Jump to content
Българският форум за музиканти

Finger-tapping техниката на китара


Koobenot

Recommended Posts

Широко разпространено е мнението, че finger-tapping техниката е била измислена от Еди Ван Хален, сериозно взаимствана от Джими Пейдж. Истината е, че първите признаци на finger tapping ("почукване с пръсти"?) произлизат именно от италианският китарист Виторио Камардезе през 1965 г.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Да, истината е там някъде...

През 60-те, освен Виторио, тейпинг свири и самият Лес Пол!

Имам ноти на пиеса, измислена и изсвирена от Лес през шейсетте... само тейпинг, отдавна не съм работил по нея, кой знае къде са нотите ( вече имам толкова много ноти и списания с ноти, двд-та, че ми трябват поне 1000 години, а и може да не стигнат)

 

Пускам едно видео, там се говори за други двама, които са свирили тейпинг дори през 50-те!

Наскоро гледах и видео от Дженифър Батен ( която вече изглежда, като баба, но все още свири про) ( остаряването е различно при различните хора, някои по бързо) ( може да сравните как тя свири Полета на бръмбара с тейп и Нуно с пикинг) .  Тя разказва, че се е учила лично от Стив Линч ( Автограф), който има издадена школа по тайпинг, и твърди, че Стив и Еди са развивали едновременно и независимо един от друг тази техника през 70-те. Дженифър също има издаден школа по въпросната техника, нейният поглед е по-различен от този на Стив.

На повечето китаристи ни е ясно, че крал Ед не открива тейпинга, но именно той го прави най-добре и  след неговото Изригване, буквално за денонощие , китаристите приемат и ползват техниката по цял свят.

 

Само не се сещам, Джими Пейдж да ползва тап, но все тая. По принцип за най-успешен последовател на Ван Хален сочат Нуно Бетънкурт, като не става дума само за техника, а като цяло.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.