Jump to content
Българският форум за музиканти

Пиано за подрастващи - класически срещу съвременен подход


Recommended Posts

Преди 12 часа, korifei написа:

 --- идеята беше, че има бюджет с който не може да се вземе приличен 88 клавир ----- споделих, че според мен е добре да се вземе 61 за този бюджет  и  да се мисли за нова покупка след време, ако детето има потребност от това.

Това не е точно така - бюджетът на жената стига за CDP-S110, отчасти за P-45, а ако включим и секънд хенд-а - дори и за още няколко модела. А иначе всяко базово пиано с хамър, дори и P-45 с най-елементарната GHS механика, е в пъти за предпочитане пред клавиатурата на всеки 61-клавишен клавир. Оставям настрана, че дори и 4-годишните, които тепърва започват с пианото, съвсем добре се справят с хамъра...е, още не могат да стигат педала, но и за това има време. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, да оставя и аз своите 5 стотинки по темата.

След като приключихме с класическите напъни на 13 годишна възраст и смених гимназията, бяхме решили със съучениците, че ще ставаме блус/рок звезди и подкарахме репертоара на Deep Purple/Stevie Ray Vaughan/John Mayer/Hendrix ... както виждате, предимно китарджийски истории, та моята роля там беше да свиря Hammond organ/Electric piano/Wurlitzer. Както се досещате, учителите за съвременни кийборди са някакъв кът, та от тогава я карам на самообучение. Ключова роля в развитието ми изигра програмката Synthesia, където зареждаш MIDI файл и се появяват падащи клавиши, та можеш да ги връщаш, забавяш, луупваш, докато се получи резултат. Имаше и състезателен елемент, където ако олучиш клавиша ти даваше точки, но това ме е дразнело и никога не съм го ползвал. Осъзнах, че ми е по-лесно самостоятелно да връщам до безкрай, отколкото някой да ми обяснява и да ме притеснява ... та това сработи при мен, не съм убеден, че работи при всеки, защото се изисква сериозна самоинициатива и все пак някаква база по познаване на инструмента, иначе можеш да имаш проблеми с постановката, пръстовката и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убедихте и мен :) - твърдех преди "пиано", "88hammer" и "61" - компромис. Отказвам се от компромиса ( 61 скоростния ) и греша като прехвърлям опита си от друга сфера към тази. Мисля, че горният пост на @yamaha е изключително точен и изчерпателен. Аз с тия компромиси си платих наскоро, като не си купих ФЛ докато имах повече възможност и изгубих поне година занимавка с някави безплатни боклуци, а сега се налагат ремонти - правя баня, та и за това не стигат. Ще минавам и аз на "хляб и чубрика" както каза по-рано @dedo pop, за да се дооборудвам ако искам да правя нещо прилично. Учен съм, че умния човек признава грешката си, глупака - никога --- че иначе как ще има прогрес.

@Koobenot Synthesia се води игра и точно в това е проблема според мен. Методът има потенциал, но трябва да се доразвие за да измести нотния лист - в смисъл, някой го притежава ( патентовано е ) и този някой ако е доволен от продажбите си, едва ли изобщо ще го надгражда принципно, а ако друг реши да го направи ще трябва плати много, голяма финансова бариера. YT  е пълен с клипчета от Synthesia, аз лично съм учил ( недоучил ) три песнички от YT за средняци, полицаят от бевърли хилс, Mortal Combat Piano Cover, Clocks на Coldplay. За който има желание да опита от YT, трябва да знае, че имаше бутонче дето може да забави скоростта на клипчето - така може да свири без да си купува играта. Според мнеия на експерти в нета по отношение на тази игра мога да кажа, че си напълно прав и не е за начинаещи, води до грешни навици, дори контузий. Друг хит в пиано обучението при западняците е Pianomarvel, не съм добре запознат с него - не съм проучвал. Но определено незаменим помощник както за учител, така и за ученик е https://musescore.org/bg

Тази програма  е все още безплатна и се ползва за направа на Piano Sheets. Аз съм я ползвал за различни цели, но с нея няма как да сбъркаш при писането на ноти - пишейки ги дори учиш по-добре ( аз още сричам ). Правил съм си нотни листове в pdf формат а дори има плейбек в реално време, в случай че искаш да провериш написаното - има дори и набор от инструменти за плейбека. Мисля, че може да се правят и листове и за други инстументи с нея, просто съм забравил - не съм я ползвал скоро ( трябва да си я инсталирам отново ). Много хора правят търговия с тия Sheets - ама е за такива дето разбират, не е за мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.