Jump to content
Българският форум за музиканти

Лекуване на ларингит


RaverWild

Recommended Posts

Привет.

Бях вече на лекар, но искам да питам патилата. Всъщност не ми казаха диагнозата, но иде реч че вече 3ти или 4ти ден съм без глас което видях че се вика ларингит (имам и други симптоми, но тях почти излекувах). Но не прегракнал, а нямам никакъв глас - мога само да шептя. Лекаря ми предписа инхалации с някакво хапче и трахизан (казах му че от ефизол кашлям). В интерес на истината ич не усещам трахизана да помага и не го закачам. Пия чай и смуча сладки бонбони, понеже ми става приятно на гърлото иначе и пия аспирин + конска доза вит Ц + вит Д. За първи път изгубвам напълно глас, преди все съм имал някакъв. 

Искам да питам патилата как си оправяте гласовете? Все на някой му се е случвал напълно да загуби глас веднъж. В нета чета, че баш инхалациите помагали, признавам не съм ги правил и ще почна. Също пише, че шепота напряга гърлото повече от нормален говор и да се избягва. Нямам идея така ли е.

Добре, че не съм вокалист. Обаче трябваше да имам интервю за работа, което отложих и дори нямам идея кога бих могъл да направя, защото няма как да шептя.

Мерси

PS: Преди най-ми помагаше шкембето, та от 2 дни това ям. Сега пак отивам :)

Edited by RaverWild
Link to comment
Share on other sites

^

В крайна сметка нещата сработиха. От днес имам някакъв глас отново. Но не питай. Вече се бях приготвил че една седмица няма да говоря и за първи път на телефона активирах text-to-speech от Accessibility Options, дето никога не влизам в това меню. Понеже детето понякога пита ли пита неща и в Google Keep пиша текст, кликам да му го изговори. В интерес на истината говорът на български се оказа много добър, с малки дребни пропуски.

Иначе моя начин:

1) 1000мг вит Ц, вит Д, аспирин протект 2х 1 или 3х 1 на ден

2) сутрин закуска - бульонче на маги (не са полезни, но в дадени ситуации вършат работа)

3) обяд, вечеря - шкембе (естествено с чесън)

4) чай

Нищо друго. Сега трябва да възстановя достатъчно, за да мога в края на седмицата да съм в състояние да говоря 40 мин някъде без да ми падне гласа, поне не много, та ще се щадя с говора. Наясно съм че ще кажа чао на кафето докато не се възстановя :( Алкохола също е аут до този момент. 

Офф много досадна работа ви казвам. За първи път си губя целия глас. На третия ден вече забравих как ми звучи гласа. Днес направо не повярвах като можах да кажа нещо без да шептя.

Както и да е.  Има и други начини да се пребори, но ако някой му се случи, това е моя начин. И работи.

PS: Вчера все пак правих и инхалации.

PS2: Обаче без глас не бива. Това ти да не можеш да крешнеш и да напсуваш котката дето точи нокти на твоя стол - не си е работа.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Пастили исландски лишей(исламус), салвигол, мурсалски чай, гелоривойсвокс и инхалации, които аз правя с компресорен инхалатор с екстракт от лайка и хиалуронова киселина. Това практикувам вече 15години.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Преди няколко години и аз така си изгубих гласа. И на мен за първи път ми се случи. Лекарят - Ларингит. Изписа някакъв спрей за инхалиране, но ми каза, че и да пия и да не пия нищо ми трябват няколко дена и сам ще се въстановя гласа. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.