Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем със саунд модула...


Recommended Posts

Та значи имам си аз МИДИ кийборд Еволюшън и един саунд модул Техникс. Като ги свържа директно имам странен проблем, който се изразява във следното: "гасне" ми звука (като стакато го свири - звучи половин секунда и спира сам), въпреки че натискам клавиш и го държа натиснат докато си отзвучи семпъла. Че и не е така всеки път, някой път си отзвучава докато затихне, както е нормално. Това го прави на всички клавиши и независимо от велоситито. С натиснат състейн педал си отзвучават винаги нормално тоновете докато затихнат.

Когато включа РС-то към модула - всичко ОК, като включа кийборда към компа - всичко ОК (все с една и съща МИДИ жица), обаче кийборда към модула - не върви коректно! Също така работи съвсем коректно и при следната ситуация: МИДИ кийборда през ЮСБ кабела в компа -> там един Кюбейс с един канал само да редиректва към МИДИ изхода -> саунд модула през МИДИ кабела. В този случай отново работи нормално.

Кабела си го правих аз, но ме съмнява да е от него, защото вързани компа и саунд модула няма никакъв проблем. Ресетвах настройките и на модула и на кийборда, но нищо.

Някаква идея в каква насока да продължа трабълшутинга? :surprise:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Нови тестове:

Опитах всички настройки и пресети и на модула и на самия кийборд, но разлика в перформанса нямаше. Дори открих един нов бъг - при случаите, когато даден тон зазвучи нормално, ако натисна друг клавиш и първия спира. Все едно няма достатъчно полифония. Това също не се случва всеки път, а произволно.

Тия дни ще опитам модула с една друга клавиатура да видя как ще е, а също и още едно нещо.

Хелп стилл нийдед... :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не се окъкам сега :offtopic-001: щото не знам как да се изразя правилно. Но ще се опитам. Проблемът ти много ми прилича на нещо, което се случва с един мой клавир, Роланд. Значи при него от захранването зависи как ще изкара звука. Той си бачка по спецификация с 12 волта ток и траф на 1 ампер. Първоначално го пробвах с траф с по-малък ампераж и звука си прекъсваше тъй, както ти го описваш. Свиря си тона, той секва 'гат му скимне. Малей, викам си, свирката Шчупена. Но ме светна някой да сменям трафа - просто не му стига там някаква мощност ли, що ли...

Не ми се смейте на обясненията, толкоз мога

Редактирано от dorchester
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето е МИДИ кийборд предимно за към компютър и свързано през ЮСБ си дърпа ток оттам. Но има МИДИ изход за свързване и с други стандартни МИДИ устройства - тогава иска външно захранване 9-12 волта. Опшънъл адаптера е 9 волта, 250-300 мА по спецификация, а аз използвам стабилизиран и филтриран адаптер 9 волта, 500 мА. И много ме съмнява моят проблем да е от това, защото по принцип има още по-малка консумация тази джаджа. В твоя случай се хранят и памети, звуци, процесори, усилвателче, говорители (евентуално).

 

Освен това преди малко го свързах през МИДИ към компа, а после пак през МИДИ към модула. И в празен Кюбейс проджект само редиректвам инфото към модула. Работи ОК! С адаптера и същите кабели и т.н. Много странно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж му MIDI Implementation Chart-а, както и този на модула, макар че честно казано не знам за какво трябва да гледаш ^_^ Но да не би едната имплементация - тази за USB да се различава от другата за DIN? Но пък казваш, че през Кюбейс с пренасочване работи? Обаче пък може да се окаже, че Кюбейс "поправя"/стандартизира сигнала? Аз например имах един интересен ефект с едно от старите ми електронни пиана Yamaha P90. Когато го ползвах като контролер за една симулация на Фендър Роудс пиано и отпуснех клавишите, винаги се чуваше много силен звук при отпускането. Истинският Роудс наистина прави звук, когато отпускаш клавишите, но в никакъв случай не е толкова силен. Тогава след известно изследване установих, че пианото при отпускане на клавиш изпраща MIDI note-off message, в който е отбелязана сила на звука 127 винаги. Четох в интернет и се оказа, че има два начина да се укаже, че си отпуснал клавиш. Единият е да се изпрати note-on message, със сила на звука 0, а другият - да се изпрати отделен note-off message с определена сила на звука, която обикновено не се взима под внимание, а е там просто заради протокола. Но в моя случай тя се взимаше под внимание и се свиреха някакви ужасяващи release звуци ;) Честно казано не разбирам много от MIDI, но ми звучи на нещо аналогично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.