Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да свържа бас + барабани + слушалки


mozz

Recommended Posts

Здравейте,

Иска ми се да сглобя 1 мини студио в детската стая - барабани + бас китара. Важно условие ми е децата да не пречат на нас/съседите и съответно съм се насочил към електронни модели - за да ползват слушалки. Все пак ми се иска да могат да свирят заедно и съответно да се чуват и тук ми идва затруднението - как да ги навържа. Ето моето решение до момента:

бас китара - Fender Mini Precission Bass

барабани - Carlsbro Rock 50

аудио интерфейс - Behringer U-Phoria UMC204HD

аудио сплитер - примерно такъв https://www.boompods.com/product/multipod/

До колкото разбирам, барабаните трябва да ги свържа с МИДИ кабел. Знам, че така ще ми остане остане 1 свободен вход - току виж искат и да пеят :)

След това обаче не ми е ясно трябва ли да мина през компютър (някаква програма за обработка) или директно мога през сплитъра? 

Също така виждам, че с предусилватели например Voxx amPlug2 се постигат ефекти на баса, които в горната конфигурация не ми е ясно от къде биха дошли без допълнителен хардуер - може би от софтуера?

На прав път ли съм или напротив? Като цяло на този етап не ми се иска да купувам много хардуер - по-скоро бих заменил аудио интерфейса ако не е правилното нещо за комбиниране на 2та инструмента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

МИДИ връзката е за да се използват барабаните с външни звуци, например друг по-хубав модул или пък компютър с подходящ барабанен софтуер/плъгин. Много по-лесно е да се използват неговите си звуци и да се извади аудиото с "нормален" кабел.

Обаче...

Този интерфейс има само два входа, а на вас по принцип ви трябват 3: 1 за бас, 2 за барабаните. Освен ако модула на барабаните има моно изход, или пък в настройките да може да се центрират панорамите. Ако включите примерно само левия канал, а има нагласен някой райд чинел в дясно - няма да се чува добре в левия канал.

Сплитерът си е компромисен вариант, откъм качество на звука (което в случая надали ви е приоритет), но и от гледна точка, че нямате индивидуална корекция на силата на звука за всяка бройка слушалки.

AmPlug не са лоши джаджи, имитират звука на китарен (във вашия случай бас) усилвател, но на слушалки. Принципно може да се интегрира, отново остава въпроса със стерео/моно конвертирането, също не съм и сигурен как ще се разберат нивата. Изходът на AmPlug е слушалков, а този интерфейс няма Aux In вход.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста съм бос по темата, както си личи ... Нарочно пуснах линкове към инструментите, за да се види какви изходи имат.

Като цяло ако се придържам към 2та инструмента, каква допълнителна техника ми трябва, за да могат двамата да се слушат взаимно + на фон да върви някаква песен?

Предусилвателя за слушалки ми изглежда добра идея, за да може единия и сам да си свири, когато иска. Но не мога да се ориентирам как да продължа конфигурацията за двама в този случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично бих се ориентирал към смесителен пулт с аудио интерфейс, отколкото само аудио интерфейс. Всъщност единственият смисъл от аудио интерфейс е ако искате да правите записи, не че не може да се ползва за живо свирене, но си е по-голяма разправия по отношение на рутиране на сигнали от компютъра, подбор на ефекти, запазване на заготовки и прочие, по-неопитните свирачи биха се затруднили, а в случая виждам, че става дума за деца, които искат да свирят и да се забавляват, oсобено ако имате повече от един сигнал, както е и случая (барабани и бас китара). Soundcraft Notepad 5 например би ви свършил работа - в стерео двойката пускате барабаните, в другия вход баса и готово, става и за свирене и за записи, освен това е супер удобно детето да си пуска сигнали от компютъра и да слуша в миксера и да се упражнява. Ако бюджетът е ограничен, огледайте се за смесителен пулт с подобни параметри на Behringer, но там качеството на сигнала ще е по-ниско и шансовете за шум са по-големи. Колкото до ефекта на баса, най-евтиното и компромисно решение е Behinger BDI21, което докарва горе/долу приличен звук и е имитация на Sansamp Bass Driver, което мисля, че за случая ще свърши работа, предвид факта, че става дума за деца. Ако ни дадете бюджет, можем да измислим нещо подходящо. Имайте предвид, че ще са нужни кабели за свързване на баса и барабаните до миксера, ако вече не сте се сдобили с такива. 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.