Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

• 4 weeks later...
Отговорено

Опитвал съм с Sounhound и Shazam и Amarok. Ще трябва да доизпипам доста елементи, за да го разпознаят. Изкуственият интелект по- широка база данни ли използва?

• 2 weeks later...
Отговорено

@Тропчо ^ Колегата musicman имаше друго в предвид, че ИИ може да се ползва не само за разпознаване на музика от феновете/слушателите/консуматорите, но и като средство за генериране на мелодия/текст/вокал и т.н., какъвто е и твоят случай – имаш идея и търсиш всичко останало. Това т.нар. "всичко останало" може да бъде генерирано, дори само като мостра от ИИ и да доведе до някакви резултати, например за демо. Повече информация по темата – тук:

Отговорено

Да разбирам, че вместо да си записвам акомпанимента, или да си търся някой, дето да ми го "държи" (нямах онова предвид) и после да си карам върху него "соловата партия", и после да си ги запиша двете, за да им добавя.... бамумайката, това нещо ще ми генерира подходящ фон, върху зададени основни параметри? Нещо като човекът- оркестър с йониката по сватбите и едновремешните войнишки изпращания?

Питам, преди да задълбая в тази материя. Имам някакъв спомен, че Майк Олдфилд е изфабрикувал по подобен начин "Тръбни камбанки 2" май беше, ама неговото студио за толкова милиони да са го вкарали в безплатен софт... напрао ми звучи гадно.

Отговорено

^ Именно това ще се случи, ще генерира някакво "тяло", което да модифицираш и да доизкусуриш. Ето пример. 

On 8/5/2024 at 8:21 PM, Тропчо said:

Имам някакъв спомен, че Майк Олдфилд е изфабрикувал по подобен начин "Тръбни камбанки 2" май беше, ама неговото студио за толкова милиони да са го вкарали в безплатен софт... напрао ми звучи гадно.

И какво от това? Който разбира, пак ще изгенерира гениална мелодия, просто ще му се улесни работата да постави основата и после да доизкусорява. Няма все още изкуствен интелект, който да копира начинът ни на инспираране като човешки същества и емоциите, които са провокирали дадена творба. Засега е на нивото на изключително добър имитатор, но не и на заместител. В момента, в който започне да пише песни, защото някоя девойка го е отрязала и се "почувствал зле", може и да стане плашещо ... за щастие не сме все още там. 

И към днешна дата за мен е гениално колко много хармония и мелодия може да се изкара дори от 5-канален аудио чип, ето характеристиките на телевизионна игра Нинтендо, цитат от Wikipedia:

The console produces sound via an audio processing unit (APU) integrated into the processor.[112] It supports a total of five sound channels: two pulse wave channels, one triangle wave channel, one white noise channel, and one DPCMTooltip differential pulse-code modulation channel for sample playback.[113] Audio playback speed is dependent on the CPU clock rate, which is set by a crystal oscillator.[112]

Дори с такъв ограничен ресурс още на времето като дете се шашках от красивите и сложни мелодии, които японските компизитори пишеха като саундтрак към игрите, чисто като аранжимент, хармония и мелодия слага доста съвременни продукции в малкия си джоб, според мен. Ето пример: