Jump to content
Българският форум за музиканти

Finger-tapping техниката на китара


Koobenot

Recommended Posts

Широко разпространено е мнението, че finger-tapping техниката е била измислена от Еди Ван Хален, сериозно взаимствана от Джими Пейдж. Истината е, че първите признаци на finger tapping ("почукване с пръсти"?) произлизат именно от италианският китарист Виторио Камардезе през 1965 г.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Да, истината е там някъде...

През 60-те, освен Виторио, тейпинг свири и самият Лес Пол!

Имам ноти на пиеса, измислена и изсвирена от Лес през шейсетте... само тейпинг, отдавна не съм работил по нея, кой знае къде са нотите ( вече имам толкова много ноти и списания с ноти, двд-та, че ми трябват поне 1000 години, а и може да не стигнат)

 

Пускам едно видео, там се говори за други двама, които са свирили тейпинг дори през 50-те!

Наскоро гледах и видео от Дженифър Батен ( която вече изглежда, като баба, но все още свири про) ( остаряването е различно при различните хора, някои по бързо) ( може да сравните как тя свири Полета на бръмбара с тейп и Нуно с пикинг) .  Тя разказва, че се е учила лично от Стив Линч ( Автограф), който има издадена школа по тайпинг, и твърди, че Стив и Еди са развивали едновременно и независимо един от друг тази техника през 70-те. Дженифър също има издаден школа по въпросната техника, нейният поглед е по-различен от този на Стив.

На повечето китаристи ни е ясно, че крал Ед не открива тейпинга, но именно той го прави най-добре и  след неговото Изригване, буквално за денонощие , китаристите приемат и ползват техниката по цял свят.

 

Само не се сещам, Джими Пейдж да ползва тап, но все тая. По принцип за най-успешен последовател на Ван Хален сочат Нуно Бетънкурт, като не става дума само за техника, а като цяло.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.