Baby Thomas Публикувано Юли 6, 2007 Share Публикувано Юли 6, 2007 Та значи имам си аз МИДИ кийборд Еволюшън и един саунд модул Техникс. Като ги свържа директно имам странен проблем, който се изразява във следното: "гасне" ми звука (като стакато го свири - звучи половин секунда и спира сам), въпреки че натискам клавиш и го държа натиснат докато си отзвучи семпъла. Че и не е така всеки път, някой път си отзвучава докато затихне, както е нормално. Това го прави на всички клавиши и независимо от велоситито. С натиснат състейн педал си отзвучават винаги нормално тоновете докато затихнат. Когато включа РС-то към модула - всичко ОК, като включа кийборда към компа - всичко ОК (все с една и съща МИДИ жица), обаче кийборда към модула - не върви коректно! Също така работи съвсем коректно и при следната ситуация: МИДИ кийборда през ЮСБ кабела в компа -> там един Кюбейс с един канал само да редиректва към МИДИ изхода -> саунд модула през МИДИ кабела. В този случай отново работи нормално. Кабела си го правих аз, но ме съмнява да е от него, защото вързани компа и саунд модула няма никакъв проблем. Ресетвах настройките и на модула и на кийборда, но нищо. Някаква идея в каква насока да продължа трабълшутинга? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Август 1, 2007 Автор Share Отговорено Август 1, 2007 Нови тестове: Опитах всички настройки и пресети и на модула и на самия кийборд, но разлика в перформанса нямаше. Дори открих един нов бъг - при случаите, когато даден тон зазвучи нормално, ако натисна друг клавиш и първия спира. Все едно няма достатъчно полифония. Това също не се случва всеки път, а произволно. Тия дни ще опитам модула с една друга клавиатура да видя как ще е, а също и още едно нещо. Хелп стилл нийдед... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
dorchester Отговорено Август 1, 2007 Share Отговорено Август 1, 2007 (Редактирано) Да не се окъкам сега щото не знам как да се изразя правилно. Но ще се опитам. Проблемът ти много ми прилича на нещо, което се случва с един мой клавир, Роланд. Значи при него от захранването зависи как ще изкара звука. Той си бачка по спецификация с 12 волта ток и траф на 1 ампер. Първоначално го пробвах с траф с по-малък ампераж и звука си прекъсваше тъй, както ти го описваш. Свиря си тона, той секва 'гат му скимне. Малей, викам си, свирката Шчупена. Но ме светна някой да сменям трафа - просто не му стига там някаква мощност ли, що ли... Не ми се смейте на обясненията, толкоз мога Редактирано Август 1, 2007 от dorchester Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Август 1, 2007 Автор Share Отговорено Август 1, 2007 Моето е МИДИ кийборд предимно за към компютър и свързано през ЮСБ си дърпа ток оттам. Но има МИДИ изход за свързване и с други стандартни МИДИ устройства - тогава иска външно захранване 9-12 волта. Опшънъл адаптера е 9 волта, 250-300 мА по спецификация, а аз използвам стабилизиран и филтриран адаптер 9 волта, 500 мА. И много ме съмнява моят проблем да е от това, защото по принцип има още по-малка консумация тази джаджа. В твоя случай се хранят и памети, звуци, процесори, усилвателче, говорители (евентуално). Освен това преди малко го свързах през МИДИ към компа, а после пак през МИДИ към модула. И в празен Кюбейс проджект само редиректвам инфото към модула. Работи ОК! С адаптера и същите кабели и т.н. Много странно... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CyberGene Отговорено Август 1, 2007 Share Отговорено Август 1, 2007 Виж му MIDI Implementation Chart-а, както и този на модула, макар че честно казано не знам за какво трябва да гледаш Но да не би едната имплементация - тази за USB да се различава от другата за DIN? Но пък казваш, че през Кюбейс с пренасочване работи? Обаче пък може да се окаже, че Кюбейс "поправя"/стандартизира сигнала? Аз например имах един интересен ефект с едно от старите ми електронни пиана Yamaha P90. Когато го ползвах като контролер за една симулация на Фендър Роудс пиано и отпуснех клавишите, винаги се чуваше много силен звук при отпускането. Истинският Роудс наистина прави звук, когато отпускаш клавишите, но в никакъв случай не е толкова силен. Тогава след известно изследване установих, че пианото при отпускане на клавиш изпраща MIDI note-off message, в който е отбелязана сила на звука 127 винаги. Четох в интернет и се оказа, че има два начина да се укаже, че си отпуснал клавиш. Единият е да се изпрати note-on message, със сила на звука 0, а другият - да се изпрати отделен note-off message с определена сила на звука, която обикновено не се взима под внимание, а е там просто заради протокола. Но в моя случай тя се взимаше под внимание и се свиреха някакви ужасяващи release звуци Честно казано не разбирам много от MIDI, но ми звучи на нещо аналогично. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts