Jump to content
Българският форум за музиканти

Непознати миди файлове / коя е тази песен?


pooh06

Recommended Posts

Здравейте, любител клавирист съм и наскоро започнах каталогизиране на събирани през годините миди файлове.

Ще се радвам на помощ по идентифициране на име на песен и изпълнител, текст, жарнр, ноти, алтернативни аранжименти или всякаква друга информация.

От години обмислям да създам база данни с линкове за теглене и ъплоуд с музика за душата, но несъм наясно как стои въпроса с правата.

 

№1 - файл с име Празник ( Прилича на народна песен, много лирична, подходяща за сватбени тържества и семейни сбирки. )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

S Audio 021.WAV (Народна?)

S Audio 022.WAV (Гръцка?)

S Audio 023.WAV (Народна?)

S Audio 024.WAV (Поп-Фолк?)

S Audio 025.WAV (Народна?)

S Audio 027.WAV (Поп-Фолк?)

S Audio 028.WAV (Поп-Фолк?)

S Audio 029.WAV (текст на файла от дискетата ZAVRST / Завръщане?)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струва ми се, че тия MIDI-та са били ползвани като стилове за да се свирят няколко песни с една и съща заготовка на живо. Правени с помощта на някакъв аранжор/"Хитър Петър" клавир най-вероятно, защото например при 027 аранжорът само е маркирал основните елементи от песента - баса, барабаните, хармонията и основната мелодия, има разни отсвирвания и детайли, които при MIDI файла липсват, а в оригиналът ги има. Освен това тоналността е друга, най-вероятно е била удобна за пеене от там.

Задачата ти е много трудоемка и тегава, защото от тези е възможно да има собствени интерпретации, дори авторски неща или парчета вадени по слух от стара касета/грамофонна плоча, защото са се харесали на някого. На времето в родния ми град имаше един пич Гошко Гъдулката, който свиреше в кръчма на кийборд и от време на време вадеше гъдулката като атракция. Та този въпросният господин имаше такъв навик да вади парчета по слух от разни незнайни касети и плочи, та ако и тези файлове са правени така ... успех. :) 

Положението с безплатните MIDI файлове е като с отворения код/безплатните програми - всичко зависи от качеството, ерудицията и знанията на майсторът, който стои зад тях в сравнение с нещо комерсиално, където в повечето случаи се предполага, че има екип от професионалисти, който стои зад него (казах, в повечето случаи ...). Струва ми се, че някой кръчмарски музикант може да се справи по-добре от мен, аз съм бил единствено DJ в кръчма.

А с 026 какво се е случило? :) 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря Koobenot, 026 разпознах междувременно с още няколко файла, които несъм качвал (клавира автоматично добавя +1 към името на файла при следващ запис / при преобразуването от миди към wav формат). Приятел ми прати преди време кашон със стари дискети от кръчмарски клавири и мисията по спасяването и запазването им за поколенията не е за сам човек.., дори да успее да ги прочете от дискетите :-х А някаква идея коя е песента "Praznik Otkys.WAV" от първия пост?

 

Относно предположението ти, че биха могли да се ползват и като стилове, вероятно някои от тях да. От вече разпознатите файлове ми се струва, че по-скоро паузите са умишлено направени като ефект за открояване на соло на етно инструмент или вокално изпълнение. Аз от години ползвам клавир на "Хитър Петър", защото не се налага преработка и файловете звучат повече от прилично не само на Yamaha, но дори на миди софтуерен синтезатор (VSTi) като Roland Sound Canvas, Yamaha S-YXG50 и др.

 

Иначе по-големия въпрос е може ли легално да се направи база данни за подобни файлове, където всеки би могъл свободно да допринася, споделя, изтегля, преработва и описва миди и караоке файлове, стилове, семпли, сетинги и др.? До момента съм събрал няколко диска с информация от приятели и познати, разменяна от ръка на ръка, от клавир на клавир, от мейл на мейл.. Mиди формата е като софтуер с отворен код, но може ли да се приложи принципа на GNU GPL?

Редактирано от pooh06
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За лиценза нямам представа. Този сайт е подобен на това, което ти искаш да сътвориш, може би било добра идея да се попитат девойките, които го поддържат и развиват какъв лиценз ползват за техния и дали той важи за България/Европа: https://guitarbackingtrack.org/about-us/

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Все още се търсят други предложения за:

  • №1 - файл с име Празник (прилича на сватбарска, но не намерих нищо подобно в ЮТюб)
  • 022 - Вариация върху сиртаки/зейбекико в стил Барба Яни
  • 023 - Право хоро, някакво
  • 024 - Кръчмарско нещо в стил Тони Дачева

:offtopic-001:

Quote

Благодаря, писах на девойките, но се съмнявам да ми отговорят. Посъживих и една друга стара тема тук. Извинявам се предварително за лекия офтопик, но повдигнах и този въпрос, предвид случая на Ед Шийрън..

За да направя каталог на всичко събирано през годините, трябва да го споделя по някакъв начин -  засега се спрях на WAV откъси, които ще премахна след 100% идентификация на песента/изпълнителя.

Aко има легален начин, дори бих споделил някой друг файл с хора, които помагат за каузата. В такива времена живеем, че чак се чудя как още име музиканти по механи и кораби :-х

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
^

"Отново съдят британския певец Ед Шийрън за плагиатство, съобщи New York Post. Този път той е обвинен, че в наградената си с „Грами“ композиция Thinking Out Loud е заимствал елементи от парчето Let’s Get It On на американската соул легенда Марвин Гей. Искът на стойност 100 милиона долара е предявен от компанията Structured Asset Sales (SAS), частично притежаваща авторските права за песента. От SAS твърдят, че прогресията на акордите в Thinking Out Loud на британския хитмейкър е еквивалентна на тази в шлагера на Марвин Гей, записан през 1973 г."

реф. https://fakti.bg/life/717379-iskat-ot-ed-shiiran-100-mln-dolara-za-plagiatstvo

 

"Tо по тая логика да закрия музиката, в случая песните звучат доста различно, то всяка поредица от акорди в музиката прилича на нещо от друга песен. При милиони песни няма начин много да се повтарят в някаква степен"

реф. коментар №5 от линка по-горе

Редактирано от musicman
Не цитирай предходно мнение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Темата за песнта виждам е поприключена, аз специално не съм много запознат с народните песни, но от малкото ми опит мога да те посъветвам - свържи се с опитен акордеонист, който да те насочва в народното изкуство и песните които знае, за да подобри проекта ти. Аз познавам поне двама ( ама те не стават ) ... тези клавири дето чух обаче са някаква къса версия на акордеон ( според мен ) и  е нещо като слаба имитация на иначе добре звучаща оригинална песен ( народна ). Аз лично съм хващал наскоро акордеон само веднъж и освен лека тернировка гърди-гръб друго не успях да направя....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Имай предвид, че отсвирите са леща и някой нямат общо с песните. Както и миди файловете са порнография. Ама както и да е. Тоя Тайрос не се ли продва, между другото? :)

Колега, Koobenot, нямаш много правилни отговори. Само един. 😃 😃 😃

021 - Ивана - Само веднъж се живее

023 - Петър Румяна думаше

024 - Suzana Jovanovic - Tvoj pogled

025 - Едно мало дете

027 са ти отговорили правилно, Тони Димитрова.

028 - Ивана - Добра среща, приятели

 

Редактирано от Maestroto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.