Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръка за дигитално пиано


yaek

Recommended Posts

Kawai са също много добри. Yamaha P515 има някои предимства пред ES920. Едното е наличие на бинаурални семпли на CFX, които са специално предвидени за свирене със слушалки и усещането е несравнимо. В Kawai имат някакво DSP, което се опитва да подобри стерео ефекта при използване на слушалки, но не е същото. Другото предимство на Ямахата е, че има вграден аудио интерфейс, така че може да се ползва със софтуерни пиана и звукът от компютъра да влиза цифрово (без шум) от софтуера, така че само с един USB кабел обменя MIDI и аудио и в двете посоки. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак да не забравяме, че става дума за дете, което е започнало да свири неотдавна, тъй че според мен не само тези 2 модела, но и повечето от останалите, които препоръчахме на предишната страница, също ще свършат работа за тази цел. :)

И понеже по-скъпото обикновено е и по-хубаво, въпрос на лични предпочитания и финанси е кой какъв модел ще си избере...а иначе съм чувал професионални пианисти, които така добре управляват движенията на пръстите си, че дори пиана от най-ниския клас, с най-елементарната клавиатура (като P-45/P-125 например) звучат толкова музикантски и в пъти по-добре от пиано за хиляди долари, с всякакви екстри на звука и клавиатурата, но управлявано от недобре свирещ инструменталист. ;)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никога не трябва да гледаме на какво свирят професионалистите. Те могат да правят чудеса и на най-големите боклуци, но начинаещите и децата имат нужда от качествен инструмент, докато се учат.
 

П.П. Така или иначе всички модерни дигитални пиана са достатъчно добри за ученици. От там нататък е въпрос на финанси и какви екстри биха се ползвали. Например ако детето ще ползва често слушалки, бинауралните семпли са доста голямо предимство. Но и без тях ще се научи 😉 В тоя форум освен да сравняваме екстри и да изразяваме лични пристрастия, трудно можем да помогнем с нещо повече…

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Здравейте!Предстои ни да закупим дигитално пиано за нашата дъщеря,която ще учи в музикално училище в друг град и не ни се иска да местим акустичното.Много се лутахме и се спряхме на 2 модела на Роланд -FP60x и FP E50,а също така и на Ямаха dgx670.Моля за съвет,кое е най-добро,като качество и параметри? Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

FP-60X, за другите две просто ще платите за екстри, които няма да ползвате. Дори бих ви препоръчал да разгледате и FP-30Х - по-евтин е, а е със същата клавиатура като FP-60X и с почти същия звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много Ви благодаря!Също така разгледах и Ямаха YDP 165  и честно да Ви кажа , съвсем се обърках.В най-скоро време обаче,трябва да вземем решение,а това е много трудно, когато нищо не разбираш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Пианата от серията YDP се водят "стационарни", докато FP серията на Роланд са мобилни и за да станат стационарни, трябва допълнително да се вземе дървената стойка за монтаж. Иначе в цялата FP серия на Роланд клавиатурата е една и съща, с 3 сензора, което позволява бърза "репетиция" на един и същ клавиш, дори и да не е отпуснат изцяло (както е в акустичното пиано). В някои пиана от YDP-серията Ямаха слагат малко по-хубава клавиатура (GH3) от другата (GHS), с която оборудват по-евтините модели от същата серия, но лично не съм я пробвал и не мога да дам отзиви. Иначе имам едно пиано на Ямаха - по-стария модел DGX-660, което е с GHS и честно да кажа много не ми харесва, дори реакцията на клавиатурата в евтините пиана на Casio повече ми допада от тази в моята Ямаха. Свирил съм и на скъпо пиано с прекрасна клавиатура на KAWAI, но там и цените са други. А по-горе, когато писах за DGX-670 (което също е с по-лошата GHS) и FP-E50, имах предвид, че това са пиана с аранжори, които надали ще са необходими за дете в музикалното училище, освен ако не иска да се забавлява със стиловете.

П.П. Освен това, ако пианото ще се мести често, преди да се спрете на конкретен модел, обърнете внимание на килограмите, защото едно е да местиш пиано с тегло 12 килограма, но съвсем друго е когато трябва да местиш нещо, което е хем неудобно за носене, хем тежащо 30 килограма примерно. ;)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря Ви!Тя е много музикална освен,че свири и пее.Всъщност главната причина да я запишем на уроци по пиано,беше съвет от госпожата и по пеене ,иска дори да се научи да свири на гайда🙂(пее български народни песни),свири подобаващо добре-на изпита  по музика изкара 99 от 100, затова искаме да и купим възможно по-качествен инструмент,но сме ограничени и в бюджета,максимум 2500-2700лв.Благодаря Ви,за отговорите!

Редактирано от Zafi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бюджетът не е лош за приличен инструмент и в тази рамка има хубави инструменти от средния клас. Решете все пак от какъв вид да е пианото - стационарно (с дървена конструкция) или мобилно (върху подвижна стойка), защото това са две напълно различни категории. Когато окончателно се спрете на два-три или повече модела, напишете ги отново, за да видим кой ще е най-подходящият за цената си.

Реално за човек, който свири на пиано или за такъв, който се учи, най-важните две неща са звукът от самото пиано и реакцията на клавиатурата. Разбира се има още един куп параметри, които човек може да свери между различните модели, като примерно полифонията, броя на тембрите (инструментите), виртуалната поддръжка на различни ефекти, възможността за запис, мощността на вградените говорители, комуникациите (входове, изходи, поддръжка на BT и др.) и т.н., но това се явяват второстепенни неща спрямо онези две от предишното ми изречение. За щастие в последните години технологиите напреднаха доста и сега почти всички модели от известните производители имат хубав звук и много екстри. Клавиатурите им също се доближават до тези на акустичните пиана, но тъй като това все пак е механика, има разлики между различните модели и производители, но който и модел да вземете в тази ценова рамка, мисля че ще ви свърши работа, стига да не излизате от списъка на утвърдените производители на пиана (Yamaha, Korg, Roland, Kawai, Casio).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

18 hours ago, yamaha said:

Пианата от серията YDP се водят "стационарни", докато FP серията на Роланд са мобилни и за да станат стационарни, трябва допълнително да се вземе дървената стойка за монтаж. Иначе в цялата FP серия на Роланд клавиатурата е една и съща, с 3 сензора, което позволява бърза "репетиция" на един и същ клавиш, дори и да не е отпуснат изцяло (както е в акустичното пиано).

Именно тази клавиатура PHA-4 се ползва и в FP-10, което мисля е най-достъпното от серията, вчера имах възможността да посвиря на него, клавиатурата е наистина прекрасна. Единственото нещо, което не ми харесва при Роланд са звуците от FP серията, доколкото съм запознат са базирани на физично моделиране, а не са семпли, но ако трябва да избирам между двете особено за дете, реалистичната клавиатура взима по-голям превес от звуците, защото иначе човек заучава лоши практики от ранна възраст, които после много трудно се оправят. 

Предимството също на FP серията е, че ако детето има рецитал/концерт/продукция пианото може да се натовари лесно на колата и да свири на него на различни места. Все пак чувам от класически пианисти, че повечето, особено тези дето свирят на рояли или качествени акустични пиана отиват на място и почват да свирят, не разнасят собственият си инструмент, но щом може, защо да не си го ползваш ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
57 minutes ago, Koobenot said:

Именно тази клавиатура PHA-4 се ползва и в FP-10, което мисля е най-достъпното от серията, вчера имах възможността да посвиря на него, клавиатурата е наистина прекрасна...

....доколкото съм запознат са базирани на физично моделиране, а не са семпли...

Така е, много пъти сме го коментирали тук - чест им прави на Роланд, че слагат в цялата FP серия хубава клавиатура, без значение дали става дума за FP-10 или FP-90x...за разлика примерно от Ямаха, която в евтините си пиана слага евтини клавиатури, а в скъпите - скъпи. ;)

А що се отнася до моделирането в Роланд - и да, и не. Някъде наистина ползват пълно софтуерно моделиране, но не и в FP серията, на която саунд енджинът се базира на фирмената им технология SuperNatural, при която първоначално имаме семплиране тон по тон и чак след това идва допълнителното моделиране. А звукът на FP-10 може и да не ти е допаднал много, защото това е възможно най-евтиното пиано на Роланд, в което (без клавиатурата) са орязали доста неща спрямо по-големите FP-та - от виртуалните симулации...до качеството и мощността на вградените говорители. :)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,пак съм аз! Госпожицата се спря на Roland FP E50 I Roland Fp60x, като има притеснения относно звука на Roland FP E50,казва,че и звучи малко, като синтезатор,само че аз проверих цените и на двете пиана в Muzicworld в момента Е50 е намалено и със стойката и трите педала излиза около 2000лв. и 5 г.гаранция,а другото fp 60x го има в Томанн и е около 2700лв. с 3 години гаранция.Тя се хвана за тези пиана заради микрофона,иска да си"играе" така да се каже.Ние имаме акустично пиано Петров,което е с много тежка клавиатура,тоест това ще е второ пиано.На едното ще свири от понеделник до четвъртък,на другото в останалите дни.Тоест няма постоянно да местим пианото.Моля да ми дадете съвет,кое от двете и да Ви оставя намира.Благодаря предварително и извинявайте за безпокойството!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да...дилемата е сериозна - реално двата модела имат много прилики, но и доста разлики. Ако говорим за чисто пиано, FP-60x печели със сигурност ; от друга страна ако говорим за пиано с екстри, тук печели FP-E50. Госпожицата трябва сама да си реши на кое да наблегне и кое е по-важно за нея, защото пианото ще го плаща някой друг, а и даже само разликата от 700 лева не е за пренебрегване. ;) Всъщност разликата между двата комплекта дори е и повече - в Динакорд (Musicworld) FP-E50 + KSFE50 (дървената стойка)  + KPD-70 (лентата с трите педала) излиза малко под 1900 лева, а същият комплект в Мюзикер дори е под 1800 лева, така че разлика от почти хиляда лева не е за пренебрегване. Ако е необходимо, ще дам доводи защо бих предпочел FP-60x ако аз трябваше да избирам, въпреки че и двете пиана са с еднакви клавиатури, с еднакъв енджин, с еднаква полифония, и двата имат вход за микрофон и почти едни и същи симулации, а FP-E50 има и доста повече саунди, че и дори струва по-малко. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Моля,ако не представлява трудност ,за вас да ни обясните,защо бихте избрали fp 60x-накратко,че ми е неудобно вече да Ви занимавам!Изключително съм Ви благодарна!

Редактирано от Zafi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.