Jump to content
Българският форум за музиканти

Непознати миди файлове / коя е тази песен?


pooh06

Recommended Posts

Здравейте, любител клавирист съм и наскоро започнах каталогизиране на събирани през годините миди файлове.

Ще се радвам на помощ по идентифициране на име на песен и изпълнител, текст, жарнр, ноти, алтернативни аранжименти или всякаква друга информация.

От години обмислям да създам база данни с линкове за теглене и ъплоуд с музика за душата, но несъм наясно как стои въпроса с правата.

 

№1 - файл с име Празник ( Прилича на народна песен, много лирична, подходяща за сватбени тържества и семейни сбирки. )

Link to comment
Share on other sites

S Audio 021.WAV (Народна?)

S Audio 022.WAV (Гръцка?)

S Audio 023.WAV (Народна?)

S Audio 024.WAV (Поп-Фолк?)

S Audio 025.WAV (Народна?)

S Audio 027.WAV (Поп-Фолк?)

S Audio 028.WAV (Поп-Фолк?)

S Audio 029.WAV (текст на файла от дискетата ZAVRST / Завръщане?)

 

Link to comment
Share on other sites

Струва ми се, че тия MIDI-та са били ползвани като стилове за да се свирят няколко песни с една и съща заготовка на живо. Правени с помощта на някакъв аранжор/"Хитър Петър" клавир най-вероятно, защото например при 027 аранжорът само е маркирал основните елементи от песента - баса, барабаните, хармонията и основната мелодия, има разни отсвирвания и детайли, които при MIDI файла липсват, а в оригиналът ги има. Освен това тоналността е друга, най-вероятно е била удобна за пеене от там.

Задачата ти е много трудоемка и тегава, защото от тези е възможно да има собствени интерпретации, дори авторски неща или парчета вадени по слух от стара касета/грамофонна плоча, защото са се харесали на някого. На времето в родния ми град имаше един пич Гошко Гъдулката, който свиреше в кръчма на кийборд и от време на време вадеше гъдулката като атракция. Та този въпросният господин имаше такъв навик да вади парчета по слух от разни незнайни касети и плочи, та ако и тези файлове са правени така ... успех. :) 

Положението с безплатните MIDI файлове е като с отворения код/безплатните програми - всичко зависи от качеството, ерудицията и знанията на майсторът, който стои зад тях в сравнение с нещо комерсиално, където в повечето случаи се предполага, че има екип от професионалисти, който стои зад него (казах, в повечето случаи ...). Струва ми се, че някой кръчмарски музикант може да се справи по-добре от мен, аз съм бил единствено DJ в кръчма.

А с 026 какво се е случило? :) 

Edited by Koobenot
Link to comment
Share on other sites

Благодаря Koobenot, 026 разпознах междувременно с още няколко файла, които несъм качвал (клавира автоматично добавя +1 към името на файла при следващ запис / при преобразуването от миди към wav формат). Приятел ми прати преди време кашон със стари дискети от кръчмарски клавири и мисията по спасяването и запазването им за поколенията не е за сам човек.., дори да успее да ги прочете от дискетите :-х А някаква идея коя е песента "Praznik Otkys.WAV" от първия пост?

 

Относно предположението ти, че биха могли да се ползват и като стилове, вероятно някои от тях да. От вече разпознатите файлове ми се струва, че по-скоро паузите са умишлено направени като ефект за открояване на соло на етно инструмент или вокално изпълнение. Аз от години ползвам клавир на "Хитър Петър", защото не се налага преработка и файловете звучат повече от прилично не само на Yamaha, но дори на миди софтуерен синтезатор (VSTi) като Roland Sound Canvas, Yamaha S-YXG50 и др.

 

Иначе по-големия въпрос е може ли легално да се направи база данни за подобни файлове, където всеки би могъл свободно да допринася, споделя, изтегля, преработва и описва миди и караоке файлове, стилове, семпли, сетинги и др.? До момента съм събрал няколко диска с информация от приятели и познати, разменяна от ръка на ръка, от клавир на клавир, от мейл на мейл.. Mиди формата е като софтуер с отворен код, но може ли да се приложи принципа на GNU GPL?

Edited by pooh06
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

За лиценза нямам представа. Този сайт е подобен на това, което ти искаш да сътвориш, може би било добра идея да се попитат девойките, които го поддържат и развиват какъв лиценз ползват за техния и дали той важи за България/Европа: https://guitarbackingtrack.org/about-us/

Edited by Koobenot
Link to comment
Share on other sites

^

Все още се търсят други предложения за:

  • №1 - файл с име Празник (прилича на сватбарска, но не намерих нищо подобно в ЮТюб)
  • 022 - Вариация върху сиртаки/зейбекико в стил Барба Яни
  • 023 - Право хоро, някакво
  • 024 - Кръчмарско нещо в стил Тони Дачева

:offtopic-001:

Quote

Благодаря, писах на девойките, но се съмнявам да ми отговорят. Посъживих и една друга стара тема тук. Извинявам се предварително за лекия офтопик, но повдигнах и този въпрос, предвид случая на Ед Шийрън..

За да направя каталог на всичко събирано през годините, трябва да го споделя по някакъв начин -  засега се спрях на WAV откъси, които ще премахна след 100% идентификация на песента/изпълнителя.

Aко има легален начин, дори бих споделил някой друг файл с хора, които помагат за каузата. В такива времена живеем, че чак се чудя как още име музиканти по механи и кораби :-х

Link to comment
Share on other sites

^

"Отново съдят британския певец Ед Шийрън за плагиатство, съобщи New York Post. Този път той е обвинен, че в наградената си с „Грами“ композиция Thinking Out Loud е заимствал елементи от парчето Let’s Get It On на американската соул легенда Марвин Гей. Искът на стойност 100 милиона долара е предявен от компанията Structured Asset Sales (SAS), частично притежаваща авторските права за песента. От SAS твърдят, че прогресията на акордите в Thinking Out Loud на британския хитмейкър е еквивалентна на тази в шлагера на Марвин Гей, записан през 1973 г."

реф. https://fakti.bg/life/717379-iskat-ot-ed-shiiran-100-mln-dolara-za-plagiatstvo

 

"Tо по тая логика да закрия музиката, в случая песните звучат доста различно, то всяка поредица от акорди в музиката прилича на нещо от друга песен. При милиони песни няма начин много да се повтарят в някаква степен"

реф. коментар №5 от линка по-горе

Edited by musicman
Не цитирай предходно мнение!
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Темата за песнта виждам е поприключена, аз специално не съм много запознат с народните песни, но от малкото ми опит мога да те посъветвам - свържи се с опитен акордеонист, който да те насочва в народното изкуство и песните които знае, за да подобри проекта ти. Аз познавам поне двама ( ама те не стават ) ... тези клавири дето чух обаче са някаква къса версия на акордеон ( според мен ) и  е нещо като слаба имитация на иначе добре звучаща оригинална песен ( народна ). Аз лично съм хващал наскоро акордеон само веднъж и освен лека тернировка гърди-гръб друго не успях да направя....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Имай предвид, че отсвирите са леща и някой нямат общо с песните. Както и миди файловете са порнография. Ама както и да е. Тоя Тайрос не се ли продва, между другото? :)

Колега, Koobenot, нямаш много правилни отговори. Само един. 😃 😃 😃

021 - Ивана - Само веднъж се живее

023 - Петър Румяна думаше

024 - Suzana Jovanovic - Tvoj pogled

025 - Едно мало дете

027 са ти отговорили правилно, Тони Димитрова.

028 - Ивана - Добра среща, приятели

 

Edited by Maestroto
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.