама ако е за свирене, да забрави изобщо колегата ... този допотопен хардуер не само, че ще бръмчи и дрънчи, ами ще вземе да си докара някое заболяване на ръцете, тия талпи са някакво подобие на инструмент. Аз мислих, че е само за декоративни цели да стои като музеен експонат, за свирня и дума не може да става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Заглавието "Възстановяване на електрическа китара" наистина е подвеждащо.

Това "нещо" няма да се използва за свирене, но искам да издава някакви звуци все пак и много държа да е максимално близо до автентичния му вид, в който го намерих. Търсих негодна за употреба китара повече от година и това е единствената, на която попаднах. 

Качествата на тази китара нямат никакво значение за мен, по-интересно е с какво голямо желание някой я е направил преди време и е свирил на нея - на това му казвам аз ЕНТУСИАСТ. 

На снимките виждате разглобената вече китара и със свален лак (два часа шлайфах :-)), както и адаптера, за който търся схема за свързване.

Съдейки по тялото, вероятно оригиналът е бил с два адаптера, но аз искам да си остане точно с този на ЗЕСТ "Милин камък". Търся и схема на някакъв дисторшън и всякакви други ефекти от същата фирма. 

Guitar.jpg

Adaptor-Guitar.jpg

 

 

 

Редактирано от Продуцент
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е задължително китарата да е имала втори модел. За по-йефтено телата често се дълбаят за всички комбинации, а после пускат модел само с един или с повече адаптри. Ако е само един - остава си "технологичен отвор", ако можем така да го кажем. ;) 
"Схема" е силно казано, но за да го свържеш коректно първо трябва да намериш кой извод какъв е. Прави се с цифров или аналогов мултиметър/омметър, има предостатъчно кипчета в нета как става. Ако не ти се занимава пиши, ще ти кажа един по-лесен, макар и не напълно верен начин. Щом няма да се свири - ще свърши работа и той. Все пак трябва да имаш DMM, за да измериш съпротивлението...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чисто хипотетично как се регулира тоя бридж във височина?Най вероятно може да се подлагат стотинки под него.Работата с интонацията е куцала понеже има два комплекта дупки от видии.Работата с праговете също ще е трагична.Все пак такива китари едва ли има останали цели.Някой музей след още 50г.може да иска да я купи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами тези "леви" или "десни" са, че искам да поръчам, но не знам, какви точно.  

Образно казано, ако държа китарата на десния хълбок, тези неща са от страна на лявата ми ръка, от горната част...  абе, демек сочат към тавана.

Егати обяснението : -) 

Адаптера ще го измеря по-късно, предполагам, че трябва да има поне един потенциометър между него и жака, който е на китарата. 

Guitar-1a.jpg

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нужни са ти шест в редица за нормална китара.Ако съм на твое място бих сложил заключващи  Gotoh Magnum черни ще се открояват на дървото нищо,че дупките за винтовете няма да паснат.също един нът от месинг или кост би изглеждал неестествено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да запазя автентичния вид на китарата и дори вече съжалявам, че свалих боята.  

Изобщо не съм предполагал, че намирането на негодна за употреба китара, както и сега два стари ключа и един Guitar Bridge Saddle ще е толкова трудно.  

Guitar Bridge Saddleс, както и да се казва на български, вече поръчах от Китай и ще ги състарявам по някакъв начин.

Ето размерите на ключовете, които търся  и схемата, така както са запоени кабелите в момента:

Guitar-1.png Guitar-1.png

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.