Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,предлагат ми проект за музикално оформление на куклена постановка,колко да им искам като хонорар?

проекта включва:

композиране на 3 песни по зададен текст,добавяне на звукови ефекти и миксиране

срок на изработка  1 месец

Отговорено

Всеки човек си има своя цена. Колко ще им искаш ти е едно, колко ще им искам аз е друго. Всеки трябва да си знае цената на времето. Отделно ако искаш да натрупаш практика или да си напишеш повече неща в CV-то ще искаш по-ниска цена за да те наемат  и т.н.

Отговорено

вие за колко бихте се съгласили ,ако сте с повече от 7 г.опит в чужбина,аз тук наистина незнам как вървят цените за такива услуги

Отговорено

Аз бих препоръчал да погледнеш range-овете по freelance-ърски платформи, защото дори да кажем числа тук сме смесена публика и има хоби музиканти, някой друг професионалист има и хора, които го правят абсолютно безвъзмездно и ще стане "мешана скара". Бих попитал и ChatGPT честно казано, но ако нямаш опит с тези неща предложи някаква "разумна" цена, хем да имаш мотивация да го свършиш, хем да не гърбиш хората. Предполагам знаеш, че композирането, добавянето на звукови ефекти и миксиране в първоосновата си са три различни процеса, така че аз първо бих задал следните въпроси към клиента, да ми се изясни цялото нещо:

• Колко дълги трябва да са творбите - 3/5/7/9/50 минути? Цяла вечност? :) 
  • Има ли предпочитания за стил/инструменти/аранжимент – рок балада, джаз, суинг и т.н.?
  • Позволено ли ми е да ползвам VST инструменти или всичко трябва да е с живи такива?
  • Казваш 3 песни по зададен текст – а кой ще ги пее? Трябва ли да го записваш с микрофон, защото звукозаписът си е отделно начинание или става дума за инструментали, които ще се чуват докато куклите оживяват на сцената?
  • Процесът синхронизиран ли е с няколко итерации на "проба-грешка" – има ли ясно зададен план, по който трябва да са направени творбите като например на коя секунда какво трябва да се случи или всичко ще бъде напасвано "едно към гьотере" с актьорите/кукловодите? Ако е второто, един месец съм убеден, че няма да ви е достатъчен, защото ще има нужда от повече проби-версии
  • Като микс ... какво настроение трябва да създава? "Тъмно/искрящо/мистериозно"? Определени аудио ефекти? Има ли нужда от автоматизация на определени вече записани неща?
  • Звуковите ефекти готови и предоставени ли ще дойдат или ти трябва да ги подбираш спрямо постановката?
  • Какъв ти е цялостният опит в тези неща? Имаш ли свои готови миксове/записи и т.н. да чуем?

Виж колко много отправни точки се сетих, ако можеш да си изясниш отговорите на тях и направиш едно проучване на цените на freelance там където живееш мисля, че ще придобиеш представа.

Отговорено (Редактирано)

Сега видях, че имало и такава тема. :)

Наистина е трудно на този етап някой да може да му каже някакво конкретно число, но не виждам и смисъл да го пращаш да си губи времето при фрийлансърите, защото там всеки е с опит от поне 7 години, но някои взимат $10/ч., а други по $80, а и чат джи-пи-ти-то не виждам как може да му даде някакъв реалистичен отговор за нашенските ширини (но пък идеята ти ми се стори интересна и ще взема да го тествам :greenangel:). А въпросът относно изискането на реални или VST инструменти предлагам да го прескочи, понеже напоследък и аз вече трудно разпознавам кое какво е. :P

Сега към колегата с въпроса - много неща зависят от това, каква сума да им поискаш и ще взема да изброя тия, за които се сещам в момента, както по-горе е направил Koobenot:

- авторските права за композициите в теб ли остават или ги "подаряваш на постановката"?

- имаш 7 години опит в чужбина - какъв точно и има ли връзка с тази работа...примерно, детски песни и аранжименти правил ли си...или пък някаква музика за театрални постановки?

- както колегата вече попита - кой ще записва и обработва песните? А аз ще попитам също - предвижда ли се допълнителна работа по проекта, след като вече е завършен от твоя страна (примерно промяна или добавяне на куплети, промяна на структура, нехаресване на нещо->респ. искане за дооправяне и др. такива)?

- заплащането за един и същ проект много се различава в зависимост от това дали е в София например или в някой малък град ; заплащането също така може да варира в зависимост от бюджета на плащащия - ти изобщо попита ли ги каква сума им е отпусната за твоята дейност?

- как ще се осъществи заплащането - по официален път с подаване на информация до НАП или "има там едни пари, които се дават на ръка"?

Сигурно има още поне 5 неща, за които не се сещам в момента, но тъй като ми се струва, че ще падне доста работа по уж 'малкия проект с трите песни + някое и друго миксиране', силно те съветвам да си направиш договор, в който са описани всички задачи и операции, които се очакват от теб и за които ще ти бъде заплатено, за да може да се опреш на договора в случай на допълнителни искания или някакво разваляне на отношенията.

Редактирано от yamaha
Отговорено

Другото, което исках да споделя е, че каквато и цена да поискаш, дори напълно безвъзмездно да го направиш, "хорото трябва да го изиграеш до края" – ако завършиш проекта с всичките шашми/гевезелъци/предпочитания/детайли, звучи добре и хората са доволни шансът за препоръка/да те потърсят отново нараства неимоверно. Нека цитирам една моя любима фраза от филма "Оркестър без име":

"Навсякъде се търсят добри музиканти." - Велко Кънев :) 

Отговорено
28 minutes ago, Koobenot said:

"Навсякъде се търсят добри музиканти." - Велко Кънев :) 

Да бе, да - те затова накрая приключиха кариерата си без вокалистка и на оная пиянска сватба, че и даже им изпочупиха апаратурата...просто оркестърът им си нямаше име, това им беше проблемът. :greenball:

@gngmuzic, прав е колегата - ако стигнете до разбирателство по проекта, гледай да се харесаш на клиентите, ако трябва пусни им някой бонус безплатно, постарай се да разбереш каква им е визията за тия песни и най-вече вникни в сюжета на куклената постановка, поискай сценарий, реплики и каквото там прецениш, че ще ти е полезно.